Βουλή: Η αναφορά Μητσοτάκη στις υποδομές και τον Νίκο Ταχιάο

Ειδική αναφορά στις υποδομές και τις αυτοψίες που έχουν γίνει στην Θεσσαλία από τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση για τους πληγέντες της θεομηνίας «Daniel», στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

«Δεν ξέρω αν το ξέρετε, κ. Χαρίτση, αλλά μέχρι και τον Δεκέμβριο είχαν γίνει 1.500 αυτοψίες. Είναι εδώ και ο Υφυπουργός Υποδομών, ο κ. Ταχιάος, που έχει περάσει πάρα πολύ χρόνο στη Θεσσαλία. Επειδή άκουσα ότι αναφερθήκατε λίγο ειρωνικά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ημέρες, εβδομάδες ολόκληρες έχουν περάσει κυβερνητικά κλιμάκια στη Θεσσαλία, στο πεδίο. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πληγεί και να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους και τον κατανοητό θυμό τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια και την αποτελεσματικότητα του υφυπουργού.

«Έχουμε, λοιπόν, σήμερα μία πλήρη αποτύπωση, θα έλεγα εξοντωτική λεπτομέρεια, των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στις κρίσιμες υποδομές, στις ζημιές που έχουν γίνει στους δρόμους, σημείο-σημείο, στη Μαγνησία, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα. Εκεί είναι το 80% των ζημιών. Το 10% είναι στη Λάρισα, ένα μικρό κομμάτι είναι στην Εύβοια, ένα ακόμα πιο μικρό κομμάτι στην Φθιώτιδα. Είναι σημαντικές παρεμβάσεις αυτές οι οποίες πρέπει να γίνουν και οι οποίες δρομολογούνται μέσα από συμπράξεις που θα εμπλέξουν όλες τις μεγάλες αλλά και τις μεσαίες κατασκευαστικές εταιρείες», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα και στη δευτερολογία του.  «Τελειώνω με τα θέματα των υποδομών, για τα οποία μίλησα αρκετά, αλλά επιτρέψτε μου να προσθέσω κάποιες ακόμα σκέψεις. Οι υποδομές οι οποίες καταστράφηκαν στον «Daniel» ήταν πάρα πολλές και όντως η εικόνα είναι σκληρή. Όταν βλέπαμε με τον Νίκο Ταχιάο όλα τα σημεία εκείνα στα οποία πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις -τα γνωρίζουν πολύ καλά και οι βουλευτές μας, της Καρδίτσας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων πρωτίστως- πράγματι αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό έργο επισκευής υποδομών, το οποίο χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί. Αλλά δεν κατάλαβα ακριβώς αυτό το οποίο είπατε, ότι πρέπει «ο βραχυχρόνιος σχεδιασμός να ευθυγραμμιστεί με τον μακροχρόνιο σχεδιασμό».

Κοιτάξτε, κ. Χαρίτση, όταν κόβεται ένας δρόμος σε ένα χωριό, πρέπει να πάει δρόμος στο χωριό. Θα πάει ο δρόμος στο χωριό με προσωρινό τρόπο και θα έρθουμε στη συνέχεια να φτιάξουμε αυτόν τον δρόμο σωστά. Εκεί που θα μπει μια γέφυρα τύπου Bailey, προσωρινή είναι η λύση. Αλλά μπήκε η Bailey, τι να κάνουμε; Μπήκε για να μπορέσει να δώσει -το ξέρουν καλά και οι συνάδελφοι από τη Μαγνησία- πρόσβαση σε περιοχές όπου η γέφυρα είχε κοπεί. Δεν θέλουμε να μείνουμε με τη Bailey για μια ζωή, θα έρθουμε να φτιάξουμε μία σωστή και καλά σχεδιασμένη γέφυρα, που θα πληροί τις προδιαγραφές εκείνες για…» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας εκ νέου στον Αλέξη Χαρίτση στη δευτερολογία του.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ