Βουλή – Φάμελλος: Για τα συμφέροντα λίγων κολλητών σας ποδοπατάτε τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ποδοπατούν τα όνειρα των νέων αλλά και το Σύνταγμα» στο βωμό κάποιων «συμφερόντων», εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε αρχικά και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό καταδικάζοντας την επίθεση που έγινε κοντά στη ελληνική αποστολή, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη δεν έχει επιτελέσει τον ρόλο της στην εξωτερική πολιτική και ότι πρέπει να ασκήσει διπλωματία για την ειρήνη και στην Ουκρανία και στη Γάζα.

Επίσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπογράμμισε πως «έχουμε δρόμο» για την ισότητα και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την άρνησή της να νομοθετήσει τη γυναικοκτονία. Στο πλαίσιο αυτό, στηλίτευσε τη χθεσινή δήλωση του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, περί «sugar daddies» αλλά σχολίασε και τις αιχμές του πρωθυπουργού για τα κομμουνιστικά καθεστώτα ως «ψευδή στερεότυπα».

Ο Σ. Φάμελλος απάντησε και στην αιχμή που άφησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του περί «καριέρας σε πορείες», δηλώνοντας «περήφανος» για την «καριέρα» αυτή δίπλα στους «φοιτητές και τους εργαζόμενους» και αντιπαραβάλλοντας την «καριέρα» σε «απλήρωτα δάνεια» για τον αρχηγό της ΝΔ.

Όσον αφορά το Σύνταγμα, είπε πως είναι πολύ πιο «προοδευτικό» γιατί ορίζει πως η ανώτατη παιδεία δεν είναι «εμπόρευμα» και οι φοιτητές δεν είναι «πελάτες», χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα μεταρρύθμιση της κυβέρνησης «βαθιά συντηρητική».

Νάρκη η ανωτατοποίηση των κολλεγίων

Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο, ως «ιδιωτικοποίηση της Παιδείας» και «ανωτατοποίηση των κολεγίων» που θα αποτελέσει «νάρκη» για το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ έκανε λόγο για «ξεδιάντροπη παραβίαση του Συντάγματος». Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γενικά «δεν σέβεται το Σύνταγμα», παραπέμποντας στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στην «συγκάλυψη» των υπευθύνων για τα Τέμπη στην εξεταστική, αλλά στην πρόσφατη διαρροή προσωπικών δεδομένα, ρωτώντας τον πρωθυπουργό αν η κυρία Ασημακοπούλου «θα παραμείνει υποψήφια ευρωβουλευτής» και αν η κυρία Κεραμέως θα «αναλάβει την πολιτική ευθύνη».

Συνεχίζοντας, αναφορικά με το τρέχον νομοσχέδιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη συνολική πολιτική της τα τελευταία 4,5 χρόνια «έκανε ό,τι μπορούσε» για να υποβαθμίσει τη δημόσια παιδεία, με «ελλιπή» χρηματοδότηση και στελέχωση, «απαξιωμένες υποδομές» και «ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι σε όλα αυτά η Ελλάδα «αποκλίνει» σημαντικά από την Ευρώπη, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση «αντί να προσλαμβάνει καθηγητές, προσλαμβάνει αστυνομία».

Χαρακτήρισε «ατυχείς» τους «επιθετικούς προσδιορισμούς» που επιλέχθηκαν γιατί όπως, είπε, στην Ελλάδα «δεν έχουμε κρατικά πανεπιστήμια» αλλά «δημόσια» και μάλιστα «αυτοδιοίκητα», «με καθηγητές που είναι δημόσιοι λειτουργοί» και στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης «να πείσει» ότι δεν θα είναι κερδοσκοπικός ο χαρακτήρας των νέων ιδρυμάτων, αφού όπως είπε θα συνεργάζονται με κερδοσκοπικά funds. «Δε μιλάμε για παραρτήματα της Οξφόρδης ή του Χάρβαρντ ή MIT, αλλά μιλάμε για νομοσχέδιο αρπαχτής», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις διατάξεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο, που ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε αν θα τις ψηφίσει η αντιπολίτευση, ο Σ. Φάμελλος σχολίασε πως «ξεψηφίζουν» αυτά που «ψήφισαν» στο πλαίσιο του προηγούμενου νόμου της κυβέρνησης και ότι δεν πρόκειται για καμιά «φοβερή μεταρρύθμιση». Καταλόγισε, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι με αυτά τα άρθρα προχωρά σε «μείωση των πόρων για τα περιφερειακά πανεπιστήμια», μειώνει τις αρμοδιότητες των συλλογικών οργάνων με το «διευθυντικό δικαίωμα», δημιουργεί την «ασύμμετρη ψήφο» και ανοίγει παράθυρο για «δίδακτρα στα προπτυχιακά», για εισαγωγή χωρίς εξετάσεις, για «δίδακτρα “δύο ταχυτήτων” στα μεταπτυχιακά».

«Το προφανές είναι το πώς καταφέρνετε παραβιάζοντας το Σύνταγμα, να δώσετε τίτλο ανώτατου ιδρύματος στα κολλέγια του ενός ορόφου», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο Σ. Φάμελλος καταλόγισε «ανυπομονησία» στον πρωθυπουργό που οδηγεί στην «παραβίαση» του άρθρου 16, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έλεγε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί για να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όπως είπε, αυτό που άλλαξε είναι η «ασυδοσία» αυτής της κυβέρνησης να κάνει «τέτοιες παραβιάσεις του συνταγματικού πλαισίου» και ότι «είναι πολλά τα λεφτά και πολλά τα συμφέροντα που πιέζουν».

Αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κάθετα αντίθετος στην αναθεώρηση του άρθρου 16» και θα «δώσει μάχη» για την υπεράσπιση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Προειδοποίησε, δε, ότι η εξέλιξη θα είναι να παραπεμφθεί το νομοσχέδιο στο ΣτΕ και να «κολλήσει» στα δικαστήρια, αλλά στο μεταξύ «θα προλάβουν κάποιοι να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των παιδιών και των οικογενειών τους» καθώς και ότι θα υποβαθμιστεί συνολικά η ποιότητα των υπηρεσιών στην Ελλάδα και η ασφάλεια των λειτουργιών, καθώς θα βγαίνουν επιστήμονες με χαμηλότερη επάρκεια.

«Κανένας ανταγωνισμός δεν χρειάζεται με αμφιβόλου ποιότητας κολλέγια», τόνισε, ενώ σημείωσε πως ο έλεγχος για την πιστοποίηση των προγραμμάτων των πανεπιστημίων αυτών δεν είναι ικανοποιητικός, ούτε, υποστήριξε, προβλέπεται αφαίρεση άδειας αν δεν τηρεί κάποιο ίδρυμα τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, παρά μόνο κάποια «οικονομική κύρωση».

Το νομοσχέδιο θα αυξήσει τις ανισότητες – Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο

Ο Σ. Φάμελλος στη συνέχεια, απάντησε αναλυτικά στα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου, όπως ότι θα αποτρέψει το «brain drain» και θα επιστρέψουν Έλληνες καθηγητές, ή θα έρθουν «εμβληματικά ξένα πανεπιστήμια» και θα «αυξηθεί το ΑΕΠ», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει» τον κόσμο και ότι το νομοσχέδιο αυτό θα προκαλέσει αύξηση των «ανισοτήτων», πέρα από την «υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου και την παραβίαση του Συντάγματος» αλλά και την συρρίκνωση των περιφερειακών τμημάτων και την απαξίωση της έρευνας.

Όσον αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ. Φάμελλος είπε πως περιλαμβάνει: τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, αποκατάσταση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης και Μέριμνας, ενίσχυση των υποδομών και Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

«Δεσμευόμαστε για δύο πράγματα», είπε κλείνοντας ο Σ. Φάμελλος, και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «υπερασπιστεί το άρθρο 16» όταν τεθεί ζήτημα αναθεώρησης και ότι θα καταργήσει το επίμαχο νομοσχέδιο ως «πρώτη προτεραιότητα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ