Βουλή: Ερώτηση 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον «αποκλεισμό» των χειριστών αεροσκαφών από την ομάδα διερευνητών αεροπορικών ατυχημάτων

Nα ενημερωθεί η Βουλή για τους λόγους που δεν περιλαμβάνεται η ειδικότητα των χειριστών αεροσκαφών στην Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορισμού των προσόντων διερευνητών αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ζητούν από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών, 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που τους απευθύνουν.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με επικεφαλής τον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών Χάρη Μαμουλάκη, γίνεται αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο από το 2001 και επισημαίνονται οι αλλαγές που έγιναν το 2023, με την τροποποίηση του πλαισίου λειτουργίας των Επιτροπών Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων και Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, μέσω της σύστασης του νέου ενιαίου φορέα με τίτλο: Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Μεταξύ των αλλαγών εντοπίζεται παράλειψη του κλάδου χειριστή αεροσκαφών. Οι βουλευτές αναφέρονται στη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική στελέχωσης των Αρχών Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, με χειριστές αεροσκαφών. Επισημαίνουν παράλληλα τις συστάσεις του ICAO που, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι είναι σημαντικό οι ερευνητές ατυχημάτων να έχουν πρακτικό υπόβαθρο στην αεροπορία, ως βάση πάνω στην οποία θα αναπτύξουν δεξιότητες έρευνας. Με την ερώτηση οι δύο υπουργοί καλούνται να απαντήσουν:

1. αν κρίνουν ότι η απουσία του κλάδου/ειδικότητας ΠΕ/ΤΕ χειριστών αεροσκαφών/ελικοπτέρων από την ΚΥΑ καθορισμού προσόντων διερευνητών αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων του ΕΟΔΑΣΑΑΜ εναρμονίζεται με τις συστάσεις του ICAO αλλά και με τη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική στελέχωσης των Αρχών Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

2. Για ποιο λόγο δε περιλαμβάνεται ρητά ο κλάδος/ειδικότητα ΠΕ/ΤΕ χειριστών αεροσκαφών/ελικοπτέρων στην ΚΥΑ καθορισμού προσόντων διερευνητών αεροπορικών και σιδηρο-δρομικών ατυχημάτων του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να συμπεριληφθεί ο κλάδος/ειδικότητα ΠΕ/ΤΕ χειριστών αεροσκαφών/ελικοπτέρων στην ΚΥΑ καθορισμού προσόντων διερευνητών αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ