Αντιπαράθεση στη Βουλή: Αποκλεισμό μαρτύρων και μη κατάθεση ουσιαστικών εγγράφων καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Έντονα επικριτικοί για τους χειρισμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη διαδικασία λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής εμφανίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του πορίσματός της, «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Όπως υποστήριξαν, η διαδικασία εξπρές που ακολουθήθηκε, η απόρριψη των προτάσεων της μειοψηφίας, ο αποκλεισμός ουσιωδών μαρτύρων και η μη κατάθεση σημαντικών εγγράφων στην Εξεταστική Επιτροπή είχαν ως αποτέλεσμα να μη διερευνηθεί η υπόθεση για τις δημοσκοπήσεις και τα κονδύλια της πανδημίας.

Γιώργος Καμίνης: Η απουσία κατάθεσης του κ. Πέτσα στέρησε από την Επιτροπή ζωτικής σημασίας αποδεικτικό υλικό

«Δεν είναι συνταγματικώς ανεκτό η άσκηση λειτουργίας της Επιτροπής να εγκαταλείπεται στο έλεος της πλειοψηφίας. Η επιβεβλημένη συνταγματική πρόβλεψη στο δικαίωμα της μειοψηφίας δεν εκδηλώθηκε σε κανένα σημείο της διαδικασίας. Απορρίφθηκε κάθε πρόταση της μειοψηφίας να κληθούν και να καταθέσουν πρόσωπα που έχουν την πολιτική ευθύνη με πράξεις ή παραλείψεις τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης μίλησε «για παρακώλυση του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής από την πλειοψηφία η οποία αρνήθηκε το αίτημα της μειοψηφίας να κληθεί να καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός Στέλιος Πέτσας αλλά και άλλα σημαντικά πρόσωπα».

«Η απουσία κατάθεσης του κ. Πέτσα στην Εξεταστική άφησε δυσαναπλήρωτο κενό και στέρησε από την Επιτροπή ζωτικής σημασίας αποδεικτικό υλικό. Οι ασάφειες παρέμειναν σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των ΜΜΕ και τα κριτήρια χρηματοδότησής τους. Υπήρξε αδυναμία της Επιτροπής να έχει πρόσβαση της αλληλογραφίας μεταξύ της εταιρίας και της κυβέρνησης ενώ δεν αποσαφηνίστηκε η διαδικασία κατάρτισης του καταλόγου της διαφημιστικής εταιρίας προς τα ΜΜΕ. Υπάρχει αρνητική εντύπωση ως προς το αδιάβλητο της διαδικασίας με τις απευθείας αναθέσεις», υπογράμμισε.

Καμίνης

Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να υποστηριχθεί ισχυρά από τη συμπολίτευση ότι δεν υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση για την τελική κατάρτιση της λίστας γιατί στην Εξεταστική δεν κλήθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες και δεν κατατέθηκαν σημαντικά έγγραφα που ζητήθηκαν από την μειοψηφία. Δεν αποδείχθηκαν όμως ούτε και η σοβαρότατες καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Το συμπέρασμά μας από την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή και από την απουσία ουσιωδών μαρτύρων, δεν αφήνουν περιθώριο ασφαλούς γνώμης. Το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση χωρίς ταυτότητα της εταιρίας είναι σοβαρό ολίσθημα απόπειρας χειραγώγησης της κοινής γνώμης».

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι, αν δεν αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής ώστε η Εξεταστική Επιτροπή να μπορεί να καλεί μάρτυρες χωρίς περιορισμούς με πρόταση της μειοψηφίας, η συνταγματική αναθεώρηση που έγινε θα είναι δώρο άδωρο», κατέληξε ο κ. Καμίνης.

Μαρία Κομνηνάκα: Χρήσιμα έγγραφα που ζητήθηκαν δεν έφτασαν ποτέ στην Επιτροπή με ευθύνη της κυβέρνησης

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα σημείωσε ότι το κόμμα της «υπερψήφισε το πόρισμα της Εξεταστικής που διερεύνησε για την επιχείρηση χειραγώγησης την κοινής γνώμης και για το πώς κατασπαταλήθηκε το δημόσιο χρήμα, χωρίς να έχει ψευδαισθήσεις και προσδοκίες για το δικαίωμα της μειοψηφίας».

«Οι πομπώδεις εκφράσεις των κομμάτων για δήθεν δικαίωμα της μειοψηφίας διαψεύστηκαν πανηγυρικά καθώς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα δεδομένα τους», είπε και πρόσθεσε:

«Η ΝΔ επιβεβαίωσε γρηγορότερα την εκτίμησή μας αυτή, με την πρωτοφανή απαράδεκτη απόφαση της να αποκλείσει σημαντικούς μάρτυρες και παράγοντες. Απέρριψε να καταθέσουν οι αρμόδιοι υπουργοί, οι κύριοι Πέτσας και Κικίλιας που είχαν προταθεί από την αντιπολίτευση, με σαθρά επιχειρήματα και μεθόδευση υποτιμώντας την ίδια τη λειτουργία της Εξεταστικής και εκφυλίζοντας τη διαδικασία. Ακόμα και χρήσιμα έγγραφα που ζητήθηκαν δεν έφτασαν ποτέ στην Επιτροπή με ευθύνη της κυβέρνησης».

Μαρία Κομνηνάκα

Μίλησε ακόμα για «πορίσματα σούπα» της Εξεταστικής, σημειώνοντας ότι ακόμα και αν αναδεικνύουν το πρόβλημα, συγκαλύπτουν την ουσία του προβλήματος που είναι η διαπλοκή και η αδιαφάνεια.

«Υπάρχουν ζητήματα που προέκυψαν και δεν εξηγήθηκαν για τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων τα οποία επέδρασαν καθοριστικά και έπρεπε να διερευνηθούν γιατί το υπουργείο κρατούσε και το πεπόνι και το μαχαίρι. Η όλη διαδικασία της διαφημιστικής καμπάνιας, είχε χαρακτηριστικά επιλεκτικής οικονομικής στήριξης ΜΜΕ και επιλεκτικής κατανομής κονδυλίων παρά ουσιαστικής ενημέρωσης του λαού».

Η κ. Κομνηνάκα, μίλησε για υποκρισία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων που ανέχονται το έδαφος της αδιαφάνειας και των σκοπιμοτήτων, όπως είπε.

«Φυσικά και δεν έχουμε όλα τα σημεία που θα μπορούσαν να φωτιστούν όμως χωρίς αμφιβολία προέκυψαν τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για πρόσωπα της κυβέρνησης. Η ουσία των ερευνώμενων πράξεων, η έκταση και η σοβαρότητά τους θεωρούμε ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης καθώς η διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής όπως ακολουθήθηκε δεν επέτρεψε να γίνει», κατέληξε.

Κωνταντίνος Μπούμπας: Υπήρξαν κενά, ασάφειες, σκοτεινά σημεία στα οποία δεν δόθηκαν διευκρινίσεις στην Επιτροπή

Ο Κωνταντίνος Μπούμπας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, μίλησε για «διαδικασίες εξπρές που ακολούθησε η Εξεταστική Επιτροπή με ευθύνη της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μείνουν κενά και να μη διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση».

Κωνσταντίνος Μπουμπας

«Απορρίψατε ουσιώδεις μάρτυρες που προτείναμε να καταθέσουν, όπως ο αρμόδιος υπουργός κ. Πέτσας. Υπήρξαν κενά, ασάφειες, σκοτεινά σημεία στα οποία δεν δόθηκαν διευκρινίσεις στην Επιτροπή. Εμείς είπαμε “όλα στο φως”, χωρίς συγκεκριμένη λίστα μαρτύρων και χωρίς χρονικούς περιορισμούς αλλά ούτε το ένα ούτε το άλλο έγινε. Παραμένουν τα ερωτήματα γιατί οι καταθέσεις μαρτύρων ήταν γενικές, αφηγηματικού χαρακτήρα», υποστήριξε και συμπλήρωσε:

«Δεν μπόρεσε η μειοψηφία να ελέγξει την πλειοψηφία καθώς απορρίφθηκαν οι μάρτυρες που πρότεινε, η Εξεταστική Επιτροπή είχε περιορισμένο χρονικό ορίζοντα λειτουργίας, έκλεισε με διαδικασίες εξπρές αφήνοντας στον αέρα αναπάντητα πολλά ερωτηματικά. Έπρεπε να είναι ανοικτή η βεντάλια για να είναι μια Εξεταστική Επιτροπή εξέτασης και όχι συγκάλυψης για να μάθει ο ελληνικός λαός πώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, επέκρινε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «η Εξεταστική Επιτροπή επιβεβαίωσε περίτρανα προσπάθεια συγκάλυψης με τα πέντε διαφορετικά πορίσματα που κατατέθηκαν και τα οποία καλύπτουν τους πάντες» ενώ επεσήμανε ότι «κανένας μάρτυρας από τη λίστα που κατέθεσε το κόμμα του, δεν κλήθηκε να καταθέσει».

Κλέων Γρηγοριάδης

«Η ΝΔ αυτοαποθεώνεται ότι όλα έγιναν νόμιμα και με πλήρη διαφάνεια και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για ανευθυνότητα, και καταστροφολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε την Εξεταστική, συμπεραίνει ότι προκύπτουν όχι μόνο πολιτικές ευθύνες αλλά και αποχρώσεις ενδείξεις για ποινικές ευθύνες. Πού ακριβώς συμφωνείτε; Ότι κανένα ρόλο χειραγώγησης και ποδηγέτησης της κοινής γνώμης δεν παίζουν οι πέντε συστηματικοί καναλάρχες. Σε κανένα πόρισμα δεν αναφέρεται κανένα από αυτά τα ονόματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το παράξενο στημένο παιχνίδι είναι ότι αυτοί που προκάλεσαν την Εξεταστική δεν καλούν τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της ανωμαλίας. Δεν είστε ίδιοι βεβαίως με την ΝΔ αλά φερθήκατε με τον ίδιο τρόπο», σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης.

Παπακώστα: «Κατέπεσαν παταγωδώς όλοι οι ψευδείς ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ»

Εκ διαμέτρου αντίθετες διαπιστώσεις έχουν οι τοποθετήσεις των εισηγητών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας σχετικά με όσα προέκυψαν από την Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», που συστάθηκε με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και στηρίχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, υποστηρίζοντας το πόρισμα της πλειοψηφίας, ανέφερε ότι από το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής «απεδείχθη, πέραν πάσης αμφιβολίας, η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών πολιτικών προσώπων» και κατέπεσαν «παταγωδώς, ως χάρτινος πύργος, όλοι οι ψευδείς ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι μοναδικός της στόχος δεν ήταν άλλος από την πολιτική στοχοποίηση, σπίλωση και δίωξη των πολιτικών της αντιπάλων, προκειμένου να επανακάμψει δημοσκοπικά και πολιτικά». «Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα υφαίνεται σκάνδαλα, εμείς θα τα ξηλώνουμε…. Όσο εσείς θα στοχεύετε στη σπίλωση και τη στοχοποίηση των πολιτικών σας αντιπάλων, εμείς θα σας αποδομούμε με μοναδικό ουραγό την πίστη μας στους θεσμούς και στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Όσο εσείς θα ποντάρετε στο ψέμα, την πόλωση και τον διχασμό, εμείς θα επενδύουμε στην αλήθεια, στη σύμπνοια και στην ενότητα αυτού του πολύπαθου λαού», πρόσθεσε.

Η κ. Παπακώστα σημείωσε πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμένουν πιστοί στην αρχή της διαφάνειας, της νομιμότητας και της μη ύπαρξης σκιών στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, για αυτό και στήριξε από την πρώτη στιγμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανη για το γεγονός ότι η δυνατότητα να συστήνονται εξεταστικές επιτροπές από την κοινοβουλευτική μειοψηφία και όχι μόνο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτελεί κατάκτηση αυτής της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης».

Παπακώστα

«Προσήλθαμε στην Επιτροπή για την απόδειξη της αλήθειας, χωρίς αποκλεισμούς, αστερίσκους και υπεκφυγές, απορρίπτοντας συνειδητά και εξαρχής κάθε ίχνος κατάχρησης και παραβίασης της νόμιμης διαδικασίας, πολιτικής και κομματικής εκμετάλλευσής της και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας», συμπλήρωσε.

Η κ. Παπακώστα εξήγησε πως η διαφωνία για τη συγκρότηση διακομματικού προεδρείου ήταν «θεσμικώς και νομικώς ορθή προσέγγιση του θέματος, δεν επέτρεπε οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτήν. Όσον αφορά, δε, το αίτημα της αντιπολίτευσης περί κλήτευσης πολιτικών προσώπων, αυτό δεν μπορούσε παρά να τύχει της απόλυτης απόρριψης από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρωτίστως, διότι σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπε, υπό το πρόσχημα της εξέτασης μαρτύρων, να οδηγούνταν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής σε μία ατέρμονη διαδικασία ύφανσης πολιτικών σκοπιμοτήτων, ψευδεπίγραφων εντυπώσεων και ευτελισμού των εργασιών, μόνο και μόνο επειδή στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να ήταν η ύφανση μίας πολιτικοποιημένης κατεξοχήν συζήτησης, ήτοι η δημιουργία μίας πολιτικής δίκης και όχι η ουσιαστική ανεύρεση της αλήθειας».

Απευθυνόμενη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Δεν διστάσατε στιγμή να προχωρήσετε σε μία απίστευτη διαστρέβλωση των γεγονότων, των μαρτυρικών καταθέσεων, ακόμη και αυτών των ίδιων των αναφερθέντων εγγράφων. Αμφισβητήσατε ακόμα και τον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης, τις Ανεξάρτητες Αρχές». «Δυστυχώς, όμως, για εσάς, οι μάρτυρες μίλησαν και τα έγγραφα απέδειξαν ότι η πραγματοποίηση της ενημερωτικής εκστρατείας “Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς” ήταν απολύτως αναγκαία, νόμιμη και διαφανής. Απέδειξαν ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της έγκαιρης και αποτελεσματικής ενημέρωσης των πολιτών, η επιλογή της απευθείας ανάθεσης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, η επιλογή της Initiative Media και η επιλογή του συγκεκριμένου οικονομικού αντιτίμου των συμβάσεων ήταν απολύτως ενδεδειγμένες. Απέδειξαν, ότι η επιλογή των μέσων ενημέρωσης και η κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης έγινε αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό της Initiative Media, τόσο με ποσοτικά όσο και ποιοτικά κριτήρια και πως καθ’ όλη τη διάρκεια της διαφημιστικής καμπάνιας δεν υπήρξε καμία απολύτως πολιτική παρέμβαση για προσθήκη ή απόρριψη μέσων ενημέρωσης από την αναθέτουσα Αρχή και συνεπώς κανένα απολύτως ενδεχόμενο πολιτικής χειραγώγησης οποιουδήποτε Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης. Όσον αφορά, δε, την υπόθεση της ENTERPRISE GREECE, αυτή δεν μπορεί να αντέξει στη βάσανο της λογικής το επιχείρημα πως σε έναν διεθνή ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό φέρει την ευθύνη η κυβέρνηση γιατί έλαβε μέρος μόνο μία εταιρεία. Σχετικά με τη δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll, πως αυτοβούλως ζήτησε να ελεγχθεί για τη συγκεκριμένη αμφισβητούμενη δημοσκόπηση ελέγχθηκε και όλα βρέθηκαν καλώς», επεσήμανε η κ. Παπακώστα.

Κάτσης: «Από τα στοιχεία θεμελιώνονται ποινικές ευθύνες»

Αντιθέτως, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, κατήγγειλε «μία ακρωτηριασμένη Εξεταστική Επιτροπή με fast track διαδικασίες, που δεν έπαιξαν τα ΜΜΕ». Όπως υπογράμμισε, «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώθηκε απολύτως και απέδειξε ότι το ερευνώμενο διαρκές σκάνδαλο της χειραγώγησης της κοινής γνώμης με δημόσιο χρήμα πράγματι συνετελέσθη». Καταλόγισε στην κυβέρνηση «πολιτικές ευθύνες, καθώς εκμεταλλεύτηκε την πανδημία ως ευκαιρία», σημειώνοντας πως «είναι απαράγραπτες οι πράξεις της και θα σας τις αποδώσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές». Επίσης, ζήτησε «το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει να διαβιβαστούν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, προκειμένου εκείνες να ερευνήσουν περαιτέρω, με πλήρη τρόπο και σε πλήρη έκταση, όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη αναδειχθεί και θεμελιώνουν την ύπαρξη ποινικών ευθυνών».

Ο κ. Κάτσης υποστήριξε πως «δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση με τόσο προκλητική στήριξη από την πλειοψηφία των ΜΜΕ και ο καταιγισμός των δημοσκοπήσεων γίνεται με χρονισμό και ατζέντα που συνάδουν πλήρως στο κυβερνητικό αφήγημα». «Ενδείξεις ότι η κυβέρνηση, με καύσιμο το δημόσιο χρήμα, επιχείρησε να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη βλάπτοντας τη δημοκρατία. Μοίρασε 20 εκατ. ευρώ με την επονομαζόμενη λίστα Πέτσα, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες όπου οι ιδιοκτήτες τους είχαν και εταιρείες δημοσκοπήσεων. Όπως συνέβη με την Opinion Poll. H Enterprise Greece πλήρωνε με απευθείας ανάθεση 1 εκατ. ευρώ την εξαγορά καταχωρήσεων υπέρ της κυβέρνησης σε media του εξωτερικού».

Σχετικά με τις εργασίες της Εξεταστικής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ένα «οργανωμένο σχέδιο του Μαξίμου, που εκτέλεσαν οι βουλευτές της ΝΔ, ευτελίζοντας το Σύνταγμα και τους θεσμούς. Δεν συναίνεσαν στη συγκρότηση διακομματικού προεδρείου. Αποκλείστηκαν όλοι οι μάρτυρες που αιτήθηκε η αντιπολίτευση και κάλεσε μόνο αυτούς που ήθελε η ΝΔ. Προστάτευσαν τους κ.κ. Πέτσα, Δημητριάδη, Πιερρακάκη και Κικίλια, που ζήτησε η αντιπολίτευση να έρθουν να καταθέσουν κι όλους τους υπόλοιπους απαραίτητους μάρτυρες για τις ερευνώμενες περιπτώσεις και τους αντικαταστήσανε με μάρτυρες που σε κάθε δύσκολη στιγμή απαντούσαν “δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω”».

Επίσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «απέκρυψε συνειδητά κρίσιμης σημασίας έγγραφα που έπρεπε να τεθούν υπόψιν της Επιτροπής, τα οποία κατ’ επανάληψη ζητήθηκαν». Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως καταστρατηγήθηκε η νομοθετημένη υποχρέωση της απόδοσης του 30% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης στα τοπικά και περιφερειακά μέσα, σύμφωνα με τον ν. 4487/2017 του ΣΥΡΙΖΑ. Η διανομή της καμπάνιας έγινε χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, δεν ταυτοποιήθηκαν τα ποσά. Σχετικά με τη δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll, σημείωσε πως ο ιδιοκτήτης της έπαιρνε χρήματα από την κυβέρνηση με απευθείας αναθέσεις μέσω δεύτερης εταιρείας, με περίεργες πρακτικές και ενάντια στις αρχές λειτουργίας της αγοράς». «Έτσι λειτουργεί το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη. Ο υπουργός αποφασίζει αναθέσεις και οι φορείς του τις επικυρώνουν σε εταιρείες δημοσιοποίησης πολιτικής έρευνας», τόνισε.

Όσον αφορά την υπόθεση της «Enterprise Greece», ο κ. Κάτσης μίλησε « για μια σκανδαλώδη ανάθεση που έγινε εκτός των αρμοδιοτήτων της […] Μια ανάθεση για προσωπικές δημόσιες σχέσεις του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης και όχι για τη χώρα και τις ελληνικές επιχειρήσεις, διασπασθώντας το δημόσιο χρήμα».

Τσιάρας: Η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ κατάπεσε – Νόμιμες και διαφανείς όλες οι διαδικασίες

«Κρίμα που ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί και ευτελίζει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας απάντησε στις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την πανδημία, λέγοντας πως «η κυβέρνηση αυτή στέκεται δίπλα στον πολίτη». Χαρακτήρισε υποκριτική την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κομίζει «αποσπασματικά στοιχεία και απόψεις που δεν περιγράφουν συνολικά την πραγματικότητα, αλλά με έναν συγκεκριμένο και ηθελημένο τρόπο θέλει να κοροϊδέψει τους Έλληνες πολίτες».

Αναρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και τι ζούμε το τελευταίο διάστημα. Η συζήτηση, είπε ο υπουργός, «δεν μπορεί να γίνεται με όρους που υπήρχαν προ 15 με 20 χρόνια, αλλά αντιλαμβάνονται ότι ζούμε σε μια περίοδο πανδημίας και μαζί με την κλιματική αλλαγή δημιουργούνται σωρεία προβλημάτων και η ακρίβεια είναι απότοκος της ενεργειακής κρίσης που ταλαιπωρεί την Ευρώπη και όλο τον κόσμο».

Κώστας Τσιάρας Βουλή ποινικός κώδικας

Ο υπουργός τόνισε πως «οι Έλληνες πολίτες βλέπουν ότι η χώρα προχωρά, η οικονομία αναπτύσσεται, το κύρος της που έχει ανακτηθεί και μια άλλη εποχή ήρθε με πολλές και μεγάλες προοπτικές», σε αντίθεση με όσα υπήρχαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ρώτησε: «Εσείς δεν ήσαστε που φορολογήσατε τους αγρότες από το ένα ευρώ; Που αυξήσατε τις εργατικές εισφορές; Που αυξήσατε 100% την προκαταβολή έναντι του επόμενου έτους στους φορολογικά υπόχρεους; Που την εισφορά αλληλεγγύης από 2,2% την φτάσατε στο 10% και που αυξήσατε κατά 20% το Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης; Που πήγατε 24% τον ΦΠΑ παντού!».

Σχολιάζοντας την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος, αναρωτήθηκε «εάν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούσε μια τέτοια φιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η αδελφική χώρα». Αυτό είπε «είναι μια τεράστια υποκρισία».

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η κυβέρνηση για να καλύψει το πρόβλημα με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας και επισήμανε ότι υπάρχουν επίσημα στοιχεία από την ΕΕ που σήμερα καταγράφουν την πραγματικότητα σχετικά με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, μια πραγματικότητα που την ξέρουν οι πολίτες και γι΄ αυτό κατανοούν ποιος πρέπει να είναι «στο τιμόνι της χώρας».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Τσίπρα για την παραίτηση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, είπε ότι «εάν θέλουμε να εκπέμψουμε ένα σοβαρό μήνυμα στους πολίτες, θα πρέπει να γυρίζουμε και στο παρελθόν και να βλέπουμε τα έργα και τις ημέρες των δικών μας “περιόδων διακυβέρνησης” ώστε να μιλάμε πειστικά».

Ο κ. Τσιάρας αναφερόμενος στην Δικαιοσύνη είπε ότι «η Ιστορία γράφει ποια κυβέρνηση ήταν αυτή που θεσμοθέτησε την παθητική δωροδοκία». Επισήμανε πως «καθημερινά έρχονται στο φως, πως κάποιοι την προηγούμενη περίοδο προσπαθούσαν να παρέμβουν στην Δικαιοσύνη για τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας». Τώρα, είπε ο υπουργός, είναι «η πρώτη φορά που έχουμε θετικές εκθέσεις από την ΕΕ για το κράτος Δικαίου» και πρόσθεσε: «Φαντάζομαι ότι δεν θέλετε ΣΥΡΙΖοφρουρούς, όμως δεν άκουσα κανέναν σας να το αποκηρύσσει. Φαντάζομαι ότι δεν θέλετε άλλους δικαστές και άλλη Σχολή Δικαστών, αλλά όμως και πάλι δεν άκουσα κανέναν σας, επίσημα, να παίρνει μια διαφορετική θέση».

Σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε πως «είναι κρίμα που μια ιστορική Εξεταστική Επιτροπή -καθώς είναι η πρώτη που συστήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, μια δυνατότητα που δόθηκε με την συνταγματική αναθεώρηση μετά από πρόταση της ΝΔ- και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να την “εργαλειοποιήσει” και αντί για την ανάδειξη της ωριμότητας του κοινοβουλευτισμού και των θεσμών στην χώρα μας, εξελίσσεται σε κατάχρηση των δυνατοτήτων που παρέχει η Πολιτεία και ευτελισμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου για να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις».

Από τα πορίσματα της Επιτροπής, η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης «κατάπεσε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες «που ακολούθησε η κυβέρνηση αποδείχθηκαν πως ήταν και νόμιμες και διαφανείς».

Χήττας: Η υπόθεση της “λίστας Πέτσα” για την καμπάνια “Μένουμε στο Σπίτι” δείχνει την κουλτούρα και το DNA της κυβέρνησης της ΝΔ

«Η υπόθεση της “λίστας Πέτσα” για την καμπάνια “Μένουμε στο Σπίτι” δείχνει την κουλτούρα και το DNA της κυβέρνησης της ΝΔ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, μιλώντας κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος»

Ο κ. Χήτας, τόνισε πως «ο τίτλος “λίστα Πέτσα” θα μείνει στην Ιστορία» καθώς «πιαστήκατε με τη γίδα στην πλάτη… και ο λαός σας πήρε χαμπάρι» και πρόσθεσε πως «είστε μια κυβέρνηση που πιστεύει πως με το να μοιράζει δεξιά και αριστερά τα λεφτά του ελληνικού λαού μπορεί να κάνει τα πάντα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα μπορεί να μην έχει χρήματα για να στηρίξει το ΕΣΥ, για τους αγρότες και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, για να στηρίξει την Παιδεία μας» αλλά «έχετε χρήματα για να ταΐζετε τα ΜΜΕ και αυτό είναι τραγικό!» και προσέθεσε: «Δεν καταργείτε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, δεν προχωράτε σε μειώσεις φόρων γιατί λέτε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Για να ταΐζετε όμως τα ΜΜΕ υπάρχει μπόλικος δημοσιονομικός χώρος». «Θέλετε», είπε, «τα ΜΜΕ να υμνούν εσάς και να αποκλείουν όλους τους υπόλοιπους που σας κάνουν αντιπολίτευση», θέλετε να «δίνετε στα ΜΜΕ οδηγίες».

Χήττας

Επέκρινε τον τρόπο επιλογής της εταιρείας που έκανε τη διανομή της καμπάνιας, αλλά και τον τρόπο που δόθηκε σε μέσα αυτή η διαφήμιση σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες και εξόφθαλμες κατανομές ανάλογα εάν το μέσο ήταν «λιβανιστήρι» ή όχι της κυβέρνησης.

Ο κ. Χήτας υποστήριξε ότι «η λίστα Πέτσα δεν ήταν “μια και τελείωσε” αλλά είναι εδώ και σήμερα καθώς συνεχίζει η κρατική διαφήμιση και τα πακέτα να πηγαίνει σε Μέσα που λιβανίζουν την κυβέρνηση». Αυτό είπε «είναι αντιδημοκρατικό», «έχετε εξευτελίσει το δημοσιογραφικό λειτούργημα».

Σχετικά με την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων, σχολίασε πως «αυτές ήταν που έδιναν γκανιάν τον Ανδρέα Λοβέρδο για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και είναι αυτές οι ίδιες δημοσκοπήσεις που προεκλογικά έδιναν την Ελληνική Λύση στο 2,3% και πήραμε 4%, και είναι οι ίδιες που κάθε δύο ώρες δίνουν στο ΚΙΝΑΛ δύο ποσοστιαίες μονάδες!» Και αναρωτήθηκε: «Οι δημοσκοπήσεις αυτές είναι που μας λέτε ότι ανεξάρτητες και όχι ελεγχόμενες ή κατά παραγγελίες;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης κατέληξε λέγοντας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «το ταξίδι σας τελείωσε, τελειώνετε και θα σκάσετε σαν φούσκα και μάλιστα θα κάνετε και κρότο, με όσα ΜΜΕ και εάν χρηματοδοτήσετε».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ