Βουλευτές πίσω από το τιμόνι ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν πλέον οι βουλευτές. Πρόκειται για οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων και που σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζουν τις καθιερωμένες λιμουζίνες και με κινητήρες άνω των 2.000 κ.εκ.

Την Πέμπτη έκαναν την εμφάνισή τους στο γκαράζ της Βουλής τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία είχαν στη διάθεσή τους για το πρώτο test drive περισσότεροι από 50 βουλευτές όπου μέσω τριών αντιπροσωπειών ενημερώθηκαν για τις δυνατότητές τους, τη φόρτισή τους κ.ά. Σημειώνεται ότι στα άμεσα σχέδια είναι να εγκατασταθεί και ταχυφορτιστής στα γκαράζ της Βουλής, ενώ τα πρώτα ηλεκτρικά θα κυκλοφορήσουν τον Μάρτιο.

Στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, αλλά προς το παρόν η χώρα μας παραμένει ουραγός στην προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων με πιο άμεσο πρόβλημα το ελλιπές δίκτυο ταχυφορτιστών. Μόνο στην Αττική το δίκτυο ταχυφορτιστών δεν ξεπερνά τα 50-60 σημεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο “Βήμα” του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον ειδικό χώρο που διαμορφώνεται στο πρώτο υπόγειο γκαράζ, “οι προετοιμασίες και η εγκατάσταση των φορτιστών θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους προκειμένου να εξυπηρετηθούν από την πρώτη στιγμή οι ανάγκες των βουλευτών. Δρομολογούνται επίσης διαδικασίες για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και από υπηρεσίες της Βουλής ώστε να περάσουμε εντονότερα το μήνυμα της υιοθέτησης μη ρυπογόνων καινοτόμων τεχνολογιών για τις μετακινήσεις μας”.

Έτοιμος να επιλέξει ηλεκτρικό όχημα για τις μετακινήσεις του δήλωσε και ο κ. Νίκος Βούτσης, βουλευτής Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο “Βήμα”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι εκτός Αττικής συνάδελφοί του. “Μετά από εισήγηση του κ. Τασούλα, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την αλλαγή του κανονισμού στην Ολομέλεια αποφασίσαμε να προχωρήσουμε. Η μετάβαση σε μια νέα εποχή για την αυτοκίνηση, καθώς τα υβριδικά μοντέλα ήταν το ενδιάμεσο στάδιο, μπορεί να γίνει με την επικουρία της Βουλής και το παράδειγμα που εμείς θα δώσουμε με τις επιλογές μας ως βουλευτές.

Εφόσον δεν υπάρχει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση αυτό μας δίνει την άνεση να κάνουμε αυτές τις επιλογές που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι συνάδελφοι της περιφέρειας έχουν επίσης τη δυνατότητα να προμηθευτούν ηλεκτρικά οχήματα αλλά περιορίζονται από την αυτονομία τους” επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Ο Γιάννης Παππάς, βουλευτής της ΝΔ στα Δωδεκάνησα, επίσης μιλώντας στο “Βήμα” σχολίασε σχετικά: “Το ζήτημα της αυτονομία συνιστά μι αντικειμενική δυσκολία για εμάς που κινούμαστε εκτός Αθηνών. Προσωπικά θα εξαντλήσω κάθε πιθανότητα. Θεωρώ όμως ότι είναι και μια ευκαιρία να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ταχύτερης δημιουργίας υποδομών και της τοποθέτησης φορτιστών παντού ώστε οι Έλληνες πολίτες να απολαμβάνουν τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης όπου και αν ζουν”.

Προσανατολισμένη εδώ και καιρό στην κατεύθυνση της ηλεκτροκίνησης δήλωσε η Νόνη Δούνια, βουλευτής Πειραιά και νήσων της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, η οποία έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία στην επιλογή της: “Θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να κάνουμε όσο περισσότερα μπορούμε για το περιβάλλον σε όλες τις πτυχές της ζωής μας αποτελώντας παράδειγμα για τη νέα γενιά. Προβληματίστηκα για την αυτονομία ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου καθώς η Περιφέρειά μου επιβάλλει μετακινήσεις μακριά από την Αττική, αλλά έχω ήδη επιλέξει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τη μεγαλύτερη αυτονομία, σχεδόν 340 χλμ. με μια φόρτιση.

Συνυπολογίζω επίσης τις επιδόσεις του στον τομέα της ασφάλειας καθώς αποτελεί προτεραιότητα για εμένα η εμπέδωση της σημασίας της οδικής ασφάλειας στη συνείδηση των συμπολιτών μου. Κατέληξα λοιπόν σε ένα αυτοκίνητο πόλης του οποίου οι χώροι, η αισθητική και τα χαρακτηριστικά του ικανοποιούν τις ανάγκες μετακίνησης και στάθμευσης που προκύπτουν. Ελπίζω ότι σύντομα η εξέλιξη των μπαταριών και η αύξηση των σταθμών φόρτισης θα συμβάλουν στη διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών” είπε η κυρία Δούνια στο “Βήμα”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.