Βορίδης: Η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να αναπέμψει την υπόθεση της Novartis στη δικαιοσύνη

Την θέση ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να αναπέμψει την υπόθεση για τη NOVARTIS στη δικαιοσύνη, διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης λίγη ώρα αφότου η ΝΔ είχε “διακόψει τη συμμετοχή της” στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι ολοκληρώνει το σχεδιασμό της σκευωρίας ώστε να αιωρούνται οι κατηγορίες για τα πολιτικά πρόσωπα.

“Σήμερα συνέβη το πρωτοφανές η μειοψηφία να ζητά την συνέχιση της λειτουργίας της επιτροπής με την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, η δε πλειοψηφία να υπονοεί ότι η επιτροπή που συγκρότησε, με δική της πρωτοβουλία, δεν έχει αρμοδιότητα εξετάσεως της υπόθεσης και να ζητά να προσέλθουν τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση αυτή, ούτε καν να τοποθετηθούν επί της ουσίας, αλλά μόνο για να τοποθετηθούν επί της αρμοδιότητας της επιτροπής”, είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε πως “είναι ξεκάθαρο για τη ΝΔ ότι αυτό ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της σκευωρίας από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας”.

“Με τον ίδιο τρόπο που στηρίχθηκαν σε ανώνυμους μάρτυρες, γεμάτους από αντιφατικές καταγγελίες που παραβίασαν κάθε δικονομική διάταξη, με τον ίδιο τρόπο που απήγγειλαν κατηγορίες και έστησαν κάλπες για να συγκροτήσουν αυτή την επιτροπή, με τον ίδιο τρόπο που αναγνώρισαν οι ίδιοι την αρμοδιότητα αυτής της επιτροπής, ευρισκόμενοι μπροστά στα αδιέξοδά τους, επιμένουν στο δρόμο της σπίλωσης των πολιτικών προσώπων και αρνούνται την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης”, είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: “Είναι σαφές ότι εμείς, οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουμε στην επιτροπή αυτή, αρνηθήκαμε την περαιτέρω συμμετοχή μας και δηλώσαμε ότι θα επανέλθουμε εάν τυχόν η επιτροπή αυτή αποφασίσει να εξετάσει μάρτυρες, να εξετάσει αποδεικτικά στοιχεία και να προβεί σε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης”.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι “εάν η ειδική επιτροπή μπει στην ουσία της υπόθεσης, τότε αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στην παραγραφή και ο μόνος τρόπος για να διερευνηθεί, είναι να επιστρέψει στη δικαιοσύνη”, ο Μάκης Βορίδης είπε: “είτε η κυβερνητική πλειοψηφία έπρεπε να έχει αποφασίσει ήδη ότι δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή και ότι η κατηγορία περί δωροδοκίας πολιτικών προσώπων δεν εξετάζεται από τη Βουλή και άρα δεν έπρεπε να έχει συγκροτηθεί καν η επιτροπή. Είτε έπρεπε να έχουν κρίνει ότι η Βουλή έχει αρμοδιότητα. Είτε έπρεπε να έχουν πει ότι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η δωροδοκία, η Βουλή έχει αρμοδιότητα και σε κάποιες δεν έχει, και σε κάποιες άλλες δεν έχει. Και τότε όμως πάλι θα έπρεπε να πάνε σε ουσιαστική διερεύνηση για να κριθεί σε ποια περίπτωση έχει ή δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή. Λένε ότι αν προχωρήσουμε σε ουσιαστική έρευνα, θα έχουμε παραγραφή και εξάλειψη αξιοποίνου. Για να έχουμε εξάλειψη αξιοποίνου πρέπει πρώτα να έχουμε αξιόποινο. Να έχουμε μια κρίση ότι κάποιος κάπως μπορεί και να έχει κάνει μια παράνομη πράξη”.

“Εάν κάποιος προχωρά στο δρόμο με τον κ. Φρουζή, έχουμε αξιόποινη πράξη; Όχι. Θα λέγαμε ότι εξαλείφθηκε το αξιόποινο του περπατήματος; Όχι. ‘Αρα πρέπει να έχω μια πρώτη κρίση ότι υπάρχει παράνομη πράξη. ‘Αρα η επιτροπή, έπρεπε να κάνει πρώτα έλεγχο ουσίας, να έκρινε πρώτα ότι ενδεχομένως υπάρχει παράνομη πράξη και παρά την κρίση περί αξιοποίνου να έκρινε τότε, ανάλογα με τον χρόνο τελέσεως, εάν υπάρχει ζήτημα εξάλειψης αξιοποίνου ή όχι”, είπε ο Μάκης Βορίδης και τόνισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να τοποθετηθεί αν υπάρχουν έστω και απλές ενδείξεις αξιοποίνου πράξεως. Ανέφερε επίσης ότι “η Βουλή δεν έχει δικαίωμα αναπομπής της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, διότι αυτό είναι κυριαρχική θέση της δικαιοσύνης και διότι η δικαιοσύνη ήδη διαβίβασε και γι΄αυτό έστειλε η κ. Τουλουπάκη την υπόθεση”. Στο σημείο αυτό μάλιστα ο Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη “δεν έστειλε την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδίκημα που κρατά και ερευνά” και πρόσθεσε ότι “όταν παραπέμπει η δικαιοσύνη, στην πραγματικότητα έχει πάρει θέση η ίδια η δικαιοσύνη”.

“Θα πουν τώρα ότι δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή και αυτό ολοκληρώνει τη σκευωρία με κατηγορίες χωρίς τη δυνατότητα στα πολιτικά πρόσωπα να τις αποσείσουν”, είπε ο Μάκης Βορίδης.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ