ΒΙΝΤΕΟ-Βενιζέλος: Τώρα ο Τσίπρας έχει γίνει «Παπανδρεϊκός»

ΒΙΝΤΕΟ-Βενιζέλος: Τώρα ο Τσίπρας έχει γίνει «Παπανδρεϊκός»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε για τα διλήμματα της κάλπης, τους ψηφοφόρους  της Χ.Α., την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και για τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ ο κ.Βενιζέλος, αρχικά, δήλωσε για τις αποκαλύψεις του κ. Σόιμπλε ότι: Ο κ. Σόιμπλε είναι πάντα πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του. Η εμπειρία μου από τη συνεργασία που είχα μαζί του σε μια πολύ δύσκολη περίοδο μου έχει αφήσει την εικόνα ενός ανθρώπου σκληρού διαπραγματευτή, αλλά έντιμου και ειλικρινούς, άρα κάτι θα ξέρει που δεν το ξέρω εγώ βέβαια γιατί αυτό προφανώς θα είναι πριν αναλάβω τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών.» ενώ στην ερώτηση αν πιθανολογεί πως κάτι τέτοιο να έχει συμβεί ο ίδιος απάντησε: «Δεν το ξέρω, θα μας το πει ο ίδιος. Αλλά μπορεί κάποιος να του είχε πει κάτι ενδεχομένως θεωρώντας ότι έτσι ασκεί πίεση υπέρ των ελληνικών απόψεων. Αλλά ξέρετε τέτοιου είδους πιέσεις, μπλόφες, τέτοιου είδους προσεγγίσεις δεν οδηγούν σε αποτελέσματα».

Για την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το Ευρώ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Οι Έλληνες ποτέ δεν έμαθαν και ποτέ δεν θα μάθουν τι είναι αυτό από το οποίο γλιτώσαμε έως χώρα. Δεν θα μάθουν γιατί ξέρετε ότι το να διηγούμεθα ιστορικά κάποια πράγματα δεν έχει την επίδραση που έχει το βίωμα, που έχει η καθημερινότητα μιας δύσκολης ζωής. Ο κόσμος ξέρει ότι έχασε εισόδημα, ο κόσμος ξέρει ότι κόπηκαν οι συντάξεις και οι μισθοί, ο κόσμος ξέρει ότι αυξήθηκε η ανεργία, ο κόσμος ξέρει ότι έκλεισαν οι επιχειρήσεις. Δεν ξέρει ο κόσμος τι θα συνέβαινε αν δεν ακολουθούσαμε αυτό το δύσκολο, τον τόσο σκληρό δρόμο τον οποίο εμείς πληρώσαμε πανάκριβα από πλευράς πολιτικού κόστους.

Η άλλη λύση δεν υπήρχε. Η άλλη λύση ήταν η απόλυτη κατάρρευση, η ασύντακτη χρεοκοπία, η διάλυση η οικονομική, η κοινωνική και η πολιτική της χώρας. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, η κατάρρευση του παραγωγικού ιστού.»

Για τον Αλέξη Τσίπρα και το παρασκήνιο στις Κάννες ο κ. Βενιζέλος είπε: «Ο κ. Τσίπρας κουνάει το χέρι, απειλεί, εκβιάζει, χυδαιολογεί, δημιουργεί συνθήκες συμβολικού εμφυλίου πολέμου. Διώχνει τους επενδυτές, απειλεί κάθε επενδυτή που θέλει ν�� δώσει δουλειά σε Έλληνες ανέργους.

Έχουμε πει κατ’ επανάληψη τα πραγματικά περιστατικά. Η Ελλάδα πήγε στις Κάννες επειδή εξαγγέλθηκε ένα δημοψήφισμα για το οποίο δεν ήταν ενημερωμένοι οι υπόλοιποι εταίροι μας, εκλήθημεν εκεί από τον Πρόεδρο Σαρκοζί και την Καγκελάριο Μέρκελ σε διακυβερνητικό επίπεδο και η συζήτηση έγινε μεταξύ των τριών Κυβερνήσεων. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πραγματικότητα παρακολουθούσαν σιωπηλοί, η κοινή πεποίθηση ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ.

Έκανα τη δήλωση αυτή στις 5 το πρωί όταν επιστρέψαμε, ξημέρωμα της 3ης Νοεμβρίου και ο κ. Παπανδρέου ερχόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι της ίδιας μέρας συμφώνησε μαζί μου. Εάν διαβάσετε την εισαγωγική ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο της 3ης Νοεμβρίου θα δείτε ότι λέει πολύ καθαρά «όπως είπε νωρίτερα -με τη δήλωση μου αυτή- ο κ. Βενιζέλος, δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ».

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές της Κυριακής και αν θα γίνει ένα Συνέδριο, ο κ. Βενιζέλος είπε «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα το οποίο χρησιμοποιεί όλες τις διαδικασίες και όλους τους θεσμούς της πολιτικής συμμετοχής». Ο κ. Βενιζέλος δεν θέλησε να αναφερθεί περισσότερο στο θέμα, και απαντώντας σε ερώτηση για το τι σκέφτεται, απάντησε ότι σκέφτεται πολλά, τα οποία, όμως, «αφορούν πρωτίστως τη χώρα και την ενότητα του έθνους». Και πρόσθεσε ότι η πρώτη προτεραιότητα, στις 26 Μαΐου « είναι να ενώσουμε το έθνος και την κοινωνία, που είναι διχασμένη σε λάθος βάση».

Σχολιάζοντας την επισήμανση ότι τρεις μέρες πριν τις εκλογές ο κ. Παπανδρέου δεν έχει κάνει δήλωση στήριξη της «Ελιάς», ο κ. Βενιζέλος είπε, με κάποια βεβαιότητα, ότι ο κ. Παπανδρέου «θα κάνει ότι πρέπει για να στηρίξει την παράταξη» και «να πει ξεκάθαρα αυτό που έχει πει ο άνθρωπος, ότι στηρίζει τη δημοκρατική παράταξη». Επισημαίνεται, πάντως, ότι ο κ. Βενιζέλος δεν μίλησε για την «Ελιά», αλλά για τη «δημοκρατική παράταξη». ‘Αλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός, με προσωπική του δήλωση, είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του με τη συγκρότηση της «Ελιάς».

Σχετικά με το θέμα της Χρυσής Αυγής που τέθηκε με ένταση τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Βενιζέλος διαχώρισε την ηγεσία της Χ.Α. από τους ψηφοφόρους, τους οποίους, πάντως, δεν απάλλαξε ευθυνών και οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν ότι έκαναν ένα «τεράστιο δημοκρατικό λάθος».

Ειδικότερα, για το θέμα της Χρυσής Αυγής ο κ. Βενιζέλος είπε:

«Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει αναμφίβολα μια ηγεσία η οποία υπό το σχήμα και το πρόσχημα ενός κόμματος, έχει εμπλοκή σε μια εγκληματική οργάνωση για την οποία έχουν ασκηθεί πολύ βαριές ποινικές διώξεις και υπάρχουν οπαδοί επίμονοι οι οποίοι είναι μαχητικοί και οι οποίοι προφανώς υιοθετούν μια φασιστική και ναζιστική ιδεολογία και αποδέχονται πράξεις βίας.

Τώρα υπάρχει και ένας περίγυρος. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι το 16% του κ. Κασιδιάρη στο Δήμο της Αθήνας είναι χρυσαυγίτες των βουλευτικών εκλογών. Αλλά το χέρι τους πήγε και ψήφισε ένα ψηφοδέλτιο τέτοιο. Αυτό πρέπει να μας ανησυχεί, γιατί σημαίνει έλλειψη δημοκρατικών αντανακλαστικών.

Το φλερτ τώρα, το άμεσο ή έμμεσο φλερτ με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής ή των δημοτικών ή περιφερειακών παρατάξεών της, τύπου Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, είναι μια πράξη απεχθής. Το να πείσεις έναν πολίτη ότι πρέπει να αλλάξει άποψη, είναι δημοκρατικό καθήκον, αλλιώς είναι σαν να λέμε ότι δεν θα κατέβουν ποτέ τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Αλλά πρέπει να υπάρξει αλλαγή αντίληψης. Και ιδίως αυτοί οι οποίοι είναι χαλαροί και είναι δεκτικοί μιας ψήφου η οποία είναι φιλική στο ναζισμό και τη βία, αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι έκαναν ένα τεράστιο δημοκρατικό λάθος».

Δείτε το απόσπασμα από τον ΣΚΑΙ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ