ΒΙΝΤΕΟ-Μαυραγάνης:Θα αυξηθούν τα φορολογικά βάρη με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

ΒΙΝΤΕΟ-Μαυραγάνης:Θα αυξηθούν τα φορολογικά βάρη με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ 

 

«Ο Προϋπολογισμός του 2014 αποτελεί το μεγάλο βήμα για την έξοδο της χώρας από μια μακρά περίοδο οικονομικών δυσκολιών κατά την οποία οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάστηκαν και τώρα πλέον μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα για καλύτερες προοπτικές της πατρίδας μας και των Ελλήνων» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στη Βουλή στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014.

Ο κ. Μαυραγάνης είπε ότι οι έλληνες πολίτες «έχουν υποστεί θυσίες για να ανταποκριθούν και να ξεπεραστεί οριστικά η δύσκολη οικονομική συγκυρία της πατρίδας μας». Ο στόχος πλέον είναι, σημείωσε, «να επιτευχθεί η σταθερή δημοσιονομική ισορροπία και εξερχόμενη η οικονομία από την ύφεση να υπάρξουν στοχευμένες μειώσεις στα φορολογικά βάρη, να ανακουφισθούν οι πολίτες και οι  επιχειρήσεις». Στόχος που όπως ανέφερε, «με την καθοριστική αρωγή της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον πολύ κοντά».

Παράλληλα, υπογράμμισε, «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί ο βαθμός φορολογικής συμμόρφωσης στη χώρας μας», και «την ίδια στιγμή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και μέσα στο 2013 προωθήθηκαν στοχευμένες μειώσεις φόρων»

«Πάνω από όλα, όμως, τους τελευταίους δεκαεπτά μήνες τέθηκαν οι βάσεις για ένα απλό και σύγχρονο εθνικό φορολογικό σύστημα με προοπτική. Με σειρά νομοθετικών τομών απλοποιούμε και εκσυγχρονίζουμε το φορολογικό σύστημα, ανατρέποντας στρεβλώσεις και παθογένειες. Στη θέση ενός πολύπλοκου συστήματος κανόνων, θεσπίσαμε νέους σύγχρονους φορολογικούς κώδικες, για τη Φορολογική Απεικόνιση Συναλλαγών, τη Φορολογία Εισοδήματος, τη Φορολογική Διαδικασία. Επίσης θεσπίσαμε μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και για τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης. Μέσα σε ένα χρόνο κάναμε όσα άλλες αναπτυγμένες χώρες έχουν επιτύχει σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Ετοιμάστηκε και θεσμοθετείται ο ανασχεδιασμός των ποινικών διατάξεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να αυστηροποιηθεί το νομοθετικό καθεστώς για περιπτώσεις μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής. Ενισχύθηκε το κανονιστικό πλαίσιο και υλοποιούνται ρυθμίσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων με την εγκατάσταση συστημάτων εισροών – εκροών, συστημάτων GPS, ιχνηθετών και την εμπορική σήμανση βυτιοφόρων και πλωτών μέσων. Αναλυτική αναφορά των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί έγινε με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου στις 20 Νοεμβρίου και πλέον η Κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση όλων των μέτρων για την αποτελεσματική θωράκιση του συστήματος διακίνησης καυσίμων.  Ολοκληρώθηκαν σημαντικά βήματα για τη μετάβαση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού στην ψηφιακή εποχή μέσα από την καθιέρωση ηλεκτρονικών εφαρμογών έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα για διασταυρώσεις και επιτάχυνση στην επιβολή φόρων, ενώ παράλληλα τα βήματα αυτά συνιστούν σημαντική διευκόλυνση για τους φορολογούμενους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυραγάνης κάνοντας τον απολογισμό. Χαρακτήρισε επίσης μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού την Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων.

«Οι δυσκολίες στον πρώτο χρόνο εφαρμογής οδήγησαν σε παρατάσεις προκαλώντας, το αναγνωρίζουμε, ταλαιπωρία στους πολίτες για την οποία όμως τους διαβεβαιώνουμε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην επαναληφθεί», παραδέχθηκε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαυραγάνης μίλησε για τον ρόλο του ΣΔΟΕ, το οποίο,  όπως είπε,  πλέον «θα έχει την δυνατότητα να ρίξει τι βάρος στις εκκρεμείς υποθέσεις και να πραγματοποιήσει ελέγχους ιδιαίτερα σημαντικών περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων, ενώ, «επιπρόσθετα, δημιουργείται κεντρική βάση δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών, στην οποία οι αρμόδιοι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

«Το έργο μας όμως δεν σταματάει εδώ. Η πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνει και μια σειρά από δράσεις η υιοθέτηση των οποίων θα θωρακίσει και θα εκσυγχρονίσει περαιτέρω το φορολογικό σύστημα» τόνισε ο κ. Μαυραγάνης, εξηγώντας:

  1. Δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιόπιστη και αποτελεσματική ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η  ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συναρμόδιων υπουργείων.
  2. Είναι σε εξέλιξη ο ανασχεδιασμός και αναδιοργάνωση της ΓΓΠΣ ως κέντρου πληροφορικής του Ελληνικού Δημοσίου.
  3. Δημιουργείται το ηλεκτρονικό μητρώο σκαφών αναψυχής σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η τήρηση της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας και η είσπραξη του Τέλους Πλεύσης και Παραμονής.
  4. Εξετάζεται η δυνατότητα απλοποίησης υποβολής δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς άλλα εισοδήματα.
  5. Υλοποιείται το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης λήψης απαντήσεων χωρίς να θίγεται η προστασία προσωπικών δεδομένων. 
  6. Προωθούνται αλλαγές που βοηθούν την προσέλκυση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης θεσπίστηκαν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στη φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία που αποβλέπουν στο να καταστήσουν τη χώρα μας, και ιδίως το λιμάνι του Πειραιά, διαμετακομιστικό κόμβο του διεθνούς εμπορίου.   

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μαυραγάνης άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις θέσεις του για τη φορολογία.  «Όσον αφορά τη φορολογική πολιτική άκουσα προσεκτικά την ομιλία του Γενικού Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τον Προϋπολογισμό, στην οποία προτάθηκε η φορολόγηση όλου του πλούτου, κινητού και ακίνητου με μεγάλο αφορολόγητο. Λίγους μήνες νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2013 σε προτάσεις που ανάρτησε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο διαδίκτυο για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα προτάθηκε η φορολόγηση κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών κ.τ.λ θέτοντας παράδειγμα αφορολογήτου ορίου στις 300.000 ευρώ», επισήμανε, λέγοντας ότι από αυτά προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

«Πρώτον, με την χρήση του όρου κινητός πλούτος – αν και μη δόκιμος νομικά καθώς το σωστό είναι κινητή περιουσία – το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραπέμπει,  όπως άλλωστε το είπε ξεκάθαρα τον περασμένο Μάρτιο, σε φορολόγηση καταθέσεων, μετοχών, μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων, αντικειμένων μεγάλης αξίας κ.τ.λ. Δηλαδή σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να τα φορολογήσει. Το λέει ξεκάθαρα,  προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομία και αβεβαιότητα στους πολίτες.   Δεύτερον, με τη φιλοσοφία αυτή προσθέτει την κινητή στην ακίνητη περιουσία ώστε να υπαχθεί το σύνολό της περιουσίας σε φορολόγηση, και έτσι να επιβαρύνονται παρά πολλοί και όχι μόνο οι οικονομικά ισχυροί.  Τρίτον, πρέπει να μας πει μας ξεκάθαρα η Αξιωματική Αντιπολίτευση αν το αφορολόγητο θα είναι 300.000 ευρώ όπως αναφέρεται στον πρότασή της, για να γνωρίζουν πλήρως οι πολίτες την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.  Τέταρτον στην πρόταση αυτή για την φορολόγηση κινητής και ακίνητης περιουσίας θα περιληφθούν και οι επιχειρήσεις; Διότι δεν υπάρχει σαφής αναφορά».

«Από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσπάθεια. Είναι προτάσεις φορολόγησης τις οποίες δεν έχετε επεξεργαστεί ουσιαστικά και σε βάθος ενώ ταυτόχρονα γίνεται σαφές σε όλους ότι τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων θα αυξηθούν» πρόσθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ