Βαρουφάκης στον Realfm 97,8: «Συγκάλυψη της γενοκτονίας η απόφαση της Γερμανίας εναντίον μου»

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στον Real 97,8 FM χθες (14/04), για την απαγόρευση της διοργάνωσης του Παλαιστινιακού συνεδρίου στο Βερολίνο (με συνδιοργανωτή το ΜέΡΑ25) όπου ήταν κεντρικός ομιλητής, αλλά και για την απόφαση απαγόρευσης εισόδου του στη Γερμανία καθώς και συμμετοχής του σε οποιαδήποτε εκδήλωση ακόμα και εξ αποστάσεως.

Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Δημήτρη Μιχαλέλη και της Κασσιανής Βραχά έκανε λόγο για «συγκάλυψη της γενοκτονίας, η απόφαση της Γερμανίας εναντίον μου».

Όπως ανέφερε, ο ίδιος δεν παραβίασε κανένα νόμο αλλά σε βάρος του χρησιμοποιήθηκε μια απόφαση «σαν ιδιώνυμο, που δίνει δικαίωμα στον γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών να απαγορεύσει οποιονδήποτε θέλει».

«Η γερμανική κυβέρνηση να ξεπερνά κάθε όριο αυταρχισμού»

«Το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε “Betätigungsverbot” (απαγόρευση δραστηριότητας) εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη και ακόμα δύο ακαδημαϊκών μετά την εισβολή της αστυνομίας στο συνέδριο για την Παλαιστίνη το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

«Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία, αλλά και απαγόρευση ακόμα και διαδικτυακής συμμετοχής και δραστηριότητας σε πολιτικές εκδηλώσεις στη χώρα με τη γερμανική κυβέρνηση να ξεπερνά κάθε όριο αυταρχισμού.

Οι άλλοι δύο άνθρωποι για τους οποίους εκδόθηκε αντίστοιχη απαγόρευση είναι ο ακαδημαϊκός Salman Abu Sitta, και ο χειρουργός, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης Ghassan Abu Sittah, τον οποίο μάλιστα συνέλαβαν και υπέβαλαν σε τρίωρη ανάκριση στο αεροδρόμιο του Βερολίνου. Και οι δύο, μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, επρόκειτο να συμμετάσχουν στο Συνέδριο για την Παλαιστίνη που διοργάνωναν η «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη» και το ΜεΡΑ25 Γερμανίας, με κεντρικό αίτημα την κατάπαυση του πυρός και τον σταματημό της Γενοκτονίας στη Γάζα.

Το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Η Γερμανία πρώτη απ’ όλoυς γνωρίζει καλύτερα τι κινδύνους κρύβει αυτή της η στάση. Είναι η ώρα οι δημοκράτες πολίτες να πάρουν θέση απέναντι σε μια Ευρώπη που βυθίζεται ξανά στο σκοτάδι».

Τι συνέβη

Η «Απαγόρευση Δραστηριότητας» εκδόθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση του Σάββατο 13/4 εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη, του ακαδημαϊκού Salman Abu Sitta και του χειρουργού, πρύτανη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, Ghassan Abu Sittah αμέσως μετά την εισβολή της αστυνομίας στο συνέδριο για την Παλαιστίνη, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο.

Τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης μάλιστα τον συνέλαβαν κιόλας και τον υπέβαλαν σε τρίωρη ανάκριση στο αεροδρόμιο του Βερολίνου. Και οι τρεις τους είχαν βρεθεί στη χώρα, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ώστε να συμμετάσχουν στο συνέδριο για την Παλαιστίνη που διοργάνωναν η «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη» και το ΜέΡΑ25 Γερμανίας με κεντρικό αίτημα την κατάπαυση του πυρός και τον σταματημό της γενοκτονίας στη Γάζα.

Η συγκεκριμένη εντολή «Betätigungsverbot» δεν συνεπάγεται μόνο απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία (γεγονός το οποίο είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς ισχύει για περιπτώσεις εγκληματιών ή τρομοκρατών κ.λπ. και σίγουρα όχι για ανθρώπους που μάχονται -έστω και σε ακαδημαϊκό επίπεδο- για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη), αλλά ακόμα και την απαγόρευση έστω και διαδικτυακής συμμετοχής και δραστηριότητας σε πολιτικές εκδηλώσεις στη χώρα.

Ούτε ψηφιακά δηλαδή δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι συγκεκριμένοι σε οποιαδήποτε εκδήλωση, ομιλία κ.λπ. Αν αυτό δεν σημαίνει πλήρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, πόσο μάλλον ευρωπαϊκών αξιών και κεκτημένων (αποκτημένων μετά από πολέμους και αγώνες), με τη γερμανική κυβέρνηση να ξεπερνά κάθε όριο αυταρχισμού, πραγματικά δεν ξέρουμε τι σημαίνει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ