Βαρουφάκης: «Να μην αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές» – Τι είπε για ΣΥΡΙΖΑ και ευρώ

Υπέρ της συμμετοχής του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου τάχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, έστω και «με βαριά καρδιά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 υποστήριξε μιλώντας στο Star:

«Θα ήθελα να μην υπάρχει το κόμμα Κασιδιάρη, να μην υπάρχει το αβγό του φιδιού που είχε εκκολαφθεί, αλλά αυτά παθαίνουμε… όταν η Αριστερά αποτυγχάνει να οργανώσει την αντίσταση στη λεηλασία των πολλών σε περίοδο κρίσης, το αβγό του φιδιού εκκολάπτεται … Δεν είναι ποτέ λύση στο όνομα να καταπολεμήσεις ένα κόμμα που μάχεται τη Δημοκρατία να ‘ακρωτηριάσεις’ την ίδια τη Δημοκρατία».

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε ακόμα λόγο για «διαφήμιση» στο κόμμα Κασιδιάρη με τόση προβολή, κάτι που το βοήθησε να έχει ποσοστά εισόδου στη Βουλή στις δημοσκοπήσεις, παρότι στην Κυβέρνηση «κατεβάζουν εδώ και δύο μήνες τη μία ανόητη τροπολογία μετά την άλλη. Πρέπει να τους συντρίψουμε στις κάλπες».

Στη θέση του για την ανάγκη μείωσης του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 14-15% από το 24%, ακόμα και αν απειληθεί η χώρα με κλείσιμο των τραπεζών αναφέρθηκε επίσης ο κ. Βαρουφάκης, όπως και στο ζήτημα της κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Δε θα υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση σε καμία των περιπτώσεων. Για να υπάρξει ο προοδευτική διακυβέρνησης πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα»

Δεν είμαστε Γερμανία τόνισε, επισημαίνοντας ότι το χρονικό πλαίσιο των 3 ημερών για τις διερευνητικές εντολές, δεν αρκεί για μία προγραμματική συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας λέει πηγαίνετε στον κόσμο σας και μετά ελάτε να με κάνετε πρωθυπουργό για μην κάνω τίποτε από αυτά. Ε, όχι, εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια» σχολίασε σχετικά με το θέμα της συνεργασίας.

«Το προφανές θα ήταν να είναι 15-16% ο ΦΠΑ στην Ελλάδα. Όταν ρωτάς τον κ, Σταϊκούρα και τον κ. Τσακαλώτο μακριά από τις κάμερες συμφωνούν ότι είναι μεγάλος ο ΦΠΑ αλλά δεν τους αφήνουν. Μα αυτοί δε λένε ότι έφυγαν οι τροϊκανοί;» αναρωτήθηκε.

Σχετικά με το ίδιο θέμα ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι «ρήξη σημαίνει συμφωνούμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ από το 24% στο 15%. Όταν τους το λέμε απαντούν ότι θα κλείσουν τις τράπεζες. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι θα κλείσουν τις τράπεζες, αλλά ας το κάνουν».

«Επειδή το ΜέΡΑ25 μπαίνει στη Βουλή και θα είναι ισχυρό, δε θέλουν να ακουστεί η άποψή μας και ξεκινούν την προπαγάνδα ότι θα κλείσουμε τις τράπεζες» τόνισε σε άλλο σημείο, ενώ χαρακτήρισε «ανοησίες» ότι το «σχέδιο Δήμητρα» σημαίνει έξοδο από το ευρώ.

«Σε ευρώ  θα είναι οι συναλλγές. Το σχέδιο Δήμητρα το έχουμε δουλέψει χρόνια τώρα… θα είναι αμοιβαία επωφελές για ιδιώτες και Δημόσιο… Η δαιμονοποίηση οφείλεται στα 2 δις ευρώ που κερδίζουν  οι τράπεζες από τις προμήθειες  των συναλλαγών» υποστήριξε.

Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει σχέδιο για έξοδο από το ευρώ αλλά για την περίπτωση που χρειαστεί. «Βεβαίως έχουμε σχέδιο για δραχμή αλλά αν χρειαστεί… Αυτό είναι σαν να κατηγορείς έναν πυροσβέστη ότι θέλει τη φωτιά επειδή έχει σχέδιο να τη σβήσει» επισήμανε.

Βαρουφάκης: Κάποιοι ανέστησαν τη Δεξιά μετά την ανατροπή του δημοψηφίσματος του 2015

Απαντήσεις για το σχέδιο «Δήμητρα», για τις θέσεις του για το ευρώ, καθώς και για την πολιτική των συνεργασιών έδωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε συνέντευξή του στο voria.gr, o Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε για το το σχέδιο «Δήμητρα»: «Δεν είναι απλά ρεαλιστικό ένα τέτοιο δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών σε συνθήκες κρίσης και πιθανής σύγκρουσης με την ευρωγραφειοκρατία, είναι και αναγκαίο. Είναι όμως και αναγκαίο ακόμα και σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει απαραίτητα μια διεθνής τραπεζική κρίση – όπως υπάρχει και πάλι σήμερα – ή σε συνθήκες που δεν θα χρειαζόταν να συγκρουστούμε απαραίτητα με την ηγεσία αυτής της ΕΕ – όπως συνεχίζει να απαιτείται για να γίνει η χώρα μας βιώσιμη -. Διότι ένα τέτοιο σύστημα καταργεί το μονοπώλιο των συστημικών τραπεζών στις συναλλαγές, με τις απαράδεκτες προμήθειες σε βάρος των μικρομεσαίων μας, ενώ δημιουργεί και περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο και ελευθερία για άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

Και πρόσθεσε: «ακριβώς επειδή δεν βγήκαμε ούτε από τα μνημόνια, ούτε και από τα “μεταμνημόνια”, όπως ισχυρίζεται το μνημονιακό τόξο (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), είναι και ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περίπτωση εκβιασμών από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που μια κυβέρνηση προβεί στα απολύτως απαραίτητα και αυτονόητα για την οικονομία, την κοινωνία και τον τόπο (μείωση του ΦΠΑ, κατάργηση του “Ηρακλή” και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ΑΤΑ κ.α.)».

Στο θέμα του νομίσματος, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη υποστήριξε ότι η θέση τους είναι «απολύτως ξεκάθαρη και αποτυπώνεται και στις αποφάσεις του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του κόμματος μας, πολύ πριν δηλαδή συναντηθούν οι δρόμοι μας με την ΛΑΕ – ΑΑ κι άλλους ανένταχτους αγωνιστές της Αριστεράς. Στόχος μας δεν ήταν και δεν είναι η έξοδος από το ευρώ, δεν πρόκειται όμως να θυσιάσουμε τη βιωσιμότητα αυτού του τόπου και τις επόμενες γενιές που συνεχίζουν να τον εγκαταλείπουν για το οποιοδήποτε νόμισμα. Εμείς λοιπόν, λέμε πως αν οι πολίτες στηρίξουν το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, όπως και τους καλούμε να κάνουν την 21η Μάη, θα πράξουμε όλα εκείνα που χρειάζεται η χώρα και η οικονομία».

Στο θέμα των συνεργασιών, τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης αφού εγκάλεσε την ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ότι «αρνήθηκε τον προεκλογικό αυτό διάλογο, μέσα από τον οποίο μόνο τιμάς πραγματικά την απλή αναλογική», επανέλαβε τη θέση του για καταψήφιση όποιας κυβέρνησης προκύψει μετά τις εκλογές, «αποκλείοντας την ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής». Τα δε «περί ευθύνης για την έλευση και την ο μη γένοιτο παραμονή του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία, να τα απευθύνει ο κ. Τσίπρας σε όσους ανέστησαν τη Δεξιά μετά την ανατροπή του δημοψηφίσματος του 2015», κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ