Βαρουφάκης για τις ηχογραφήσεις: Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε δώσει πρόσβαση σε όλους

Μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου θα έχει δώσει στη δημοσιότητα τον φάκελο, που περιλαμβάνει -σύμφωνα με τον ίδιο- τις ηχογραφήσεις των κρίσιμων Eurogroup του 2015, όπως προανήγγειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σχολιάζοντας την απόφαση του προέδρου της Βουλής να αρνηθεί να παραλάβει τις ηχογραφήσεις, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, σημειώνει ότι ο κ. Τασούλας “αρνήθηκε την διακριτική ευχέρεια που του προσέφερα να επιλέξει εκείνος τον τρόπο με τον οποίο οι βουλευτές, αρχικά, και οι πολίτες, σε δεύτερο χρόνο, θα αποκτούσαν πρόσβαση στις κρίσιμες εκείνες συνεδριάσεις που επηρέασαν τόσο βάναυσα τις ζωές τους”.

Όπως υπογραμμίζει στη συνέχεια, “καθώς κανείς δεν δικαιούται να κρατήσει τη Βουλή και τους πολίτες στο σκοτάδι, το ΜέΡΑ25 αναλαμβάνει το έργο αυτό. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουμε δώσει πρόσβαση σε όλες και όλους”.

Στο κείμενο που δημοσίευσε στο προσωπικό του ιστολόγιο, με τίτλο “Η αλήθεια για τα Eurogroup του 2015 πανικοβάλλει την τρόικα εσωτερικού”, ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει: “Η αλήθεια είναι όχι μόνο επαναστατική, όπως λέγαμε κάποτε, αλλά και χρήσιμη – ιδίως για ένα λαό που υποφέρει από τραγικές αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτόν, ερήμην του, στο βαθύ σκοτάδι”.

Απαντά, επίσης, στο γιατί αποφάσισε τώρα να παραδώσει τις ηχογραφήσεις στη Βουλή.

“Πρώτον, επειδή, όπως φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά, η κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποιεί συστηματικά τα ψεύδη για το τί γινόταν σε εκείνα τα Eurogroup για να εφαρμόζει ΣΗΜΕΡΑ πολιτικές εναντίον των εργαζόμενων, των δανειοληπτών, των νέων επιχειρηματιών κλπ. Δεύτερον, επειδή στην εργαλειοποίηση των ψεμάτων αυτών τείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κρίνει κανείς από το Σχέδιο Απολογισμού για το 2015 με το οποίο πασχίζει να εξηγήσει την συνθηκολόγησή του με την τρόικα στη βάση διαστρεβλώσεων του τι συνέβαινε στα Eurogroup εκείνα. (Βλ. εδώ για σχετική ανάλυση). Τρίτον, επειδή το ΜέΡΑ25, και το DiEM25, έχουμε δεσμευτεί για διαφάνεια παντού – να καταστήσουμε, δηλαδή, τον πολίτη κοινωνό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων που διαφεντεύουν την ζωή του”, γράφει ο κ. Βαρουφάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το κείμενο του Γιάνη Βαρουφάκη

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει ότι οι ηχογραφήσεις ήταν νόμιμες.

Ο Βαρουφάκης κατέθεσε USB με τις ηχογραφήσεις από τα Eurogroup – Ο Τασούλας του το επέστρεψε

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα εργασιακά έδωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ένα USB με τις ηχογραφήσεις από τα Eurogroup του 2015, βάζοντας “φωτιά” στη συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, στο τέλος της δευτερολογίας του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ 25 είπε: “Τα ψεύδη του 2015 χρησιμοποιούνται ως όπλα εναντίον των εργαζομένων σήμερα. Ήταν τελείως νόμιμη η ηχογράφηση του eurogroup. Αν θέλετε να ακούσετε τι γινόταν τότε, αφήνω τις ηχογραφήσεις εδώ για να αποφασίσετε πώς θα γίνουν προσβάσιμες”. Δείτε το βίντεο από τη Βουλή:

Τασούλας: Του επιστρέφω την επιστολή ως απαράδεκτη

Άμεση ήταν η αντίδραση του Τασούλα, ο οποίος αμέσως μετά τη δευτερολογία του κ. Βαρουφάκη είπε τα εξής:

“Πριν φύγει ο κ Βαρουφάκης για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως είπε, άφησε ένα φάκελο ως “εμπιστευτικό”, λέγοντας ότι περιέχει τις κρυφές μαγνητοφωνήσεις του Eurogroup. Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη εν προκειμένω. Του επιστρέφω την επιστολή ως απαράδεκτη. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο όποιας ευθύνης θέλει να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων”.

Δείτε το βίντεο:

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν όταν, στην πρωτολογία του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Το 2015, όταν ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση, θυμάμαι να λέει ‘θα δώσουμε στους δανειστές τα πλεονάσματα, να πάρουμε τα εργασιακά’. Του απαντούσα ότι πρόκειται για στοιχειώδες σφάλμα, τότε θεωρούσα ότι απλά ήταν σφάλμα, σήμερα γνωρίζω καλύτερα, επρόκειτο για πολιτική επιλογή που οδήγησε εξ επί τούτου στη σημερινή ζοφερή κατάσταση την οποία εκμεταλλεύεται το πιο παρασιτικό μέρος ολιγαρχίας για να πλουτίζει”.

“Πότε ακριβώς σας το είπε αυτό ο κ. Τσίπρας;” τον ρώτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ.Βαρουφάκης απάντησε: “Το 2015. Ξέρετε πολύ καλά ότι ήμουν πολύ λίγους μήνες στην κυβέρνηση. Αν διαβάσετε το βιβλίο μου θα δείτε και συγκεκριμένη ημερομηνία”.

Μητσοτάκης για Βαρουφάκη: Έτσι προέκυψαν τα πλεονάσματα κύριε Τσίπρα; – ΒΙΝΤΕΟ

Κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στα όσα είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας:”Δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο, άκουσα με πολλή προσοχή αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης. Έχω μια απορία κατ’ αρχάς κ. Τσίπρα.Γιατί δεν είστε ποτέ στην αίθουσα όταν μιλά ο κ. Βαρουφάκης; Γιατί; Γιατί φροντίζετε πάντα να απουσιάζετε; Ο κ. Βαρουφάκης είπε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σήμερα” τόνισε και συνέχισε:

“Μέσα σ’ αυτά, εγώ δεν το είχα ξανακούσει,με προέτρεψε να διαβάσω το βιβλίο του, το οποίο ομολογώ ότι δεν το έχω διαβάσει. Μας είπε ότι το γνώριζε ο κ. Τσακαλώτος, να δώσουμε τα πλεονάσματα, τα μεγάλα πλεονάσματα, για να πάρουμε τα εργασιακά. Αλήθεια; Έτσι προέκυψαν τα πλεονάσματα κύριε Τσίπρα; Έτσι εξηγείται η επιμονή σας γιατί δεν θέλατε ποτέ την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων;”

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Πόσο πολύ έχετε αγαπήσει τελευταία τον Βαρουφάκη; – ΒΙΝΤΕΟ

“Κύριε Μητσοτάκη, πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει τελευταία τον κ. Βαρουφάκη; Σας είναι ιδιαίτερα συμπαθής ‘ο άνθρωπος που κατέστρεψε τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015’. Έτσι δεν λέγατε; ‘Ο άνθρωπος που διέλυσε τις τράπεζες’, ‘ο άνθρωπος που έφερε χρέος στη χώρα”, μια λέγατε 50 δισ., μία 100 δισ., 150 δισ., 200 δισ. Τώρα πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει;”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως “Καταλαβαίνουμε όλοι τους λόγους για τους οποίους ενδεχομένως σας είναι εξαιρετικά σημαντικός”.

Η πρώτη αντίδραση του ΜέΡΑ25 για την απόφαση ΤασούλαΤην απόφαση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να επιστρέψει τις ηχογραφήσεις των Eurogroup του πρώτου εξαμήνου του ’15, που κατέθεσε σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης στο προεδρείο, σχολιάζει το ΜέΡΑ25.

“H αντίδραση του Προέδρου της Βουλής να επιστρέψει το ντοκουμέντο ως «απαράδεκτο», απλά επιβεβαιώνει ότι το τείχος αδιαφάνειας των Eurogroup βόλευε και βολεύει πολλούς, ενώ η αλήθεια και η διαφάνεια, τρομάζουν”, σχολιάζει το ΜέΡΑ25.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως η παράδοση των ηχογραφήσεων “συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι ‘οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες’”.

Υπογραμμίζει, επίσης, πώς “πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως όλοι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης στις τοποθετήσεις, τους διαλόγους και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους”.

ΚΙΝΑΛ κατά Βαρουφάκη

Με αιχμές σχολιάζουν κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής την απόφαση του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη να καταθέσει τις ηχογραφήσεις των Eurogroup του 2015 στο προεδρείο της Βουλής.

Από το ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο για “υποκλοπές” και καλούν τον κ. Βαρουφάκη εάν επιθυμεί να τις δώσει στη δημοσιότητα με δική του ευθύνη και “να μην προσπαθεί να μετατρέψει τη Βουλή σε πλυντήριο”.

“Εάν ο κ. Βαρουφάκης επιθυμεί να δώσει στη δημοσιότητα τις υποκλοπές που έκανε στο Eurogroup, να το πράξει με δική του ευθύνη και να μην προσπαθεί να μετατρέψει τη Βουλή σε πλυντήριο. Σε κάθε περίπτωση θυμίζουμε ότι για όλα όσα συνέβησαν στην οικονομία το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής”, επισημαίνουν κύκλοι του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.