Βαρουφάκης για ασφαλιστικό: Θα φέρουμε νόμο για την αποσύνδεση των συντάξεων από τον τζόγο των χρηματαγορών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης νόμου για την αποσύνδεση των συντάξεων «από τον τζόγο των χρηματαγορών» και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «Μητσοτάκης ΑΕ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «επιστρατεύει επτά ανακριβείς πυλώνες για να περάσει αυτό το νομοσχέδιο».

Αναλυτικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως τα περί «ατομικού κουμπαρά» είναι μια μεγάλη ανακρίβεια.

Είπε χαρακτηριστικά πως «δεν λέτε ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία, ένας συλλογικός κουμπαράς, όπως κάνουν κι οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ο συλλογικός κουμπαράς παραμένει με το μόνο που αλλάζει να είναι η κατάργηση της αλληλεγγύης (μεταξύ συνομήλικων και γενεών) και η αποσύνδεση τελικού μισθού από την σύνταξη».

Ψευδεπίγραφη η λεγόμενη «Εγγύηση του Δημοσίου»

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε ψευδεπίγραφη την λεγόμενη «Εγγύηση του Δημοσίου» και αναρωτήθηκε εάν στα ποσά αυτά είναι εκείνα που καταβάλουν οι εργοδότες.

«Τι σημαίνει ότι οι εισφορές θα είναι εγγυημένες “σε πραγματικούς όρους”; Θα τοκίζονται με μηδενικά επιτόκια; Ή λαμβάνοντας υπ’ όψη τον επίσημο πληθωρισμό, κατά πολύ μικρότερο του “Πληθωρισμού των Φτωχών” καθώς είναι ταξικός ο πληθωρισμός. Και άρα, όχι μόνο τέλος στην αλληλεγγύη ώστε να διασφαλίζεται ένα ποσοστό επί του τελικού μισθού αλλά και καμία εγγύηση μη διαχρονικών απωλειών του προσωπικού κεφαλαίου», πρόσθεσε.

Βαρουφάκης βουλή

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε πλαστά τα περί διαφάνειας λέγοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει, όταν το ΔΣ του ΤΕΚΑ θα το επιλέγει ο υπουργός.

Είπε επίσης πως είναι απατηλά και τα περί «ατομικής παρακολούθησης και ευθύνης των ασφαλισμένων» λέγοντας πως το να βλέπεις το ποσό που προβλέπεται να πάρεις, αυτό δεν είναι διαφάνεια. Όταν δεν θα μπορείς να ξέρεις πού έχουν βάλει τα λεφτά σου (και άρα ποιοι κερδίζουν από αυτά και με τι κίνδυνο για σένα), μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο σημείο αυτό, αναρωτήθηκε τι σημαίνει «επενδυτικό προφίλ για έναν μικρομεσαίο που παλεύει για το μεροκάματο για έναν βιοπαλαιστή; Πόσο ευάλωτος είναι στα φύκια που θα του πουλάνε για μεταξωτές κορδέλες οι “θεματοφύλακες”; Δεν είναι επενδυτής: Βιοπαλαιστής είναι που εσείς του επιβάλετε να δίνει τις εισφορές του σε σκοτεινούς τύπους που θα τις τζογάρουν».

Έκανε επίσης λόγο για επενδύσεις ακόμα και σε «βρώμικα χαρτιά» καθώς στο άρθρο 47, στις παρ. 3 και 4 ορίζεται, όπως ανέφερε, πως:

«Τα περιουσιακά στοιχεία επενδύονται πρωτίστως σε ρυθμιζόμενες αγορές και το τμήμα που επενδύεται σε στοιχεία μη εισηγμένα προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενες αγορές παραμένει σε κάθε περίπτωση σε συνετά επίπεδα».

Δηλαδή, αναρωτήθηκε, θα μπορούν να αγοράζουν και τοξικά παράγωγα; Χαρτιά κάτω από το τραπέζι(over the counter); Καθώς το νομοσχέδιο λέει σε «συνετά» επίπεδα, θυμίζοντας πως και η Lehman’s σε «συνετά» επίπεδα κράταγε το ποσοστό των επενδύσεών της στα τοξικά ομόλογα.

Οι επικουρικές σας σήμερα είναι η λεπτή πλευρά της σφήνας

Αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι με το νέο σύστημα επενδύσεων που υιοθετείται για τις επικουρικές συντάξεις υπάρχει μια διαφοροποίηση κινδύνου (risk diversification) σε σχέση με το ύψος των άλλων συντάξεων που θα λαμβάνει, λέγοντας:

«Η εθνική σύνταξη υπόκειται στον δημοσιονομικό κίνδυνο, η ανταποδοτική στον δημογραφικό, ενώ η νέα επικουρική στον κίνδυνο των αγορών.

Με την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην επικουρική ασφάλιση, επιτυγχάνουμε τη διαφοροποίηση κινδύνου, καθώς κάθε μέρος του συστήματος εκτίθεται σε διαφορετικούς κινδύνους, οι οποίοι δεν έχουν υψηλή συσχέτιση μεταξύ τους».

«Δεν έχουν υψηλή συσχέτιση μεταξύ τους η πιθανότητα να βουλιάξει το κράτος, η πιθανότητα να φύγουν νέα παιδιά με αποτέλεσμα να χαθούν οι εισφορές τους, και η πιθανότητα να βουλιάξει το Χρηματιστήριο; Την περίοδο 2010-2021 που ήμασταν; 2η περίπτωση που χρησιμοποιείτε τις ανακρίβειες της Lehman’s!», αναρωτήθηκε.

Καταλήγοντας, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «η κύρια σύνταξη θα μειώνεται λίγο, λίγο και οι επικουρικές σας σήμερα είναι η λεπτή πλευρά της σφήνας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ