Βαρουφάκης για 28η Οκτωβρίου: Μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό, την Ευρώπη και τους δημοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο

Μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου έστειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η 28η Οκτωβρίου είναι μία μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό, για την Ευρώπη, για τους δημοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκείνη την ημέρα, την 28η Οκτωβρίου του 1940, ένας μικρός λαός όρθωσε το ανάστημά του χωρίς να υπολογίζει κόστος, χωρίς να έχει εξασφαλισμένη τη στρατιωτική νίκη, ρισκάροντας τα πάντα, χωρίς καμία απολύτως εγγύηση, να πει ένα τεράστιο ΟΧΙ στον κατακτητή, ένα τεράστιο ΟΧΙ στον φασισμό», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

«Η 28η Οκτωβρίου είναι μία μέρα που το ΜέΡΑ25 τιμά για τους δημοκρατικούς αγώνες, για την αντίσταση, για τους ανθρώπους που εδώ στο Ναύπλιο παραδόθηκαν από τους Έλληνες φασίστες στους Γερμανούς φασίστες, για τους ανθρώπους που παλεύουν όλες αυτές τα δεκαετίες να μην ξαναριζώσει ο φασισμός ποτέ πια στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου. Ζήτω το ΟΧΙ του ελληνικού λαού», σημειώνει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

«Η 28η Οκτωβρίου 1940 συνιστά τον πρώτο παλλαϊκό ξεσηκωμό του ελληνικού λαού εναντίον των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού.

Η επέτειος εκείνου του ΟΧΙ είναι ένα σκίρτημα της συλλογικής μνήμης, της στιγμής που πριν ογδόντα δύο χρόνια ο λαός μας, χωρίς να υπολογίσει το κόστος, χωρίς να εκτιμήσει την πιθανότητα της ήττας, αποδεχόμενος πλήρως την υπεροπλία των επίδοξων ξένων κατακτητών και των ντόπιων υποστηρικτών τους, βροντοφώναξε ένα μεγάλο, ένα γενναίο ΟΧΙ!

Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 σηματοδοτεί το μεγαλείο ενός μικρού λαού να πει ένα τεράστιο ΟΧΙ εκεί που πρέπει, ανεξάρτητα του πρόσκαιρου κόστους, ακόμα κι όταν ο εχθρός είναι σιδηρόφρακτος.

Το ΜέΡΑ25 τιμά τη θύμηση εκείνης της λαμπρής μέρας και τον λαό μας που γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος να ζει ελεύθερα είναι αρνούμενος την συνθηκολόγηση με τους κάθε λογής κατακτητές.

Σήμερα 82 χρόνια μετά που κάποιοι προσπαθούν να αναστήσουν το φασιστικό κτήνος στην χώρα μας, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Σήμερα που κάποιοι τολμούν να αναπαράγουν τις διάφορες ανιστόρητες «θεωρίες των δύο άκρων», είναι ακόμα εξαιρετικά σημαντικό να τιμούμε και να θυμίζουμε την μόνη πραγματική «σχέση» που είχε ποτέ η Αριστερά, οι προοδευτικοί και δημοκράτες πολίτες με τον φασισμό και τον ναζισμό, την «σχέση» του διαρκούς τσακίσματος τους μαζί με τους ντόπιους υποστηρικτές τους από την Εθνική Αντίσταση και τις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ.

Παράλληλα όμως, επειδή το αυγό του φιδιού επωάζεται με τις πολιτικές φτωχοποίησης των λαών, ως μια βολική πάντα για το σύστημα διέξοδο, η μάχη μας απέναντι στο φασισμό και τον ναζισμό σήμερα, πρέπει να είναι και μια διαρκής μάχη απέναντι στις ταξικές και τοξικές πολιτικές που τον γεννούν, τον θρέφουν, τον αναπαράγουν και τον συντηρούν.

Τέλος, μια μέρα μετά την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου στη χώρα μας και παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ψέλλισε δειλά ότι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων παραμένει ανοιχτό για τη χώρα μας, η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως -όπως και η προηγούμενη και οι προηγούμενες- για το ζήτημα της καταβολής των επανορθώσεων αυτών, της επιστροφής του κατοχικού δανείου, της επιστροφής των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών και της αποζημίωση των θυμάτων της θηριωδίας και των απογόνων τους.

Για εμάς το κεφάλαιο “Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα” παραμένει και θα παραμένει ανοιχτό ως κορυφαίο αντιφασιστικό αίτημα που στερεώνει την παγκόσμια ειρήνη σε μια περίοδο μάλιστα που οι νέοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θεριεύουν και η Γερμανία ετοιμάζει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δις.

Απαιτούμε μνήμη και δικαιοσύνη. Δεν επαιτούμε».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ