Βάφτηκε “γαλάζιο” και το δεύτερο Rafale στη Γαλλία – Πότε έρχονται στην Ελλάδα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Το δεύτερο μαχητικό 4,5 γενιάς Rafale F3R της Πολεμικής Αεροπορίας είναι γεγονός. Παραδόθηκε με τη «γαλάζια» του βαφή την Πέμπτη, βάσει του προγράμματος παράδοσης των συνολικά 18 μαχητικών στην Ελλάδα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Παράλληλα, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκπαίδευση τόσο των ιπταμένων όσο και των τεχνικών της ΠΑ στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Μετά το Mirage F1 το 1974, το Mirage 2000 το 1985 και το Mirage 2000-5 το 2000, είναι η σειρά του Rafale να φορέσει με υπερηφάνεια τα χρώματα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Rafale είναι ένα αεροσκάφος που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για την ΠΑ και θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ηγετικής θέσης της Ελλάδας ως μεγάλης περιφερειακής δύναμης.

Όπως έχουμε γράψει ήδη στο enikos.gr μετά την παράδοση του πρώτου μαχητικού στις 21 Ιουλίου, στην αεροπορική βάση Ιστρ της νότιας Γαλλίας, για τους επόμενους πέντε θα παραδίδεται και από ένα μαχητικό στην Πολεμική Αεροπορία. Ταυτόχρονα, θα αυξάνει ο αριθμός των Ελλήνων πιλότων και τεχνικών που θα βρίσκονται στη γαλλική πόλη για εκπαίδευση πάνω στον νέο τύπο του δικινητήριου μαχητικού.

Rafale

Την ίδια περίοδο, στην 114 ΠΜ τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς για την προετοιμασία των υποδομών, ώστε όλα τα είναι έτοιμα για την υποδοχή του νέου τύπου αεροσκάφους. Αλλάζουν πολλά, κυρίως σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, την συντήρηση, τα logistics, αλλά και την οργάνωση της 332 Μοίρας, στο δυναμικό της οποίας θα ενταχθούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης του enikos.gr, τα πρώτα έξι ελληνικά Rafale αναμένεται να πετάξουν ταυτόχρονα στην Ελλάδα στα τέλη του Ιανουαρίου του 2022 ίσως και τις αρχές του Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η ημερομηνία που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» για την ένταξη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΠΑ, που θα φέρει τα πάνω κάτω στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά η Ελλάδα θα καταβάλει το ποσό των 2,32 δισ. ευρώ για την προμήθεια 12 μεταχειρισμένων και έξι καινούριων αεροσκαφών, εκ των οποίων τα 1,92 δισ. είναι για τα Rafale και τα 400 εκατ. για τα νέα όπλα που θα φέρουν.

rafale

*οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι από την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους, την 21η Ιουλίου 2021

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ