Β. Στίγκας για ν/σ για το νέο ποινικό κώδικα: «Η κυβέρνηση πάσχει από αυταρχισμό και ποινικό λαϊκισμό»  

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τις διατάξεις  του νομοσχεδίου  για  το νέο ποινικό κώδικα εξαπέλυσε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ένα ακόμη νομοθετικό έκτρωμα, με πυρήνα τις παρεμβάσεις στον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποδεικνύει περίτρανα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πάσχει βαριά από δύο επικίνδυνες πολιτικές ασθένειες: από αυταρχισμό και από ποινικό λαϊκισμό», ισχυρίστηκε ο κ. Στίγκας, ενώ ανέφερε αμέσως μετά:

«Οι πολίτες που αισθάνονται βαριά την σκιά από τον τεχνηέντως προκαλούμενο φόβο του εγκλήματος είναι πανέτοιμοι να ακούσουν την ανακουφιστική είδηση ότι η κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή έναν σκληρό νόμο που θα συμβάλει τάχα στην μείωση ή την εξάλειψη της εγκληματικότητας. Στη συνέχεια, οι πολίτες αυτοί θα ανταμείψουν τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Φλωρίδη και όλο το επιτελείο της κυβέρνησης που είχαν τα δήθεν θαρραλέα αντανακλαστικά να πάρουν στα χέρια τους το δρεπάνι της αυστηρής ποινικής μεταχείρισης και να εξουδετερώσουν την πηγή ανασφάλειας του πολίτη. Ξεχνούν, όμως, ότι από την δρακόντεια αντιφιλελεύθερη πολιτική κατά του εγκλήματος κινδυνεύουν πλέον πανεύκολα να βρεθούν και οι ίδιοι πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Οι μόνοι που δεν διατρέχουν τέτοιον κίνδυνο είναι, προφανώς, εκείνοι που ακόμη και για κολοσσιαία εγκλήματα, όπως αυτό των Τεμπών, βρίσκονται στο τιμωρητικό απυρόβλητο».

Ο κ. Στίγκας ισχυρίστηκε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση είναι παντελώς απρόθυμη να μεριμνήσει για δομές πρόληψης του εγκλήματος», ενώ προσέθεσε: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι φωτιές που κατά την διάρκειά της θητείας της κοντεύουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο καταθλιπτικό τοπίο μαύρου χρώματος. Αντί, λοιπόν, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί να φροντίσουν ήδη από τώρα να έχουν εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιάς μέσα στο επόμενο καλοκαίρι, αλλά και για να δικαιολογήσουν την απύθμενη καταστροφή που προκλήθηκε στα δάση μας το προηγούμενο καλοκαίρι, επιχειρούν να θολώσουν τα νερά δίνοντας στους πολίτες την εντύπωση ότι για όλα φταίνε οι μέχρι πρότινος δήθεν χαμηλές ποινές που επισύρουν οι διατάξεις για την τέλεση εμπρησμού εκ προθέσεως ή εξ αμελείας».

Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» προσέθεσε: «Φυσικά, υπάρχει πάντοτε και η εναλλακτική δικαιολογία της δήθεν ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής για να συγκαλύπτει την δόλια ανικανότητα της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά, όμως, το πρόβλημα των πυρκαγιών, αυτήν την φορά το ποτήρι της κυβερνητικής υποκρισίας ξεχείλισε με μια πρωτοφανή ορμή αντισυνταγματικότητας, διότι οι αόρατοι φωστήρες αυτού του εκτρωματικού νομοσχεδίου δεν είχαν την παραμικρή αναστολή να θεσπίσουν ως παρεπόμενη ποινή την δυνητική δήμευση τμήματος της περιουσίας του δράστη. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια δήμευση που πρώτον είναι γενική, δεύτερον είναι άσχετη προς το τελεσθέν έγκλημα και τρίτον έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα, ενώ μιλάμε για ποινικά δικαστήρια που από την φύση τους δεν επιδικάζουν αποζημιώσεις αλλά επιβάλλουν ποινή. Η θέσπιση μιας τέτοιας δήμευσης είναι προφανές ότι κουρελιάζει το Σύνταγμα και ειδικότερα την αρχή του κράτους Δικαίου. Κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, όμως, έχουμε και στο ψαλίδισμα του ρόλου των ενόρκων».

Ισχυρίστηκε ακόμα ο κ. Στίγκας: «Ο αυταρχισμός και ο λαϊκισμός αντανακλώνται ξεκάθαρα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Αυτό προκύπτει πρωτίστως από την γενικότερη τιμωρητική φιλοσοφία που διαπνέει τους νομικούς φωστήρες αυτού του νομοσχεδίου, οι οποίοι εν έτει 2024 ανακάλυψαν ξαφνικά την παιδαγωγική και σωφρονιστική επίδραση του εγκλεισμού στις τριτοκοσμικές “χωματερές” της Ελλάδας».

Τέλος, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Κάποιοι, όσα εξώδικα και να μου στείλουν, όσες μηνύσεις και να μου κάνουν, να γνωρίζουν ότι για το μόνο που θα έχω αυτά τα έγγραφα είναι για προσάναμμα στο τζάκι μου. Δεν φοβάμαι κανέναν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ