Τσίπρας: Τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα και να φέρουμε μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση – ΒΙΝΤΕΟ

«Ερχόμαστε στην τελική ευθεία πριν από το κλείσιμο, το επόμενο διάστημα, της πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης της συμφωνίας του καλοκαιριού» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

«Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση, η διαπραγματευτική ομάδα, έδωσε και εξακολουθεί να δίνει μία δύσκολη μάχη σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο. Στόχος μας δεν είναι απλά να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά να προχωρήσει η διαδικασία και να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό έκανε λόγο για μία «φιλόδοξη μεταρρύθμιση» και υπογράμμισε: «Ξαναφέρνουμε το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειωθούν, ούτε ένα ευρώ, οι κύριες συντάξεις. Προστατεύονται απόλυτα πάνω από 2.100.000 συνταξιούχοι που έχουν σύνταξη συνολικά έως 1.300 ευρώ».

«Αυτό δεν το καταφέραμε, ούτε με ταχυδακτυλουργίες, ούτε τετραγωνίζοντας τον κύκλο αλλά είχαμε την πολιτική βούληση να προστατεύσουμε τους αδύναμους και να αναδιανείμουμε τα βάρη. Είχαμε την επιλογή να μοιράσουμε το βάρος δίκαια στα υψηλά εισοδήματα» πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «αναγκαιότητα της παρέμβασης στο ασφαλιστικό» που έχει να κάνει με την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

«Το ασφαλιστικό θα κατέρρεε. Δεν εννοώ ότι σε λίγα χρόνια θα είχαμε τον κίνδυνο για άλλες περικοπές, αλλά ίσως να μην μπορούσαμε να εγγυηθούμε καν τις συντάξεις. Ήταν μονόδρομος η μεταρρύθμιση. Τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα και να φέρουμε μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση» είπε χαρακτηριστικά.

«Στόχος μας είναι ταυτόχρονα η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και η προστασία των νέων, των επισφαλώς εργαζομένων και των χαμηλών εισοδημάτων, των αδύναμων δηλαδή συμπολιτών μας.

Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι για όλους ευνοϊκή. Θα έχουν όμως επιβάρυνση αυτοί που μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Εμείς δουλέψαμε σκληρά για μία μεταρρύθμιση που συνδυάζει τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έφερναν νόμους που υπονόμευαν και την βιωσιμότητα του συστήματος και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στόχος τους ήταν η προστασία των μεγάλων εισοδημάτων. Το ασφαλιστικό σύστημα έφτασε στο χείλος του γκρεμού με αποκλειστικά δική τους ευθύνη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Τι προτείνει η Νέα Δημοκρατία; Από τη μία εμείς πορευόμαστε με άξονα την ανακατανομή των βαρών και από την άλλη, ένας σκληρός νεοφιλελευθερισμός. Τις προτάσεις της ΝΔ τις έχει ακούσει πολλές φορές ο Ευκλείδης στη διαπραγμάτευση από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ».

Αναφερόμενος στην κριτική για την συζήτηση και ψήφιση του ασφαλιστικού το Σαββατοκύριακο επεσήμανε:

«Ακούω τις τελευταίες ώρες ότι δήθεν επιλέξαμε έναν αιφνιδιασμό και αναρωτιέμαι πόσο θράσος μπορεί να έχει κανείς. Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε μεταρρύθμιση που να συζητήθηκε τόσο εκτενώς, μέσα και έξω από τη Βουλή, όσο αυτή που έρχεται στην ολομέλεια αύριο».

«Δεν πρόκειται να αναζητήσουμε στηρίγματα στο παλιό σύστημα»

«Εμείς γνωρίζαμε εξ αρχής ότι είναι ιστορική η ευθύνη που αναλάβαμε και ότι ο δρόμος θα είναι δύσβατος. Είναι όμως και η μοναδική ελπίδα να πάρει η χώρα ένα οριστικό διαζύγιο από το χρεοκοπημένο παρελθόν» είπε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Στη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της επιτροπείας, δεν πρόκειται να αναζητήσουμε στηρίγματα στο παλιό σύστημα. Θα δώσουμε τη μάχη με όλο το παλιό πολιτικό σύστημα απέναντι».

«Συμπαγείς, σαν μία γροθιά θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και μετά την αξιολόγηση ξεκινάμε τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Εμείς βρεθήκαμε σε αυτά τα έδρανα για να υπερασπιστούμε αξίες, ιδανικά και οράματα και θέλουμε να συμβάλουμε ώστε η πατρίδα μας να βρει το δρόμο της ευημερίας.

Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά είμαστε αποφασισμένοι, πολύ πιο έμπειροι και δυνατοί από ποτέ» υπογράμμισε.

«Η ΝΔ βρίσκεται σε σύγχυση – Ταυτίζεται με τους σκληρούς δανειστές»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία  λέγοντας ότι «έχει επιλέξει με σαφήνεια ιδεολογικό και πολιτικό στρατόπεδο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού».

«Είναι δικαίωμά της, όπως είναι και δικό μας δικαίωμα και υποχρέωση να ηττηθεί αυτή η πολιτική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αυτή η πολιτική οδήγησε την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία σε δραματική κατάσταση» είπε και συνέχισε:

«Το κρισιμότερο σφάλμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας έχουμε αξιωματική αντιπολίτευση η οποία βρίσκεται σε σύγχυση και στο τέλος της ημέρας ταυτίζεται με τους σκληρούς δανειστές. Μου είναι αδύνατο να κατανοήσω το συντηρητικό πυρήνα της κριτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι άλλο πράγμα να λες ότι η κυβέρνηση έχει παραδοθεί και ότι τα υπογράφει όλα και άλλο ότι η διαπραγμάτευση μας πάει στη δραχμή. Δεν μπορείς να τα λες και τα δύο. Έτσι καταλήγουμε στο απόλυτο παραλήρημα».

Αναφερόμενος στην αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου τόνισε:

«Εδώ πια δεν είναι παραλήρημα, αλλά πρόκειται για πολιτικό και θεσμικό ατόπημα».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ουραγός του κ. Λεβέντη και δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη»

Αναφερόμενος στα «κόμματα της λεγόμενης κεντροαριστεράς» ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Έχω την αίσθηση ότι έχουν πάθει το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Συνεχίζουν με την ίδια ζέση να χορεύουν στον ίδιο σκοπό, παρότι τέθηκαν στο περιθώριο».

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «Δεν μας πέφτει λόγος αλλά νομίζω ότι πάει πολύ για κάποιον που θέλει να ανήκει στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο να είναι ουραγός του κ. Λεβέντη και δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη». 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Περήφανος για το ασφαλιστικό δηλώνει ο Κατρούγκαλος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ