Την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών, την άμεση συγκρότηση της ειδικής διαχειριστικής αρχής για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες και τη διεθνοποίηση του προβλήματος ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του στο υπουργείο Εσωτερικών για τις αυξημένες μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές στη χώρα μας.
Το πρόβλημα έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης των προσφύγων -ιδίως της Συρίας- καθώς οι χώρες αυτές αποτελούν πεδία στρατιωτικών επιχειρήσεων και της παρέμβασης της Δύσης είπε ο κ. Τσίπρας ενώ το πρόβλημα καλούνται να το λύσουν οι χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, σημείωσε.
Το πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ η αρχή του διαμοιρασμού ευθύνης, άσκησε κριτική στην εθελοντική βάση αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τάχθηκε υπέρ του συντονισμού με τις όμορες χώρες όπως η Τουρκία, στην οποία, όπως είπε πρέπει να κατευθυνθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για μεγαλύτερο έλεγχο των μεταναστατευτικών ροών.
Είπε επίσης ότι η χώρα μας, που αντιμετωπίζει ήδη κρίση, θα κινητοποιήσει τις κρατικές δομές, τις δομές της ΤΑ αλλά και την εθελοντική προσφορά, και ανακοίνωσε ότι βρέθηκε αξιοπρεπής χώρος μετεγκατάστασης των προσφύγων, από το Πεδίο του Άρεως σε περιοχή όχι μακριά από την Αθήνα όπου θα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υποδομές ρεύματος, ύδρευσης κλπ.
Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα οξυμένο πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης διυπουργικής σύσκεψης, υπό τον ίδιο, για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων από τη ραγδαία αύξηση προσφύγων μεταναστών τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα στον νησιωτικό χώρο.
«Πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, υπό την έννοια ότι έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που καθημερινά προσπαθούν να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό χώρο μέσω των χωρών υποδοχής, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει διεκδικήσει σε δύο Συνόδους Κορυφής να αξιοποιηθούν υπάρχοντα μέσα αλλά και έκτακτα κονδύλια για την αντιμετώπιση της προβλήματος. Κυρίως έχουμε ζητήσει να ισχύσει η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, η αρχή της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, ανέφερε. Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, μαζί με την Ιταλία ως τις δύο ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα κονδυλίων και παροχή ειδικών τεχνικών ομάδων και μέσων και να υπάρξει και ειδική μέριμνα για μετεγκατάσταση συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Δυστυχώς με επιμονή ορισμένων χωρών, αυτό αποφασίστηκε να γίνει σε εθελοντική βάση, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε στο σημείο αυτό ότι η αρχή της αλληλεγγύης δεν μπορεί να εφαρμόζεται αλά κάρτ, εθελοντικά για μια σειρά από χώρες. Υπογράμμισε, επίσης, ότι όψιμα μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν η αντιμετώπιση του προβλήματος να γίνεται αλά καρτ.
Η συνεργασία μας, κυρίως με τις χώρες του Νότου, είναι συνεχής είπε ο Πρωθυπουργός και ενημέρωσε ότι στη σημερινή διϋπουργική σύσκεψη η κυβέρνηση επεξεργάστηκε ένα άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Αποφασίστηκε ο διαρκής συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων και υπουργών υπό την ευθύνη του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, αλλά και της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με στόχο την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών αλλά και την ενίσχυση των υποδοχής των μεταναστών, την ενίσχυση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων και τη δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησής τους από τα νησιά στον ηπειρωτικό χώρο.
Αποφασίστηκε, επίσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση της ειδικής διαχειριστικής αρχής που προβλέπει το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης στη συνέχεια των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, τόσο για την ασφάλεια των συνόρων, όσο και για την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό.
Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την ανάκληση αδειών, προκειμένου η διαχειριστική αρχή να είναι έτοιμη το συντομότερο, ώστε «άμεσα να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά κοδύλια που κατακτήσαμε στις τελευταίες συνόδους κορυφής ως άμεση βοήθεια για τα προβλήματα υποδοχής και ένταξης των μεταναστών».
Ακόμη, αποφασίστηκε η ανάληψη όλων των δυνατών πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, τόσο με διαβήματα προς την ΕΕ όσο και προς τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και με την ενίσχυση διπλωματικών επαφών με όμορες χώρες, όπως είναι η Τουρκία. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπερσυσσώρευση μεταναστών και στην Τουρκία και «γι’ αυτό πρέπει τα κονδύλια να κατευθυνθούν και προς τα εκεί».
Τέλος, αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών και για την ενημέρωση κυβερνήσεων και των λαών της Ευρώπης για το πρόβλημα και η άμεση κινητοποίηση των υφιστάμενων κρατικών δομών και των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και η αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς.
Δείτε επίσης:
Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων