Τσίπρας: Στόχος των μνημονίων ήταν μια οργανωμένη και επιθετική αναδιάρθρωση

«Χρήσιμο πολιτικό εργαλείο» χαρακτήρισε το βιβλίο της Νάντιας Βαλαβάνη, σε μήνυμά του που διαβάστηκε,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το βιβλίο «μελετά τις αντιφάσεις της πολιτικής για το χρέος, το τεράστιο έγκλημα της εσωτερικής υποτίμησης, τις μεθόδους της τραπεζικής κερδοσκοπίας, το συνολικό αδιέξοδο του ελληνικού πειράματος. Και ακόμα στέκεται με ιδιαίτερα αναλυτικό τρόπο στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων που καλύπτει περισσότερες από μια πλευρές». Όπως σημειώνει ο κ. Τσίπρας στο μήνυμά του, «είναι ένα βιβλίο που συμπυκνώνει το ιστορικό μιας καταστροφικής πολιτικής πέντε χρόνων και απογυμνώνει το μνημόνιο από κάθε τεκμήριο αθωότητας. Γιατί στόχος αυτής της περιπέτειας δεν ήταν η παροχή βοήθειας στη χώρα μας, ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους, αλλά μια οργανωμένη και επιθετική αναδιάρθρωση που μεταβάλλει την Ελλάδα σε ένα είδος αποικίας, χωρίς κυριαρχία στους πόρους της και χωρίς κανέναν έλεγχο πάνω στον πλούτο και την οικονομία της».

Στην παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη, με τίτλο «Η αρπαγή της Ελλάδας. Χρέος και ιδιωτικοποιήσεις – Ένα κοινοβουλευτικό χρονικό», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, μίλησε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος δεσμεύτηκε για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο χαρακτήρισε εγκληματικό όργανο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

«Από τη Δευτέρα ελπίζουμε να υπάρχει κυβέρνηση της Αριστεράς, ώστε η τρόικα να αποτελεί παρελθόν, τα μνημόνια να καταργηθούν και να αρχίσουν να ξηλώνονται ένας προς έναν οι εφαρμοστικοί τους νόμοι» επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και επανεξέταση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν προχωρήσει, με στόχο να φέρουμε σημαντικής αξίας ακίνητα και κρίσιμες υπηρεσίες (που σχετίζονται με κοινωνικά αγαθά) ξανά υπό δημόσιο έλεγχο». Σχετικά με το θέμα του χρέους, ο κ. Λαφαζάνης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους δεν προέρχεται από ιδεολογικούς λόγους, αλλά για λόγους εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης.

Αναφερόμενος στην εκλογική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι «διεκδικούμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όχι λόγω κομματικής αλαζονείας, αλλά γιατί αυτό θα επιτρέψει την εφαρμογή ενός αντιμνημονιακού προγράμματος». Τόνισε, δε, ότι η ανάληψη της εξουσίας αποτελεί μεγάλη ευθύνη για την Αριστερά, και για το δύσκολο έργο που έχει μπροστά της χρειάζεται αποφασιστικότητα και τόλμη. 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.