Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει – Κυρίαρχη η αγωνία για την επόμενη μέρα

Για την πανδημία και την επόμενη ημέρα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. “Η μεγάλη αγωνία, τώρα που σιγά σιγά ξεπερνάμε την αγωνία για το αν θα ζήσουμε, είναι για το πώς θα ζήσουμε, τι κόσμο θα αντικρύσουμε όταν ανοίξουμε την πόρτα”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αφού ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους, τόνισε ότι “η αγωνία για την επόμενη μέρα γίνεται κυρίαρχη”.

“Η πανδημία αποτελεί μια ιστορική τομή που αναγκάζει τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις να δουν τα πράγματα αλλιώς”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε στην “ιστορική”, όπως είπε ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο, με την οποία “βάζει τέλος σε έναν 40ετή κύκλο οικονομικού υποδείγματος, του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος”.

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία αυτής της ομιλίας από έναν “μετριοπαθή Πρόεδρο των ΗΠΑ”, σημειώνοντας ότι “αξίζει τον κόπο να ρίξουμε βάρος σε αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ”.

“Αυτό που έχει αξία σήμερα είναι ότι το κυρίαρχο υπόδειγμα της διαρκούς αναπαραγωγής του καπιταλισμού μέσα από κρίσεις που θα διευρύνουν τις ανισότητες, αλλά θα δίνουν τη δυνατότητα διεύρυνσης των κερδών μιας ελίτ που θα μας οδηγήσει στην ευημερία, κλείνει, αποτυγχάνει και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αλλιώς”, τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι “είχε συνολικά πολύ μεγάλα λάθη”, ενώ χαρακτήρισε ως “αποτυχημένο” το μοντέλο του lockdown και “ασυγχώρητο λάθος” την μη ενίσχυση του ΕΣΥ και τον μη σωστό επιδημιολογικό έλεγχο, όπως είπε. Υπογράμμισε, δε, ότι “ένας στους χίλιους συμπολίτες μας έχει χάσει τη ζωή του σε έξι μήνες”. Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση της πανδημίας, εκτίμησε ότι ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας έχουν χτυπηθεί τόσο ισχυρά, όπως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που θα έχουν πολύ δύσκολη ανάκαμψη, ενώ υπογράμμισε τον κίνδυνο διόγκωσης της ανεργίας.

Έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης σχετικά και με το εργασιακό νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως “η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική με μείωση μισθών αλλά με αύξηση της παραγωγικότητας και επένδυση στην καινοτομία”, ενώ πρόσθεσε ότι “την ώρα που ο κόσμος αλλάζει, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη τον Ρήγκαν και τη Θάτσερ” και “καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες”. “Το κυρίαρχο υπόδειγμα των αγορών και της διεύρυνσης των ανισοτήτων κλείνει με την ιστορική τομή της πανδημίας”, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι “καταφέραμε μία ιστορική τομή με τη Συμφωνία των Πρεσπών” σημειώνοντας ότι ήταν “πατριωτική και επωφελής για τη χώρα και την περιοχή”. “Η συμφωνία αυτή άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια. Άξιζε το πολιτικό κόστος. Έχουμε στα βόρεια σύνορά μας σύμμαχο και αποτρέψαμε τρίτες χώρες και την Τουρκία”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε, δε, τον πρωθυπουργό ότι “δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Σέρνεται από τις εσωκομματικές αβαρίες”, υπογραμμίζοντας ότι “η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για διάλογο με την Τουρκία, για να ισχυροποιήσει τη θέση της”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ