Τσίπρας στη Deutsche Welle: Το στοίχημα για την Ελλάδα τώρα δεν είναι να μείνει στην Ευρώπη, αλλά να γίνει Ευρώπη

«Το στοίχημα για την Ελλάδα τώρα δεν είναι να μείνει στην Ευρώπη, αλλά να γίνει Ευρώπη» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στην Deutsche Welle.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η αλήθεια είναι ότι όταν πρωτοήρθα στο Βερολίνο ως πρωθυπουργός το 2015, ήμουν πρωθυπουργός μιας χώρας η οποία ήταν παρίας στον ευρωπαϊκό χάρτη, μια χώρα χρεοκοπημένη, είχε χάσει από αδιέξοδα προγράμματα λιτότητας σχεδόν το ¼ του πλούτου της μέσα σε λίγα χρόνια. Είχε μια ανεργία κοντά στο 30% για τους νέους ανθρώπους ακόμη μεγαλύτερη. Και κυρίως δεν είχε προοπτική. Δεν είχε διέξοδο.

Είχα όμως την ευκαιρία να ξανάρθω στο Βερολίνο στο τέλος της θητείας μου, σε μια τελείως διαφορετική συνθήκη για την Ελλάδα. Μια Ελλάδα που είχε καταφέρει να βγει από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος της, να ξαναβγεί στις αγορές χρήματος, να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κυρίως ένα αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο με την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος στα βόρεια σύνορά μας, του θέματος της ονομασίας των γειτόνων μας. Μια χώρα η οποία μπορούσε ξανά να παίξει ένα πολύ δημιουργικό, θετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή» και συνέχισε λέγοντας:

«Σήμερα όμως έρχομαι ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Τέσσερα χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει γυρίσει ξανά στις πολιτικές συνταγές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009 και το 2015. Στο πελατειακό κράτος, στην αναξιοκρατία, στα σκάνδαλα, στις απευθείας αναθέσεις.

Θυμάμαι ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι το 2015, όταν εμείς προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ζωντανή τη χώρα στα πλαίσια της χρεοκοπίας της περιόδου, είχανε ένα σύνθημα και διαδήλωναν το «μένουμε Ευρώπη». Το στοίχημα για την Ελλάδα τώρα δεν είναι να μείνει στην Ευρώπη, αλλά να γίνει Ευρώπη. Να γίνουμε Ευρώπη. Να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Που θα σέβεται το κράτος δικαίου, που δεν θα χειραγωγεί τη δικαιοσύνη, που δεν θα έχει παρακολουθήσεις του πολιτικού συστήματος χωρίς κανείς να πηγαίνει στη Δικαιοσύνη γι’ αυτό, που θα έχει νόμους στην εργασιακή αγορά και όχι νόμους ζούγκλας, αλλά κανόνες. Που θα σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα προστατεύει τα σύνορα, αλλά θα σέβεται και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων που θέλουν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Για να ξαναγίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Σε ερώτηση για το πού κινείται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι: «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα ισχυρότερα προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη. Το ποσοστό της ήττας του στις εκλογές του ’19 ήταν 32%. Είναι ένα κόμμα το οποίο είναι πολυσυλλεκτικό. Ανήκει στην οικογένεια της Αριστεράς, αλλά ταυτόχρονα έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με τους Πράσινους και με τους Σοσιαλδημοκράτες. Συμμετέχω σχεδόν επτά χρόνια στις Συνόδους Κορυφής των ηγετών των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη και νομίζω ότι μπορεί να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και ένα ρόλο καταλύτη για τη συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Η μεγάλη ευρύτερη οικογένεια της Αριστεράς, που συμπεριλαμβάνει την αριστερά της Αριστεράς ως τη σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους, είναι αναγκαίο να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, εάν θέλουμε να διατηρηθεί ζωντανή η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, γιατί αυτό διακυβεύεται. Σήμερα η Δεξιά συνεργάζεται με την Ακροδεξιά. Έχει υιοθετήσει τη ρητορική της Ακροδεξιάς και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για την ίδια τη συνοχή της ευρωπαϊκής ιδέας, με τα συνθήματα και την πολιτική της Ακροδεξιάς δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η Ευρώπη στηρίζεται στην αλληλεγγύη, στηρίζεται στη δημοκρατία, στηρίζεται στην κοινωνική συνοχή. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσα από την επικράτηση των προοδευτικών ιδεών».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ