Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Έρχεστε και μας κάνετε μαθήματα, αλλά θέλετε να αναφερθούμε σε τρολ του Διαδικτύου;

“Στη δευτερολογία σας, κύριε Μητσοτάκη, μας είπατε ότι είστε πολύ περήφανος που το κίνημα #MeToo ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δικής σας διακυβέρνησης και ξεκινήσατε με λαθροχειρία λέγοντας ότι η κυρία Μπεκατώρου σε εκδήλωση που οργάνωσε η κυβέρνησή σας, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών πρωτοέκανε δημόσια την καταγγελία της” ξεκίνησε τη δική του δευτερολογία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου.

Συνέχισε με επίθεση κατά του Πρωθυπουργού επισημαίνοντας: “Βρίσκεστε σε τόσο δύσκολη θέση που πρέπει να ανέβετε στο βήμα και να επαινέσετε τον εαυτό σας αντί να κάνετε στοιχειώδη αυτοκριτική και να αναλάβετε μια στοιχειώδη πολιτική ευθύνη”. Τον κατηγόρησε ότι τα επιχειρήματά του είναι επιχειρήματα για μικρά παιδιά και επεσήμανε: “Επιμείνατε στο ότι δεν μπήκαμε στην ουσία των ζητημάτων. Για εσάς η ουσία των ζητημάτων είναι το διαδίκτυο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο Διαδίκτυο υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα και να το καταδικάσουμε όλοι μαζί. Υπάρχει και ένα θετικό. Το γεγονός ότι αν δεν υπήρχε το Διαδίκτυο δεν θα μπορούσε μια σειρά από κρίσιμες δημόσιες καταγγελίες για προσπάθειες συγκάλυψης σε κρίσιμα θέματα να αναδειχθούν, δεν το στηλιτεύσατε, το στηλιτεύω εγώ” είπε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη “από την περίφημη κομπίνα του “σκόιλ ελικίκου ” του κ. Βρούτση μέχρι τα πτυχία που δεν είχε ο κ. Διαματάρης που αναγκαστήκατε να τον διώξετε, μέχρι τις μάσκες αερόστατα, μέχρι τα ατοπήματα σας στην Πάρνηθα και την Ικαρία, βγήκαν από το διαδίκτυο και όχι από κάποιο μεγάλο κανάλι” τόνισε και στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι όταν βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο, ατοπήματα δικά του ή της κυβέρνησης του να έχουν μια ευρύτερη δημοσιότητα καθώς το Διαδίκτυο φουντώνει, τότε παρεμβαίνει ακόμη και στην ΕΡΤ.

Σχετικά με το κρίσιμο θέμα της σημερινής συνεδρίασης είπε, “δεν θα σας απαντήσω εγώ γιατί δεν αποπέμπετε την κυρία Μενδώνη, εσείς πρέπει να το απαντήσετε. Ο ελληνικός λαός από εσάς περιμένει απάντηση όχι από ην αντιπολίτευση” τόνισε αναφερόμενος στην υπόθεση Λιγνάδη.

“Ποιος διόρισε τον κ. Λιγνάδη, είδε φως και μπήκε;”

“Η ουσία του ζητήματος είναι ότι στις 6 του μηνός είχαμε δημόσια καταγγελία από το Νίκο Σ. κατά του Δημήτρη Λιγνάδη. Η κυρία Μενδώνη βγήκε στις 8 του μηνός και είπε ότι “ο κ. Λιγνάδης δεν άντεξε το κλίμα των φημών και υπέβαλε την παραίτησή του”. Την ίδια μέρα είπε ότι δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για Λιγνάδη. Ενώ από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από τον χώρο των καλλιτεχνών υπήρχε το ερώτημα γιατί δεν προχωράτε σε ενέργειες; Και ενώ ο δικηγόρος του Νίκου Σ., ο κ. Βλάχος είχε πάει στην εισαγγελία και ζητούσε από τη Δικαιοσύνη να κινηθεί. Δεν τις ακούσατε αυτές τις δηλώσεις; Και στις 15 του μηνός ο κ. Ταραντίλης έλεγε κομπιάζοντας ότι “ο σκηνοθέτης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους”. Η κυρία Μενδώνη είπε ότι “ο κ. Λιγνάδης είναι επικίνδυνος και εξαπατηθήκαμε”. Ποιος εξαπατήθηκε και ποιος τον διόρισε στο Εθνικό; Η κ. Μενδώνη είπε ότι δεν τον ήξερε. Ποιος τον διόρισε, είδε φως και μπήκε;” επεσήμανε και συνέχισε: “Κύριε Μητσοτάκη, επιλέξατε να επιτεθείτε ξανά στον ΣΥΡΙZΑ και τα στελέχη του αντί να λάβετε έστω μέρος της πολιτικής ευθύνης που σας αναλογεί και να μου ζητήσετε άλλη μια φορά παραιτήσεις, να μου επιρρίψετε σ’ εμένα προσωπικά, στον ΣΥΡΙΖΑ και σε βουλευτές την αποκλειστικότητα της επιθετικότητας στο Διαδίκτυο και των δηλώσεων ενώ εσείς ο ίδιος, τα στελέχη σας και το κόμμα σας ήσασταν πάντα έξω από αυτό. Κάνατε ειδική αναφορά στον κ. Λαζαρίδη ενώ δεν έχετε πει εδώ και μια εβδομάδα κουβέντα για τη μέγιστη αθλιότητα του κ. Χρυσοχοΐδη που σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι. Και την ίδια στιγμή επιλέξατε να φέρετε στα κυβερνητικά έδρανα, αντί να σας συνοδεύει η κυρία Μενδώνη, να σας συνοδεύει η κυρία Αγαπηδάκη” είπε επιδεικνύοντας τις αναρτήσεις που έχει κάνει κατά του ίδιου και της κυβέρνησής του εκείνη στο παρελθόν.

Απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό είπε: «Πάτε καλά; Προφανώς δεν έχετε εικόνα τι έχετε μαζέψει δίπλα σας. Έρχεστε εδώ και μας κάνετε μαθήματα. Θέλετε να αναφερθούμε στα τρολ του Διαδικτύου; “Έτσι κυβερνούσε το δολοφονικό παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ”, έγραφε ο κ. Ρωμανός, το άλλο αστέρι ή “έχουμε να κάνουμε με συμμορία, με συνωμοσία βενεζουαλοποίηση”. Δεν μιλάμε για δημοσιογράφους, αλλά για στελέχη σας. Αυτοί είσαστε κ. Μητσοτάκη. Που ήλθατε και είπατε στη Βουλή αυτά που έγραφε το Μακελειό, ότι η οικογένεια Τσίπρα έκανε δουλειές με τη Χούντα”. Θύμισε και τα τελευταία δημοσιεύματα «για την βίλα του 1.000.000 των κ. Παπαχρήστου και Κουρτάκη τα οποία στήριζε με ανακοινώσεις της η ΝΔ”.

“Συμβαίνει μια μικρή επανάσταση στον χώρο του Πολιτισμού για την κ. Μενδώνη”

Ακολούθως ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: “Μια παρατήρηση, σταματήστε τη λαϊκίστικη σπέκουλα, τη σπέκουλα περί κάθε τόσο και λίγο τα στελέχη σας αναμασάτε στα ΜΜΕ περί ευθύνης των ποινικών κωδίκων, αυτός ο ποινικός λαϊκισμός… Με τον νέο ποινικό κώδικα πράγματι η ανώτατη ποινή είναι 15 χρόνια, ήταν 20, αλλά η εκτίσιμη ποινή, είναι τα 2/5 και όχι τα 1/3. Παλαιότερα είχαμε ποινές ονομαστικά μεγάλες που δεν εκτίονταν, τώρα έχουμε κατά τι μεγάλες αλλά ο χρόνος που θα μένει κάποιος στη φυλακή θα είναι μεγαλύτερος” τόνισε αναφερόμενος στον νέο ποινικό κώδικα.

Για τις αιτιάσεις που έχουν ακουστεί από στελέχη τής ΝΔ περί ευνοϊκών διατάξεων για τους βιαστές είπε: “Μην με τσιγκλάτε να πω ότι η μόνη περίπτωση που χρησιμοποιήθηκαν οι ευνοϊκές διατάξεις για τους βιαστές ήταν στην περίπτωση του Νίκου Γεωργιάδη, όταν πήγαιναν και βουλευτές της ΝΔ και κατέθεταν”. Επεσήμανε παράλληλα ότι: “Είναι πρόβλημα της Δημοκρατίας ο τρόπος που υπολειτουργεί το Κοινοβούλιο, ότι εξουσιοδοτούν οι βουλευτές τους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων να ψηφίζουν…Είναι πρόβλημα της Δημοκρατίας ο τρόπος που χρηματοδοτούνται τα μέσα ενημέρωσης όπου το επιτελικό κράτος αποφασίζει, ποιο μέσο θα ενισχυθεί και ποιο όχι. Είναι πρόβλημα Δημοκρατίας οι παρεμβάσεις στην ΕΡΤ ή η πρόσφατη ενίσχυση στα τηλεοπτικά κανάλια με νόμο που περάσατε. Είναι πρόβλημα ότι απολύονται δημοσιογράφοι από μεγάλα μέσα γιατί γράφουν ρεπορτάζ που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση”.

Και έκλεισε τη δευτερολογία του σημειώνοντας: “Δεν θα καταφέρετε να οδηγήσετε στη σιωπή το μέτωπο των καλλιτεχνών και των νέων… Θα το βρείτε σύντομα απέναντί σας, κι όσο κρατάτε στη θέση της την κυρία Μενδώνη τόσο θα διογκώνεται αυτό το αίτημα κι αυτό το κίνημα. Αν μιλούσα μικροπολιτικά θα σας έλεγα “κρατήστε την κυρία Μενδώνη και μην κουνήσει ρούπι”… Αυτό που συμβαίνει είναι μια μικρή επανάσταση στον χώρο του Πολιτισμού για την κυρία Μενδώνη. Θα βρείτε απέναντί σας αυτό το μέτωπο που είναι της κοινωνίας, οι πολιτικές δυνάμεις του σύγχρονου προοδευτικού μετώπου θα είναι απέναντί σας. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτό το κίνημα, να το ακούσουμε, να το αφουγκραστούμε, όχι να το καθοδηγήσουμε και να δώσουμε λύση εξουσίας στα αδιέξοδα που έχετε δημιουργήσει όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ