Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Επιχειρείτε να χειριστείτε την κοινή γνώμη με τρόπο που θα ζήλευε ο Όργουελ – Τι είπε για την Ικαρία

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του «οργουελιανή αντίληψη στην διαχείριση της κοινής γνώμης». Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του κ. Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη ενώ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είπε ότι διαλύει την τριτοβάθμια εκπαίδευση . «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να χειριστείτε τη κοινή γνώμη είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Θα τον ζήλευε ακόμη και ο Όργουελ. Εκμεταλλεύεστε τις έκτακτες συνθήκες και έχετε επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης. Όλα όσα σας ενοχλούν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Ενίοτε επιβάλετε βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις. Όσα όμως δε σας ενοχλούν ή αντίθετα όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς ή τους φίλους σας, τις παρακάμπτετε. Γι’ αυτό και τόσους μήνες δεν δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, και δεν γίνονται εκεί τεστ και έχετε νομοθετήσει αν νοσήσουν οι εργαζόμενοι να κάνουν έναν μήνα απλήρωτες υπερωρίες. Γι’ αυτό και έναν μήνα τώρα δεν σας αφορά αν ο κορονοϊός κολλάει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πρέπει να αραιώσετε τα δρομολόγια και να φέρετε περισσότερους συρμούς. Γι’ αυτό και ανοίγετε τα σχολεία διαρκώς όπως τα κλείνετε κάθε φορά, χωρίς περισσότερες τάξεις γιατί αυτό ενδεχομένως απαιτεί περισσότερους καθηγητές και δεν θέλετε να δώσετε δεκάρα στη δημόσια παιδεία», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ειδική αναφορά έκανε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία και “στην προκλητική παραβίαση των μέτρων από εσάς τους ίδιους”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτή η βαθιά υποκρισία αλλά και η υστεροβουλία διακρίνει και τη πολιτική σας για τα πανεπιστήμια… Δεν κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που είχατε σκοπό να κάνετε και στην υγεία».

“Συμπεριφέρεστε σαν να είστε σε άλλο τόπο και άλλο χρόνο. Βγήκατε χθες και δεν είπατε ούτε μια συγγνώμη. Μας είπατε πόσο κουραστικό ήταν το ταξίδι σας αλλά μια συγγνώμη δεν μας είπατε. Είναι εδώ και εννέα μήνες σε καραντίνα ο ελληνικός λαός και σας βλέπει και δεν έχετε ούτε ντροπή ούτε τσίπα για αυτά που κάνετε. Ήταν τόσο κουραστικό αυτό το ταξίδι που έπρεπε να σπάσετε αυτά τα μέτρα, πανηγυρίζατε κιόλας με τσαμπούνες ικαριώτικες και δεν έχετε να πείτε ούτε μια συγγνώμη για όλα αυτά. Γιατί; Μα γιατί έχετε την αίσθηση μιας ολοκληρωτικής υπεροπλίας” είπε ο κ. Τσίπρας.

“Φτάσατε στο σημείο να καταγγείλετε εμένα για κορονοσυγκεντρώσεις και τους νέους ανθρώπους που διαμαρτύρονται και διεκδικούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα αν έχουν αντίθετη άποψη . Έρχεστε και καταγγέλλετε εμένα ως διοργανωτή των κορονοσυλλαλητηρίων και ότι δέχομαι το ρίσκο να κολλήσουν οι άλλοι, με προφανή λαθροχειρία εδώ και αλλοίωση των λέξεων όσων είπα. Πολιτεύεστε με fake news και διαστρεβλώσεις, όπως έκανε ο Τραμπ δηλαδή. Στην πραγματικότητα έρχεστε να μας πείτε ότι επειδή βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας εσείς έχετε το δικαίωμα να κάνετε κορονογλέντια, αλλά οι φοιτητές δεν έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται” , τόνισε.

Υποστήριξε επίσης πως η πολιτική της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια διακρίνεται από “υστεροβουλία”. “Φέρνετε ένα νομοσχέδιο για να ολοκληρώσετε ένα πολύ σημαντικό δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα των κολεγίων. Αφήνετε πάνω από 24.000 μαθητές κάθε χρόνο εκτός ΑΕΙ ώστε να μεγαλώσετε τη δεξαμενή της πελατείας τους. Αυτό κάνετε σήμερα”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι ουδόλως ενδιαφέρει την κυβέρνηση να λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια και ότι πρόκειται για μια “προκλητική λύση” που στόχο έχει να “κρύψει” την υποβάθμιση των ΑΕΙ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και πάλι σε προηγούμενη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με την οποία “εξισώνονται” τα πτυχία ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “δήθεν κόπτεται για τους χαμηλούς βαθμούς” στα ΑΕΙ αλλά δεν την ενοχλεί ότι “με καθόλου κόπο, παρά μόνο τη συνέπεια στη καταβολή διδάκτρων, κατακτούν κάποιοι ισότιμο σε επαγγελματικά δικαιώματα πτυχίο”.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε άλλες συνέπειες που θα έχει η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων είναι “αύξηση της μαθητικής διαρροής στο Λύκειο”, “αύξηση της φοίτησης σε φροντιστήρια» και «μείωση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων” με αποτέλεσμα το κλείσιμο κάποιων από αυτά. “Δεν είναι λοιπών τίποτα τρελοί όλοι όσοι αντιδρούν στο νομοσχέδιό σας. Δεν είναι τρελοί οι πρυτάνεις, δεν είναι αλήτες οι φοιτητές, δεν είναι τρελοί οι γονείς”, σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το ΕΚΠΑ βρέθηκε ανάμεσα στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, την ώρα που τα κολέγια δεν είναι ούτε στα 1.000 καλύτερα, αλλά στα 15.000 και κάτω.

Όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το χαρακτήρισε “υπαρκτό και σοβαρό”, ενώ τόνισε ότι “προξενούν αποτροπιασμό οι εικόνες ντροπής που καταλύουν την έννοια του ασύλου και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όταν μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους έχουμε παραβατικές συμπεριφορές ή τραμπούκους που τρομοκρατού”».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για “υποκρισία” και τον κάλεσε να “καταδικάσει” και να “απολογηθεί” για “τη δράση και τη συμπεριφορά της δικής του φοιτητικής παράταξης”. “Εγώ πάντως κύριε Μητσοτάκη, αν είχα κάνει υπουργό κάποιον που είχε κατηγορηθεί ότι έστειλε τον πρύτανη της σχολής του στο νοσοκομείο, δεν θα μπορούσα να σταθώ. Θα ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις και στις εφημερίδες. Εσείς μπορείτε”, είπε, αναφέροντας ότι ο υφυπουργός Ναυτιλίας έστειλε μαζί με άλλους “συναγωνιστές της ΔΑΠ” τον πρύτανη του ΠΑ.ΠΕΙ. στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα γιατί αδειάσανε πυροσβεστήρες σε κλειστή αίθουσα, ενώ κατέθεσε στα πρακτικά σχετικά δημοσιεύματα. “”Εμείς, ούτε ποτέ υιοθετήσαμε, ούτε ποτέ ανεχτήκαμε, ούτε υποθάλψαμε τη βία”, προσέθεσε.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην αντιπρόταση των πρυτάνεων για τη δημιουργία ενός μόνιμου “καλά εκπαιδευμένου” σώματος φύλαξης που να υπάγεται στις πρυτανικές αρχές και να ειδοποιεί την Αστυνομία σε περίπτωση ανάγκης. “Εσείς τους αγνοείτε γιατί δε σας νοιάζει να λυθεί το πρόβλημα. Το μόνο που σας νοιάζει είναι να προκαλέσετε, να σπεκουλάρετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους ότι δήθεν δεν νοιάζονται και να περάσει στα μουλωχτά το deal με τους ιδιοκτήτες κολεγίων”, σημείωσε.

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε τον “κίνδυνο” από την παρουσία ειδικών φρουρών στα πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανεκπαίδευτους που έχουν στα χέρια τους όπλα, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα περιστατικά με εμπλοκή ειδικών φρουρών.

“Στην Ελλάδα αναλογεί ένας καθηγητής για 40 φοιτητές, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι ένας καθηγητής για μόλις 14 φοιτητές. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι στη 3η θέση πανευρωπαϊκά σε αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους”, υπογράμμισε. “Εσείς λοιπόν επιλέγετε να φέρετε έναν νόμο που μειώνει τους εισακτέους, μειώνει τη χρηματοδότηση, κλείνει τμήματα περιφερειακά, δεν προσλαμβάνει καθηγητές, παρά μόνο ειδικούς φρουρούς”, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας παράλληλα ότι με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία: “με πρόστιμα και την Αστυνομία”.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό προειδοποιώντας τον ότι αν συνεχίσει, “σύντομα θα έχει παρόμοια τύχη με όσους πολιτικούς ηγέτες επιχείρησαν σε μια ελεύθερη κοινωνία να επιβληθούν με τον αυταρχισμό και την καταστολή”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ