Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Αφού είστε τόσο σίγουρος, γιατί δεν πάμε σε debate;

«Δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης είναι αδαής, σίγουρα είναι πολύ αμήχανος σήμερα, αλαζών και ψεύτης σε πάρα πολλά από όσα είπε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Ο κ. Καμμένος έγραψε την ομιλία σας; – Τι είπε για τα F-35 και την Τουρκία

«Για να σπάσω την αμηχανία σας, για να συγκρίνουμε τα προεκλογικά προγράμματα μας που κατατίθενται στο λαό, είμαι ανοικτός για οποιαδήποτε σύγκριση και σύγκρουση, ελάτε να πάμε αύριο το πρωί σε μια τηλεμαχία να μιλήσουμε για το αύριο. Επτά χρόνια το αποφεύγετε. Γιατί αφού είστε τόσο σίγουρος δεν έρχεστε και κρύβεστε;» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Απαντώντας σε θέματα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης στην δευτερολογία του και ειδικότερα ως προς το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δίπλα στην ιδιωτική αισχροκέρδεια υπάρχει και η κρατική αισχροκέρδεια, σημειώνοντας ότι τα υπερβάλλοντα έσοδα στο δημόσιο ταμείο είναι 5 δισ. το 2022 από την επιλογή της κυβέρνησης να κρατά τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ στην προ κρίσης τιμή τους, όταν ο πληθωρισμός έχει φτάσει πάνω από 10%. «Αυτά τα υπερβάλλοντα έσοδα της κρατικής αισχροκέρδειας είναι αυτά που θα δίναμε για να μειωθεί ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ και να πάρει μια ανάσα ο καταναλωτής», τόνισε.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν το κάνει αυτό γιατί το σχέδιο της κυβέρνησης είναι, όπως είπε, μέσω της κρατικής αισχροκέρδειας να παίρνει χρήματα από τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη και να δίνει κάποιες στοχευμένες επιδοτήσεις, προσποιούμενος δήθεν τον φιλολαϊκό «και να τα δίνετε στοχευμένα σε αυτούς που έχουν τα υπερκέρδη κι αυτοί να συνεχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές». «Εσείς έχετε καταντήσει τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι παράταξη μειωμένης εθνικής ευθύνης απέναντι στην πατριωτική ευθύνη που έχουμε όλοι οι Έλληνες να υπερασπιζόμαστε την ακεραιότητα της πατρίδας μας και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων», σημειώνοντας: «Αυτό κ. Μητσοτάκη είναι η έσχατη μορφή πατριδοκαπηλείας που κάνετε». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ένα πράγμα έχουμε στο DNA μας, τη δικαιοσύνη και ο πατριωτισμός είναι στοιχείο των παραδόσεων και της αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης σε αυτόν τον τόπο». «Όταν στην πενταετία 2010-15 η παράταξη σας στα μνημόνια αναγκάστηκε να κάνει περικοπές 50% στις στρατιωτικές δαπάνες, σας κατηγόρησαν οι αντίπαλοι σας ότι είστε μειωμένης εθνικής ευθύνης; Όχι βεβαίως», τόνισε.

«Είπατε ότι δεν ψηφίσαμε τίποτα», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και τις φρεγάτες Belhara και τα 18 Rafal. Αυτό που δεν ψήφισε, τόνισε, είναι τα 6 επιπλέον Rafal «όταν ήρθαν χωρίς εισήγηση των επιτελείων, όταν ήρθαν την περίοδο εκείνη που μας δικαιολογήσατε την επιπλέον αγορά λέγοντας ότι δεν θα πάρουμε φρεγάτες και μετά ξαφνικά ξυπνήσατε και αποφασίσατε ότι θα πάρουμε και τα επιπλέον Rafal και τις φρεγάτες». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει ούτε μια διακρατική συμφωνία, αλλά συμφωνία ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την ιδιωτική εταιρεία Dassault και την ιδιωτική εταιρεία Naval, ούτε υπάρχει διεθνής διαγωνισμός. «Υπάρχει μια απευθείας ανάθεση του δημοσίου, πράγματι χωρίς μεσάζοντες -ναι σε απευθείας αναθέσεις δεν υπάρχουν μεσάζοντες- σε αυτές τις δυο εταιρείες. Έχουμε λοιπόν λόγους να ζητάμε εξηγήσεις γι’ αυτό; Φοβάμαι ότι το κοινοβούλιο στην οποιαδήποτε σύνθεση του θα συζητά για αρκετό καιρό γι’ αυτές τις συμβάσεις. Δεν θα τελειώσει σήμερα αυτή η κουβέντα».

Είπε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει αν έρθει στη Βουλή για το αεροπορικό κέντρο της Καλαμάτας, γιατί «ξέρουμε ότι υπήρχε η δυνατότητα να γίνει το έργο με ίδιες δυνάμεις της Ελληνικής Πολεμικής αεροπορίας πιο κάτω από τη μισή τιμή, ότι σε βάθος 20ετίας θα έχουμε υπερβάλλον κόστος για το δημόσιο κοντά στο 1,5 δισ. Αυτό εμείς το θεωρούμε προκλητική υπερκοστολόγηση».

Σχετικά με τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε διαλυμένα τα ναυπηγεία και την ΕΑΒ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ναυπηγείο της Σύρου άνοιξε επί ημερών της διακυβέρνησης του και ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελευσίνα ξεκίνησαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. «Μάλιστα, όταν υπογράφατε δεν είχατε τη γνώση ότι θα ανοίξει η Ελευσίνα, τώρα που άλλαξε η Ελευσίνα δεσμεύσετε να βάλουμε όλοι πλάτη να επαναδιαπραγματευτούμε τη δυνατότητα να υπάρχει έργο παραγωγής στην ελληνική αμυντική βιομηχανία;», ρώτησε τον πρωθυπουργό. Για την ΕΑΒ είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να υπάρξει διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F16 σε viper, τονίζοντας επίσης ότι τα αντισταθμιστικά ήταν υπέρ της ΕΑΒ.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας για τον Ποινικό Κώδικα το 2019, σημείωσε ότι «μια τεράστια μεταρρύθμιση που ήταν στα σκαριά και είχε ολοκληρωθεί και είχε συμβάλει η αφρόκρεμα του νομικού κόσμου της χώρας θα έμενε ανολοκλήρωτη αν δεν ερχόμασταν να ψηφίσουμε και να προκηρύξουμε αμέσως εκλογές». «Και χτίσατε στη λάσπη και τη συκοφαντία», συνέχισε, «θα ζητήσετε συγγνώμη γι’ αυτά γιατί γνωρίζετε ότι υπάρχει εισαγγελική διάταξη αρχειοθέτησης, την οποία κάποια άλλη φορά που θα αντιπαρατεθούμε στη Βουλή θα σας τη φέρω και θα σας τη διαβάζω σελίδα-σελίδα».

Σχολίασε ότι «βλέπει» ο κ. Μητσοτάκης «να μας πηγαίνει Ιούλιο να ψηφίσουμε, γαντζωμένος μέχρι τέλους στην καρέκλα του, γιατί δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος στις δημοσκοπήσεις που του δίνουν προβάδισμα». «Αν τις πίστευε θα σήκωνε το γάντι που του πετάξαμε. Όποτε και να τις κάνει ο λαός θα δώσει την απάντηση, δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι στις εκλογές, αλλά ο λαός», είπε, συστήνοντας στον κ. Μητσοτάκη να δει τα εκλογικά αποτελέσματα στην Κύπρο. Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό στην τριτολογία του να δώσει απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ