Τσίπρας: Λάθος η απομάκρυνση Κατραντζή – «Όχι» στην στοχοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας που κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επιχείρησε να του στήσει παγίδα με ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα.

Τσίπρας για Κατραντζή: Υποκριτική η εκ των υστέρων απόσυρσή του – Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε εδώ και έναν μήνα

«Δεν είναι καθόλου ευχάριστο το γεγονός ότι έχει γίνει κεντρικό θέμα στην προεκλογική αντιπαράθεση το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Είναι κάτι που από την πρώτη στιγμή με βρήκε απολύτως αντίθετο. Το ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης. Και το ξεκίνησε πολύ άγαρμπα», είπε στο Mega ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον υπευθυνότητα. Είναι ευαίσθητο το θέμα της Θράκης και της μουσουλμανικής μειονότητας. (…) Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θέλησε (σ.σ. Κυριάκος Μητσοτάκης) να βάλει κεντρικό θέμα το ζήτημα της Θράκης και μάλιστα με έναν τόσο επιθετικό τρόπο. Και μάλιστα εντάξει υπήρχε μία περιοχή στην επικράτεια που δεν βάφτηκε μπλε. Τόση αλαζονεία; »

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε θέλοντας να μοιάσει στον Μακρόν και τείνει να μοιάζει στον Όρμπαν

Στη συνέχεια είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να του στήσει παγίδα με το ενημερωτικό σημείωμα της ΕΥΠ για την Θράκη. «Μου στέλνει 3 μέρες μετά τις εκλογές ένα ενημερωτικό σημείωμα. Χωρίς να με πάρει ένα τηλέφωνο. Χωρίς να μου στείλει τον διοικητή της ΕΥΠ να με ενημερώσει εάν είναι κάτι σοβαρό. Όπως έκανα εγώ πολλές φορές ως πρωθυπουργός στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Και μετά από δύο εβδομάδες βλέπω μέρος αυτού του σημειώματος δημοσιευμένο στο Πρώτο Θέμα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μου ζητάει επιτακτικά να αποσύρω τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι δεν πίστευε αυτό που έβλεπε καθώς σε αυτό το σημείωμα υπήρχε αναφορά και στον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας.

«Είναι ένα ζήτημα υποκρισίας.  Δεν διστάζεις προκειμένου να κερδίσεις 15.000 ψήφους να ανοίξει ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα που μετά τις εκλογές θα το βρεις μπροστά σου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας: Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ για να αποτραπεί η ορμπανοποίηση της χώρας

Τι απάντησαν στον Τσίπρα οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι όταν επικοινώνησε με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του απάντησαν: «ότι είναι προβοκατόρικα κυπατζίδικα πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα».

Τσίπρας για Ροδόπη: Στο σημείωμα της ΕΥΠ υπήρχε σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω σε ό,τι αφορά τους δικούς μας υποψήφιους βουλευτές: αυτός της Ροδόπης ουδέποτε έχει μιλήσει για τουρκική μειονότητα. Αυτός που έχει υποπέσει σε αυτό το ατόπημα ήταν ο υποψήφιος της Ξάνθης. Και όταν υπέπεσε υπέστη επίπληξη από το κόμμα και δεν έχει ξανασυμβεί», εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον χαρακτήρισε λάθος την απόφαση Μητσοτάκη για απόσυρση από την εκλογική μάχη του υποψήφιου, Μουσταφά Κατραντζή. «Πιστεύω ότι κάνει λάθος και μάλιστα εκ των υστέρων δεδομένου ότι έχουν τυπωθεί τα ψηφοδέλτια. Για τον λόγο ότι δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να δημιουργούμε ένα κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να περιθωριοποιήσουμε τις τουρκικές βλέψεις και τις προσπάθειες χειραγώγησης της μουσουλμανικής μειονότητας από την πλευρά της Τουρκίας είναι να προχωρήσουμε από κοινού όλα τα κόμματα σε αυτή την Διακομματική Επιτροπή που ασχολήθηκε με το πως θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην Ροδόπη και την Ξάνθη», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν θέλω να συμβάλλω σε αυτή την ανευθυνότητα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι δεν θα ακολουθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δρόμο που έχει χαράξει για το ζήτημα. «Θα ήταν λάθος μεγάλο και ανευθυνότητα -και σε αυτή την ανευθυνότητα και τον ολισθηρό δρόμο εγώ δεν θέλω να συμβάλλω-  το να θέσουμε απέναντί μας ως πολιτεία το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας. Είναι αυτό ακριβώς που θέλει σήμερα να κάνουμε ο Ερντογάν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Βεβαίως τρίβει τα χέρια του (σ.σ. ο Ερντογάν). Γιατί ο Ερντογάν αυτό που θέλει να αναδείξει είναι ότι η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα είναι υπό την πίεση του ελληνικού κράτους. Είναι στοχοποιημένη. Είναι απαξιωμένη και άρα έχει μόνο μία ελπίδα και έναν φάρο να προσδεθεί στο άρμα της Τουρκίας. Είναι τεράστιο σφάλμα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος για το ζήτημα της ΕΥΠ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε  ότι «ποτέ δεν εργαλειοποίησαν (σ.σ. όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης) με αυτόν τον τρόπο την ΕΥΠ άλλοι πρωθυπουργοί της δεξιάς».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ