Tσίπρας: Δεν βιαζόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε – ΒΙΝΤΕΟ

“Θέλουμε λύση και όχι ρήξη” τόνισε αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.  “Δεν βιαζόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε. Εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη και επωφελή συμφωνία. Χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικας. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία, είναι παράδοση, ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας μας”, είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε όσους μας “προτρέπουν να βιαστούμε και συμβιβαστούμε με το μνημόνιο“.

“Δεν μπορούν κάποιοι να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σα να είναι χώρα αποικία και στους Έλληνες σαν να είναι παρίες της Ευρώπης” τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

“Η πρωτοφανής οργανική ενότητα του λαού με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας μας γεμίζει δύναμη και αντοχή και στέλνει ταυτόχρονα ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι εδώ, αγωνίζεται όρθια για να βγει από την παγίδα της λιτότητας και του χρέους, σε αυτή την παγίδα που μπήκαμε μέσα από τις καταστροφικές πολιτικές του μνημονίου. Και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε όσο και αν κάποιοι θέλουν την Ελλάδα παγιδευμένη, άβουλη και άφωνη. Η δημοκρατία δεν απειλεί και δεν απειλείται. Η Ελλάδα έχει τη δική της φωνή , που ακούγεται δυνατά σε εκατοντάδες συγκεντρώσεις αλληλεγγύσης, που ακούγεται και στους δρόμους της Ευρώπης αλλά και στα ευρωπαϊκά φόρα” είπε συμπληρώνοντας: “Για πρώτη φορά βλέπουν κάποιους που δεν λένε ναι σε όλα, λένε και όχι και το εννοούμε. Μπορεί κάποιους να τους ενοχλεί και να τους εκνευρίζει”.  

“Είχαμε πει ότι η νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας σηματοδοτεί μια τομή με το παρελθόν, ανοίγει ένα αληθινό μονόδρομο στο αύριο και το αποδεικνύουμε.  Όλες αυτές οι πράξεις αλληλεγγύης, οι ανάσες που μας δίνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπλίτες μας έχουν χαράξει αμετάκλητα τις κόκκινες γραμμές μας. Είναι κόκκινες γραμμές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά όλης της δημοκρατικής Ευρώπης. Δεν δίνουμε αγώνα μόνο στο όνομα του ελληνικού λαού αλλά όλων των λαών που  υπομένουν τόσα χρόνια μια άδικη πολιτική λιτότητας που οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο”, επισήμανε. 

“Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, διαχειριστές των μνημονίων έχουμε καθαρή και μοναδική εντολή τη σωτηρία του τόπου, της σωτηρίας του λαού. Και η σωτηρία δεν έρχεται παρατείνοντας το λάθος όπως μας ζητούν επίμονα κάποιοι δανειστές να πράξουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι δεν πρόκειται μόνο για δανειστές αλλά και για πολιτικές δυνάμεις εντός της χώρας που όπως είπε “μας προτρέπουν να βιαστούμε και συμβιβαστούμε με το μνημόνιο”.

“Τους απαντούμε: Δεν βιαζόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε. Εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη και επωφελή συμφωνία. Χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικας. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία, είναι παράδοση, ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας μας. Προσχώρηση στην Ευρώπη των τελεσιγράφων παράδοσης. Αποδοχή της αντίληψης ότι η δημοκρατία και οι εκλογές αποτελούν μια περιττή διαδικασία και πρέπει να τις καταργήσουμε για τις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής στήριξης” υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. 

 

Τα πρώτα νομοσχέδια

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε εξαγγέλοντας την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων, αμέσως μετά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.  Όπως είπε θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πρώτο από τα σχέδια ανόμου κοινωνικής σωτηρίας που θα περιλαμβάνει τα άμεσα μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας και την πώληση δανείων στα distress funds. Με την ίδια διαδικασία θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές “χωρίς περιττές και βραδυκίνητες διαδικασίες, χωρίς αστερίσκους και ψιλά γράμματα”. “Ρυθμίσεις που θα βγάλουν τη θηλιά από το λαιμό εκατομμυρίων συμπολιτων μας και θα φέρουν νέα έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα δώσουν την αναγκαία ώθηση στην οκονομία”, είπε λέγοντας ότι θα ψηφιστούν το γρηγορότερο δυνατό, ακόμα και το βράδυ της Παρασκευής. Η ψηφοφορία, σημείωσε θα γίνει με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, “για να γνωρίζει ο λαός ποιος πραγματικά στέκεται δίπλα του”.

 

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, στόχος της κυβέρνησης είναι να έρθει ένα νομοσχέδιο για την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας.  Ένα νομοσχέδιο που θα δώσει, όπως είπε, τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και θα αποκαταστήσει την εργασιακή νομοθεσία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

“Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις βασικές μας δεσμεύσεις στο λαό. Ούτε βήμα πίσω από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που έλαβαν ψήφο εμπιστοσύνης στην εθνική αντιπροσωπεία.  Σύντομα θα έρθουν στη βουλή και τα νομοσχέδια που αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση, τις μεγάλες παράπλευρες απώλειες της λάθος συνταγής του μνημονίου. Το να συνδράμουμε τους συμπολίτες μας αποτελεί ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση. Αυτό είναι το χρέος που πρέπει πρώτα να ξεπληρώσουμε και αυτό θα κάνουμε” είπε. 

 

“Προκλητικό έγγραφο το προσχέδιο που απορρίψαμε”

“Όλοι μαζί σηκώνουμε την Ελλάδα στα χέρια μας, όλοι μας συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης” συνέχισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση. 

“Παρά τις πιέσεις, είμαστε απολύτως ψύχραιμοι και αποφασισμένοι. Η διαπραγμάτευση ακόμα βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο. Συνεργαζόμαστε με καλή πίστη και θέληση. Θέλουμε λύση και όχι ρήξη. Αυτοσκοπός μας είναι η βιώσιμη λύση. Με σκληρή διαπραγμάτευση και αρνούμενοι να υποκύψουμε σε ψυχολογικούς εκβιασμούς καταλήξαμε την περασμένη Πέμπτη στην κοινή δήλωσή μου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ” είπε και περιέγραψε τι ακριβώς συνέβη με τα προσχέδια. 

“Πριν από την έναρξη του Eurogroup είχε τεθεί υπόψη μας σχέδιο κοινής ανακοίνωσης, το οποιο θα εισηγείτο ο Πιερ Μοσκοβισί . Κινούμενοι στο όριο των κοκκινων γραμμών το αποδεχθήκαμε ως πλαίσιο συζήτησης, προσπαθώντας να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην εξεύρεσης αμοιβαίας αποδεκτά λύσης. Το προσχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκτασης της δανειακής σύμβασης και όχι του προγράμματος. Επέκταση που θα οδηγούσε σε ενδιάμεση 4μηνη συμφωνία ως ένα μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα…

Δεκαπέντε λεπτά πριν την έναρξη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αντικατάστησε το προσχέδιο με ένα νέο που δεν είχαμε καν υπόψη μας και φυσικά δεν γνωρίζουμε τίνος έμπνευση μπορεί να ήταν. Η κίνηση αυτή σχεδόν αποσκοπούσε στο μας εξωθήσει σε μη συμφωνία χθες βράδυ, αφού αυτό όχι απλώς περιελάμβανε την επέκταση του μνημονίου αλλά εξειδίκευσε και τα μέτρα που θα έπρεπε να υιοθετήσει η κυβέρνησή μας.

Μας ζητούσε εκτός από την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης και των μέτρων- αξιολόγηση που δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει- να προχωρησουμε σε μέτρα όπως ιδιωτικοποιήσεις, να αποδεχτούμε αβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα…” εξήγησε. 

 

“Το γεγονός ότι τέθηκε προς συζήτηση αυτό το προκλητικό έγγραφο είναι από μόνο του απόδειξη ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση, παίζοντας με την Ευρώπη και το μέλλον της” ανέφερε χαρακτηριστικά,λέγοντας παράλληλα ότι το κλίμα της δήθεν ομοφωνίας για την επέκταση του μνημονίου δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό πολιτικό κλίμα .

“Καλούμε όλους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί προκειμένου να προστατεύσουν τη σταθερότητα” είπε τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι τεχνική, είναι βαθύτατα πολιτική και μάλιστα με γεωπολιτικές προεκτάσεις. Και για αυτό δεν κρίνεται με τελεσίγραφα. Η διαπραγμάτευση διεξάγεται αυτή την ώρα και θα συνεχίζεται μέχρι να βρεθεί λύση. Τη λύση στο αδιέξοδο δεν θα τη δώσουν τεχνοκράτες αλλά οι πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη. Είμαστε αισιόδοξοι ότι λύση μπορεί να υπάρξει. Και θέλουμε να υπάρξει, αρκεί να θελήσουν όλοι να υπάρξει” πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει δρόμο επιστροφής στο παρελθόν της μιζέριας και της κατάθλιψης για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.    

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Ο κ. Σόιμπλε να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό

Τον Προκόπη Παυλόπουλο πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Τσίπρας – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Νικήτας Κακλαμάνης συγχαίρει τον Παυλόπουλο: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χαμογελάει από ψηλά

Exit mobile version