Τσίπρας: Απολύτως αποτυχημένη και επικίνδυνη η κυβέρνηση, ζήτημα Δημοκρατίας το να φύγει

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημία εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς την ως “απολύτως αποτυχημένη” και “επικίνδυνη” και υπογραμμίζοντας ότι “είναι ζήτημα ζωής, επιβίωσης, Δημοκρατίας” το “να φύγει”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra Channel και στην εκπομπή “Επί του Πιεστηρίου” σημείωσε ότι αυτό που ζούμε με την πανδημία “δεν μας αξίζει” και “δεν υπάρχει δικαιολογία ότι αιφνιδιαστήκαμε, ζούμε δύο χρόνια τώρα με τον κορονοϊό”. “Το μεγάλο και το επείγον ζήτημα είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση γιατί έχει αποτύχει και γιατί είναι επικίνδυνη” είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσθέσει στη συνέχεια χαρακτηριστικά ότι “το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα Δημοκρατίας”.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, “στους θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη και από τις χειρότερες στον κόσμο…” και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άφησε απροστάτευτη την κοινωνία, δεν ύψωσε ασπίδα προστασίας από την πανδημία, δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα Yγείας.

“Ζούμε μία τραγωδία που αντικατοπτρίζεται σε χαμένους ανθρώπους που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Αναφέρομαι όχι μόνο στον συνολικό αριθμό των νεκρών που είναι ο υψηλότερος, αναλογικά, στην Ευρώπη, αλλά και σε αυτό που υπέδειξε η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που χάνονται θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν οι συνθήκες στο σύστημα υγείας ήταν διαφορετικές”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “υπονόμευσε την εθνική προσπάθεια” ο κ. Τσίπρας απάντησε:

“Δεν έχει πια σημασία τι λέει ο κ. Μητσοτάκης, διότι είναι αναξιόπιστος… Δεν έχω ξαναδεί κυβέρνηση που να μην ασχολείται με τίποτε άλλο παρά να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση… Δεν έχει καμία σημασία τι λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημασία έχει τι πράττει για να προστατεύσει τους πολίτες, να ισχυροποιήσει την ασπίδα απέναντι στην πανδημία. Δεν κάνει πράγματα, ίσα ίσα είναι επιταχυντής της κρίσης… Λίγη σημασία έχει τι λέει ο κ. Μητσοτάκης, αυτό που καταλαβαίνω είναι μία κυβέρνηση απολύτως αποτυχημένη και επικίνδυνη. Είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία διότι άφησε απροστάτευτους τους πολίτες απέναντι σε έναν φονικό ιό και δεν ενίσχυσε το σύστημα υγείας. Είναι μία κυβέρνηση επικίνδυνη για το εισόδημα των εργαζόμενων, των λαϊκών τάξεων, των νοικοκυριών, της μεσαίας τάξης. Είναι μία κυβέρνηση επικίνδυνη για τη Δημοκρατία. Γιατί σε συνθήκες κρίσης υγειονομικής φτιάχνει το δικό της καθεστώς, δημιουργεί συνθήκες δίωξης δημοσιογράφων της αντίθετης άποψης”.

Ναι, είναι άβυσσος αυτό που μας χωρίζει με τον Μητσοτάκη

Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεθοδεύει επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την οικογένεια και τα παιδιά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “ο κύριος Μητσοτάκης ήταν αυτός που ως αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν δίστασε να έρθει μέσα στο κοινοβούλιο και να αναφερθεί με ψέματα που σπιλώνουν τη μνήμη ενός ανθρώπου που έχει χαθεί, δεν είναι στη ζωή να του απαντήσει, του πατέρα μου. Και συνέδεσε την ιστορία μου την οικογενειακή που δεν ήταν γνωστή στην ελληνική κοινωνία με ψεύτικες ιστορίες και με μια παράδοση που είναι πολύ ξένη για όσους γνωρίζουν και το ποιον και την παράδοση της οικογένειάς μου. Και έρχεται τώρα να πει τι; Εμείς δεν ασχοληθήκαμε ποτέ με την οικογένειά του, ασχοληθήκαμε όμως με αυτό που δικαιούμεθα ως αντιπολίτευση ή ως πολιτικοί αντίπαλοι γιατί όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και καταθέτεις πόθεν έσχες οφείλεις το πόθεν έσχες -και συμπεριλαμβάνει και τη σύζυγό σου- να ανταπκρίνεται στην νομιμότητα, να μην υποκρύπτεις εισοδήματα… Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν αιτία παραίτησης ενός πρωθυπουργού”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι “δεν θέλω να κάνω χτυπήματα κάτω από τη μέση, ούτε με ενδιαφέρει η πολιτική των παρασκηνίων και της κλειδαρότρυπας. Η αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη είναι πολιτική. Πολιτικά τον αντιπολιτεύομαι. Μιας και είπε ο ίδιος ότι είναι άβυσσος αυτό που μας χωρίζει, ναι είναι άβυσσος αυτό που μας χωρίζει. Εγώ δεν ήμουν γόνος ούτε πλούσιας ούτε πολιτικής οικογένειας, να έχω πατέρα πρωθυπουργό ή τζάκι πολιτικό. Ήμουν ένας μαθητής στο δημόσιο Λύκειο, στο πολυκλαδικό Αμπελοκήπων. Αυτός όλη του τη ζωή πέρασε στα πούπουλα και είχε σαν στόχο οικογενειακό να γίνει πολιτικός και πρωθυπουργός γιατί έχουν οικογενειακή παράδοση να κυβερνάνε τη χώρα. Άβυσσος μας χωρίζει. Εγώ είμαι αυτοδημιούργητος. Αυτός μας είπε κιόλας ότι κόλλησε ένσημο όταν ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός, τα βρήκε όλα έτοιμα στη ζωή του”.

Τι είπε για τις εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “υπάρχει προοπτική για προοδευτική κυβέρνηση που προϋποθέτει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές”, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές “γιατί πάντοτε ήταν και παραμένει τέκνο της ανάγκης, και έχει αποδείξει ότι μπορεί στα δύσκολα να τα βγάλει πέρα”, απαντώντας σε ερώτημα για το εάν θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση ήττας. Κάλεσε, δε, να απευθύνουν το συγκεκριμένο ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη “που θα κατά πάσα πιθανότητα θα τις χάσει και έχει πολλούς δελφίνους που διεκδικούν τη θέση του”.

Αλέξης Τσίπρας

“Δεν βρίσκω τον λόγο να ζητήσω τώρα συνάντηση με τον Ανδρουλάκη” – Το κρίσιμο ερώτημα

Ερωτηθείς για την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι στα πρώτα του βήματα και “περνάει μία περίοδος μέλιτος -κι εγώ το έχω περάσει όταν εξελέγην πρόεδρος του κόμματος… Για όλους η δυσκολία είναι μεγάλη, όταν βρεθείς αντιμέτωπος με τα προβλήματα που απαιτούν λύσεις”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι αυτά τα προβλήματα είναι μπροστά για τον κ. Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ “και εκεί θα κριθεί”.

Απαντώντας σε ερώτημα εάν συμφωνεί με την άποψη που είχε διατυπώσει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στο “Ενώπιος Ενωπίω” και στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετείται στην κεντροαριστερή πολυκατοικία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: “Ο κ. Μητσοτάκης είναι λίγο αμήχανος, είναι εξηγήσιμο, μπροστά στις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κόσμου… Ψάχνει να βρει πού θα συναντήσει τον κ. Ανδρουλάκη, στους διαδρόμους της βουλής προσπαθεί να τον συναντήσει. Καταλαβαίνω γιατί αυτή η ανησυχία, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι των εκσυγχρονιστών βρέθηκε υπό την δική του επιρροή και τώρα μάλλον φαίνεται ότι επαναπατρίζεται. Δεν βλέπω ούτε με ανησυχία, ούτε με αμηχανία ούτε με φόβο αυτές τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ. Δεν θεωρώ αυτό τον πολιτικό χώρο αντίπαλο. Ένας είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος: Η δεξιά, η πολιτική της και ο κ. Μητσοτάκης”.

Τόνισε, δε, στη συνέχεια ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να απαντήσει σε ένα ερώτημα: ή με τη δεξιά ή με τη δημοκρατική παράταξη. “Το ΠΑΣΟΚ έχασε ένα πολύ μεγάλο μέρος  της εκλογικής του δύναμης όχι γιατί δεν είχε άξιους αρχηγούς, αλλά γιατί ταυτίστηκε, υιοθέτησε, συνεργάστηκε, συγκυβέρνησε με τη ΝΔ. Αυτό ας το έχουμε στο μυαλό μας. Ότι πάνω στις απαντήσεις που δίνεις για την επόμενη ημέρα θα κριθείς”. Ερωτηθείς, εάν θα ζητήσει συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: “όχι, δεν βρίσκω τώρα τον λόγο”.

Για την εκλογή πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδράσεις – “Δεν είναι νεκροταφείο ο ΣΥΡΙΖΑ”

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra Channel, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε περί εκλογής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ απευθείας από τη βάση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “μια πολύ μελετημένη προσπάθεια να αλλάξουμε συνολικά το πλαίσιο, το μοντέλο της κομματικής λειτουργίας. Δεν είναι μία απόφαση στιγμής, είναι μία υπόθεση που την επεξεργάζομαι και τη συζητώ με τους συνεργάτες μου εδώ και μήνες…”, ενώ σημείωσε πως “περνάει κρίση σε όλο τον κόσμο η πολιτική εκπροσώπηση…” και έκανε λόγο για “πολύ τολμηρές αλλαγές”.

“Σημαντική τομή, είναι αυτό που ονομάζω ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας, τα μέλη να μην είναι χειροκροτητές αλλά συνδιαμορφωτές των κρίσιμων αποφάσεων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική. Αυτό που πρότεινα χθες δεν έχει σχέση με την επίφαση Δημοκρατίας, μία φορά στα τέσσερα χρόνια. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κόμμα όπου τα μέλη θα είναι ισχυρά, θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των μελών…”, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, είπε: “το θεωρώ φυσιολογικό, δεν είναι νεκροταφείο ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα, ένα κόμμα εν κινήσει που κατάφερνε να συνθέτει δημιουργικά τις διαφωνίες. Πάντοτε στο καινούργιο μπορεί να αντιδράσεις με μία επιφυλακτικότητα, αν συνειδητοποιήσουν το βάθος της πρότασής μου πιστεύω ότι σιγά σιγά κι αυτοί που έχουν αντιδράσεις, μπορεί να το σκεφτούν καλύτερα. Αυτός που θα αποφασίσει είναι τα μέλη του κόμματος, στο συνέδριο δημοκρατικά”.

Η ΝΔ παράγει περισσότερο Πολάκη απ’ όσο μπορούμε να καταναλώσουμε

“Νομίζω ότι η ΝΔ παράγει περισσότερο Πολάκη απ’ όσο μπορούμε να καταναλώσουμε”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για τον βουλευτή του κόμματός του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

“Με άλλα που κάνει και λέει συμφωνώ, με άλλα που λέει και κάνει διαφωνώ… Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα. Ο Πολάκης έχει την ιστορία του, τη διαδρομή του, δεν είναι χθεσινός και κρίνεται από τους πολίτες, το κόμμα. Όσο βρίσκεται σε ένα συντεταγμένο πλαίσιο λειτουργίας, που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ…”, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε πως “η ΝΔ το έχει παραξηλώσει και κουράζει, πόσο Πολάκη πια. Από ένα σημείο και μετά δεν έχει νόημα να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση. Ας πάρει μέτρα η ΝΔ για τον κ. Κύρτσο για παράδειγμα…”.

Σε αυτό το σημείο επανέλαβε ότι τα κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά και συμπλήρωσε: “Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και ο Πολάκης και ο Δραγασάκης. Και ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος. Και ο Τζανακόπουλος και ο Ηλιόπουλος… Στόχος μου να γίνει ακόμα πιο πολυσυλλεκτικός. Ένα πλατύ και πολυσυλλεκτικό κόμμα πρέπει να έχει ανοχή στην διαφορετικότητα των απόψεων”.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν θεωρεί πως ο Παύλος Πολάκης “κάνει ζημιά”, αλλά ότι η ΝΔ “έχει εργαλειοποιήσει ένα πρόσωπο που έχει μία συγκεκριμένη αντίληψη και άποψη για τα πράγματα και με την όποια κι εγώ πολλές φορές δεν συμφωνώ σε ό,τι αφορά στην εκφορά του λόγου”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ