Τσίπρας: Αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας – ΒΙΝΤΕΟ

«Η Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κεντρική Ευρώπη. Θα λύσουμε από κοινού τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης και δεν θα μας επιβάλλει κανείς την λύση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Στη Σμύρνη, στο μπαλκόνι προς το Αιγαίο, αισθάνομαι το ιστορικό βάρος που συμβολίζει αυτή η πόλη. Μία πόλη σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, θρησκειών, συνύπαρξης των λαών μας, μία ιστορική πόλη.  Μία πόλη όμως που στην μνήμη των περισσοτέρων θυμίζει τον πόλεμο, τον πόνο, τους διωγμούς, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, δηλαδή εικόνες καθ’ όλα γνώριμες σε σχέση με αυτό που συμβαίνει δυστυχώς και στις μέρες μας» είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Από δω και στο εξής θέλουμε αυτές οι μνήμες, αυτές οι στιγμές να σηματοδοτούν την κοινή μας προσπάθεια να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας».

«Το σημερινό συμβούλιο μας έδωσε την ευκαιρία να εντοπίσουμε και να αναδείξουμε  τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν για να την ανάπτυξη των σχέσεών μας» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει μια θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας».

«Η Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κεντρική Ευρώπη και θα λύσουμε από κοινού τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης και δεν θα μας επιβάλλει κανείς την λύση» τόνισε.

«Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε υψηλής τεχνολογίας συστήματα και να μην μπορούν να εντοπίσουν τους διακινητές», είπε ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Δηλώνουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας» ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας πως η αύξηση των παραβιάσεων από τουρκικής πλευράς δεν συνάδει με το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

 

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο καλλιτέχνης που έπαιξε μπουζούκι για τον Τσίπρα – ΒΙΝΤΕΟ

Τι είπε ο Νταβούτογλου στον Τσίπρα στα ελληνικά – ΒΙΝΤΕΟ

σχολίασε κι εσύ