Τσιάρας στον Realfm 97,8: Στην αίθουσα τελετών του Εφετείου η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι – Εναλλάξ με αυτή της Χρυσής Αυγής

Για τις εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, λόγω της αίθουσας που επελέγη για να εκδικαστεί η υπόθεση, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στο κεντρικό μαγκαζίνο του Realfm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη και την Ελισάβετ Σαλαμάρα.

«Νιώθω πραγματικά οργή και αγανάκτηση διότι βάζω τον εαυτό μου -όσο μπορώ να το κάνω – στη θέση ειδικά των συγγενών όλων αυτών των αδικοχαμένων ανθρώπων που είδαν την πρώτη μέρα να εκτυλίσσονται σκηνές που δεν συνάδουν με την αξιοπρέπεια και με τη γενικότερη σωστή λειτουργία της Δικαιοσύνης, και εν γένει της Πολιτείας», είπε ο κ. Τσιάρας.

Ερωτηθείς γιατί η δίκη έγινε σε μια τόσο μικρή αίθουσα, σημείωσε:  «Η ευθύνη για την επιλογή του χώρου της δίκης βαρύνει τις διοικήσεις των δικαστηρίων.  Όταν η διοίκηση του δικαστηρίου βλέπει ότι για κάποιον λόγο, π.χ. ότι μια πολυπρόσωπη πολύκροτη δίκη χρειάζεται να μεταφερθεί σε έναν άλλον χώρο, κάνει ένα αίτημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και αναλόγως εκείνος εγκρίνει τέτοια αιτήματα».

«Η συγκεκριμένη υπόθεση σε μένα ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου. Τέθηκε υπόψη μου έπειτα από μια δική μας αναζήτηση για το πώς και πότε προσδιορίζεται αυτή η μεγάλη δίκη, για την οποία όντως η προανακριτική διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στην ακροαματική διαδικασία διήρκησε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε, βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τα εξής γεγονότα. Η δυνατότητα ήταν να μεταφερθεί η δίκη κατά βάση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου που είναι η μοναδική μεγάλη αίθουσα που διαθέτει ο χώρος της Δικαιοσύνης και υπήρχε ακόμη ένα ζήτημα, το γεγονός ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία των κλητεύσεων 200 και πλέον ανθρώπων με επιβεβαίωση της κλήτευσης. Αν αλλάζαμε τον χώρο στον οποίο θα γινόταν η δίκη σε σχέση με τον χρόνο που διαθέταμε για να γίνει σωστά η διαδικασία, αυτό ενείχε πιθανότητα ακυρώσεως, θα περιόριζε ακόμη περισσότερο τον χρόνο που έχουμε μέχρι να φτάσουμε στον χρόνο της παραγραφής και θα δημιουργούνταν πολλά άλλα ζητήματα. Η πρώτη επικοινωνία που έγινε με τη διοίκηση του Εφετείου έδειχνε ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα χρήσης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων διότι είχαν ήδη προσδιοριστεί οι δικάσιμοι που αφορούν στη Χρυσή Αυγή», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Επίσης, δεν ήταν λύση το αμφιθέατρο στην Ευελπίδων, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Τσιάρας, «χωρά μόλις 100 άτομα, όταν σε αυτή τη δίκη μόνο οι κληθέντες μάρτυρες, οι κατηγορούμενοι, αυτοί που δηλώνουν ενδιαφέρον, οι δικηγόροι μπορεί να υπερβαίνουν τα 400 άτομα.

«Σήμερα το μεσημέρι είχαμε μια πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική σύσκεψη με τους προϊσταμένους των δικαστηρίων, του Πρωτοδικείου και του Εφετείου και καταλήξαμε στη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί τελικά η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου για τουλάχιστον 3 μέρες την εβδομάδες, δηλαδή για 12 συνεδριάσεις τον μήνα. Θα γίνεται εναλλάξ με τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αυτό θα μπορέσει να τακτοποιηθεί μέσα από κάποιες διευκολύνσεις που θα υπάρξουν. Υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρξει κανένα απολύτως ζήτημα στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων», υπογράμμισε ο κ .Τσιάρας.

Ακούστε όλα όσα είπε ο Κώστας Τσιάρας στον Realfm 97,8 σχετικά με τη δίκη για το Μάτι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ