Τσακαλώτος στον Realfm 97,8: Η αλήθεια για τη σχέση μου με τον Αλέξη Τσίπρα

Για την οικονομία, τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα μίλησε μεταξύ άλλων, ο συντονιστής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Σε ερώτηση σχετικά με την αίσθηση ότι υπάρχει γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ότι “τα πράγματα θα πάνε καλά προς το συνέδριο. Οι άνθρωποι της Αριστεράς αγαπούν πολύ την πολιτική όχι γιατί αγαπούν τις καρέκλες, αλλά επειδή αγαπούν τις αξίες, νοιάζονται για τον κόσμο, θέλουν να φέρουν αλλαγές άρα οι διαφορές πολλές φορές παίρνουν μεγαλύτερη σημασία γιατί ο κόσμος έχει ένα πάθος για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας. Πόσο μάλλον που τώρα αντιμετωπίζουμε αυτή την τριπλή κρίση και έτσι γίνεται πιο αναγκαίος ο λόγος μας. Οι διαφορετικές απόψεις μπορεί να δημιουργούν στον έξω κόσμο την αίσθηση ότι είναι τσακωμοί, αλλά δεν είναι τσακωμοί, έχουν ουσία αυτά τα πράγματα. Καθώς περνάμε τον πρώτο χρόνο Αντιπολίτευσης ο κόσμος τώρα προσδοκά στον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει μια αλλαγή κατεύθυνσης και για την οικονομία και για την Δημοκρατία και για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα μας κάνει πιο ενωμένους. Και όταν θα έχουμε και το πρόγραμμα δεν θα υπάρχει αυτή η εικόνα. Είμαι πολύ αισιόδοξος”.

Για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει την αυτοκριτική του σε βάθος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι “είμαι πάρα πολύ περήφανος που είμαι σε έναν πολιτικό σχηματισμό που μετά τα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε ανέθεσε σε τρεις ανθρώπους να κάνουν ένα κείμενο απολογισμού. Είναι πάνω από 50 σελ., θα πάει σε όλες τις οργανώσεις και θα λέει τι κάναμε ως κυβέρνηση, τα θετικά, τα αρνητικά κ.α. Πείτε μου άλλο κόμμα που έχει κάνει κάτι τέτοιο… Αναλύει και για το μαξιλάρι και για τις οικονομικές πολιτικές, όλα τα αναλύει. Στο συνέδριο όταν γίνει θα υπάρχουν τρία βασικά κείμενα: το ένα η διακήρυξη, το δεύτερο ο απολογισμός και το τρίτο το νέο πρόγραμμα”.

Για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι “περάσαμε πολλά πράγματα μαζί 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση. Λογικό είναι να είχαμε και διαφορές. Πολλές φορές με έπεισε όταν είχα μια άλλη άποψη, αρκετές φορές τον έπεισα εγώ. Πάντα είμαι άνθρωπος που λέω στον κόσμο αυτό που πρέπει να ξέρει, όχι αυτό που θέλει να ακούσει, Καμιά φορά αυτό ψυχολογικά δεν είναι και σωστό γιατί πρέπει να κρίνεις και την ψυχολογία. Καμιά φορά και λάθη κάποιος να κάνει δεν πρέπει να του το εντοπίζεις πάντα. Αλλά νομίζω είναι μια σχέση που έχει δουλέψει καλά. Πραγματικά το αισθάνομαι αυτό. Θεωρώ ότι μετά τα πράγματα που έχω μάθει από τον Αλέξη – κι ελπίζω να το αισθάνεται και αυτός το ίδιο – είμαστε και οι δύο καλύτεροι από ότι θα ήμασταν χωρίς αυτή τη σχέση. Πραγματικά δεν υπάρχει καμία αίσθηση “δελφινιού”. Ο Αλέξης -όσο το αντέχει και το θέλει και ο ίδιος βέβαια -δεν θεωρώ ότι έχει λιγότερο από μια 10ετία μπροστά του και μετά θα είναι κάποιος από τη νεότερη γενιά. Και οι διαφορές πολλές φορές μπορεί να είναι και δημιουργικές”.

Για την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

Για την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή ο κ. Τσακαλώτος είπε το εξής: “Ήταν πολύ σημαντική ημέρα, μας γέμισε μεγάλη χαρά, δικαιώθηκαν όλοι όσοι πάλεψαν γι’ αυτό και όχι μόνο η μητέρα του Παύλου Φύσσα αλλά και πάρα πολλοί άλλοι. Ήταν βήμα πολύ σημαντικό στην σωστή κατεύθυνση. Βέβαια, ο φασισμός δεν γεννιέται χωρίς κοινωνικές ρίζες, άρα όλοι οι πολιτικοί πρέπει να έχουν και προτάσεις για την κοινωνία, τη φτώχεια, την ανισότητα και επίσης οι άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους φιλελεύθερο να μην πάνε πίσω σε θέματα δικαιωμάτων. Να μην δώσουν χώρο σε αυτό. Πάντα πρέπει να υπάρχει ανθρωπισμός και Αξίες. Πρόκειται πάντως για πολύ μεγάλο βήμα, δεν τελείωσε, αλλά είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο έναρξης”.

Για την οικονομία

Για την οικονομία και το πότε και αν μπορεί να ανακάμψει γρήγορα λόγω της πανδημικής κρίσης ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι “δεν νομίζω ότι το εμβόλιο θα έρθει τόσο γρήγορα, οπότε να πούμε ότι θα ξεμπερδέψουμε γρήγορα με την πανδημία. Δεν φαίνεται στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ μια ανάκαμψη σχήματος V. Δηλ. μετά από μια απότομη κάμψη μια απότομη ανάκαμψη. Άρα θα έχουμε δύσκολες ημέρες. Δουλειά των οικονομολόγων δεν είναι να σπείρουν απαισιοδοξία, αλλά από την άλλη πρέπει να έχουμε και μια ρεαλιστική ανάγνωση των πραγμάτων κάτι που δεν κάνει η κυβέρνηση, παραείναι αισιόδοξη. Έχουμε πει ότι σε τέτοιες μεγάλες κρίσεις το μεγάλο λάθος είναι να μην κάνεις αρκετά πράγματα αρκετά γρήγορα. Δεύτερο λάθος που θα δούμε αν θα το κάνει κι αυτό η ΝΔ είναι να βγάλεις το πόδι από το γκάζι πολύ γρήγορα. Το βασικό είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις ανισότητες, και τη φτώχεια και να δούμε τον κόσμο της εργασίας. Πάνω σε αυτό πρέπει να χτίσουμε την αναπτυξιακή στρατηγική. Να μην πάμε στα παλιά δηλ. πρώτα να δημιουργηθεί ο πλούτος και μετά θα δούμε πώς θα τον μοιράσουμε. Οι νεοφιλελεύθεροι ποτέ δεν φτάνουν στη στιγμή της αναδιανομής. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό ζήτημα μαζί με το αναπτυξιακό. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά Δεξιάς και Αριστεράς”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “αν δεν κάνεις κάτι αρκετά νωρίς βαθαίνει η κρίση, χρεοκοπούν γρηγορότερα οι επιχειρήσεις, έχουμε μεγαλύτερο ρυθμό ανεργίας και δεν καταλαβαίνω γιατί στη ΝΔ δεν καταλαβαίνουν τι είναι το “μαξιλάρι”. Αν έχεις ένα “μαξιλάρι” με 36 δισ. ευρώ, το χρησιμοποιείς σε δύσκολους καιρούς και το αναπληρώνεις σε εύκολους καιρούς. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι δύσκολη στιγμή. Το μείγμα είναι να ξοδέψεις περισσότερο για να μην είναι τόσο μεγάλη η ύφεση ώστε στο μέλλον να μην χρειαστούν μεγαλύτερες δαπάνες, Εκτός αν αδιαφορήσεις στο μέλλον για το κοινωνικό ζήτημα, των ανέργων, της φτώχειας. Αυτή η κρίση δεν πρέπει να αναπτύξει και άλλες συνθήκες που ζουν και αναπνέουν φασιστικές οργανώσεις”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ