Τροπολογία της ΝΔ για άμεση διανομή μέρους της υπέρβασης του πλεονάσματος

Τροπολογία για την διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, κατέθεσε η ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο με στόχο το περιεχόμενό της να τεθεί αύριο σε ονομαστική ψηφοφορία.

Η τροπολογία προτείνει να διατεθεί μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος του 2016, «με τρόπο ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός στόχος του 2017, στην κοινωνία που σήκωσε το βάρος της υπερφολόγησης και της στάσης πληρωμών».

Το ποσό που προτείνεται να διατεθεί είναι «865 εκατομμύρια ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2017». Το ποσό αυτό χρηματοδοτεί, σύμφωνα με την τροπολογία της ΝΔ:

-τις αναγκαίες θέσεις, ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

-την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί

-τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, από φέτος, κατά 20%

– ΦΠΑ 13% στα αγροτικά εφόδια

«Η τροπολογία είναι η πρόταση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, πριν από ένα μήνα. Είναι μια πρόταση ειλικρινής, ρεαλιστική, τεκμηριωμένη, κοστολογημένη» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Είναι», όπως είπε, «ο χαμηλός ΦΠΑ τα αγροτικά εφόδια, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση του ΕΦΚ κρασί».

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το 2016 η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 3,5%, με στόχο 0,5%. Το τρίτο μνημόνιο αναφέρει ότι από την υπέρβαση της προηγούμενης χρονιάς μπορεί η κυβέρνηση να διανείμει το 40%.

«Εμείς δεν λέμε καν το 40%, αλλά λέμε πολύ λιγότερο» είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «η πρόταση της ΝΔ είναι συνεπής με το τρίτο μνημόνιο. Είναι, επίσης, συνεπής με την επιστολή του κ. Τσακαλώτου, τον Δεκέμβριο του 2016, πως θα χορηγηθεί η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που λέει κυρίως σε μειώσεις φόρων και σε κοινωνική πολιτική και είναι συνεπής και με την επιστολή Τσακαλώτου αφότου είχε δώσει το κοινωνικό μέρισμα».

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμη ότι το τρίτο μνημόνιο και η επιστολή Τσακαλώτου αναφέρουν πως το κοινωνικό μέρισμα δίνεται όταν η Eurostat βγάζει αποτελέσματα. Η Εurostat έβγαλε αποτελέσματα 24 Απριλίου.

Αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να δώσει σήμερα τα αντίμετρα, δεν θα μπορέσει να τα δώσει ούτε όταν θα υπάρχει πλεόνασμα πάνω από 3,5%, υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας.

Η ΝΔ θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας και καλεί την κυβέρνηση να την ψηφίσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ