Τριμερής: Τα μηνύματα που έστειλαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ισραήλ για σεβασμό του διεθνούς Δικαίου

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, ότι οι έκνομες ενέργειές της υπονομεύουν την περιφερειακή ενότητα, έστειλε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ενώ και ο Ισραηλινός ομόλογός του έκανε ρητή αναφορά στην ανάγκη κοινού σεβασμού του διεθνούς Δικαίου, στις κοινές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «δυστυχώς, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά θετικών δεδομένων και δράσεων που αποσκοπούν στην επίτευξη του στόχου της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, η Τουρκία αποτελεί την εξαίρεση αφού με μια σειρά έκνομων ενεργειών, κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Αυτό το βλέπουμε όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, και όχι μόνο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, υπογράμμισε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και δεν βοηθούν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά με μοναδικό στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σχετικά με την τριμερή συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε πως καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητα των τριών χωρών για ενίσχυση, εμβάθυνση και επέκταση της τριμερούς μας συνεργασίας. Συνέργειες που αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου φυσικά του Δικαίου της Θάλασσας, και της βασικής αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως επισήμανε.

Συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι ο τριμερής μηχανισμός συνεργασίας αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών και πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή τριμερή, ενημέρωσε πως συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Λιβύη, στον Λίβανο, τη Συρία, το Κυπριακό και την Ειρηνευτική Διαδικασία στο Μεσανατολικό. Επίσης, είπε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσαν για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, στις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου και του Αιγαίου, όπου η Άγκυρα συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες της. Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε και για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ειδική αναφορά έκανε στην πρόσφατη υπογραφή του καταστατικού για το Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου -το East Mediterranean Gas Forum-, σημειώνοντας ότι αποτελεί αναμφίβολα μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας και ένα σημαντικό βήμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο και για περαιτέρω πολυμερείς, θεματικές συνεργασίες, χωρίς τους όποιους αποκλεισμούς.

Στη συνέχεια είπε πως μέσα από την ανασκόπηση της μέχρι σήμερα συνεργασίας τους, εξέτασαν την επιτευχθείσα πρόοδο και αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους ενίσχυσης των δράσεων τους σε τομείς όπως την οικονομία, τον τουρισμό, την τεχνολογία, την επιστήμη και την καινοτομία. Ακόμα, συζήτησαν για την προοπτική διεύρυνσης (σε συγκεκριμένα θέματα) του τριμερούς μηχανισμού Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και με άλλα κράτη της περιοχής, με τον Ν. Χριστοδουλίδη να εκτιμά πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και ανακοινώσεις προς την εν λόγω κατεύθυνση.

Όπως είπε, στόχος είναι να συνεχίσουν στον δρόμο της συνεργασίας και των συνεργειών με μια θετική προσέγγιση πάντοτε, «προσκαλώντας όλα τα κράτη της περιοχής, χωρίς τους όποιους αποκλεισμούς, αλλά με ελάχιστη προϋπόθεση το αυτονόητο: τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας του κάθε κράτους και την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επισήμανε πως η σημερινή συνάντηση έδωσε την ευκαιρία να τεθούν νέοι στόχοι στην προώθηση και περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας και είπε πως προσβλέπει στην επόμενη συνάντηση, για την οποία εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

Ασκενάζι: Στόχος να ενισχύσουμε τη σταθερότητα, την αμυντική συνεργασία και την ασφάλεια στην περιοχή

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι εξέφρασε την πεποίθηση πως η τριμερής συνάντηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου και έκανε ρητή αναφορά στην ανάγκη κοινού σεβασμού του διεθνούς Δικαίου.

Όπως είπε στόχος είναι «να συνεχίσουμε τη σταθερότητα και την αμυντική μας συνεργασία και την ασφάλεια της περιοχής μας» και προσέθεσε «είμαι πεπεισμένος ότι αυτές οι συναντήσεις ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις». «Μέσω μιας δημιουργικής διπλωματίας και με άλλες χώρες της περιοχής θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τους στην περιοχή μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκενάζι. Εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια ευημερία, ειρήνη και σε μια ειλικρινή και καλή σχέση ανάμεσα μας.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της τριμερούς, είπε πως από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του είδε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι συναντήσεις. «Οι σχέσεις της τριμερούς δημιουργούν μια σημαντική επαφή που ενώνει και ανθρώπους και χώρες» σημείωσε.

Συμπλήρωσε ότι ως υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ πιστεύει πάρα πολύ στη διπλωματία και στην τριγωνική συνεργασία για το καλό της περιοχής και ιδιαίτερα για το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, επισήμανε πως οι τρεις χώρες θα μπορέσουν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο σε άλλους τομείς, όπως είναι η στρατηγική συνεργασία, η τεχνολογία και ειρήνη, η υγεία.

Εστιάζοντας στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες, μετά από πολλές διπλωματικές δυσκολίες, γινόμαστε μάρτυρες ενός παραθύρου ευκαιριών ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες και ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι η υπογραφή συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με το Σουδάν, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποδεικνύουν ότι θα προχωρήσουν σε στρατηγικές συνεργασίες στους οικονομικούς, εμπορικούς και πολιτιστικούς τομείς, δίνοντας ένα καλύτερο μέλλον στους νέους της χώρας μας.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, είπε πως πνέει ένας θετικός άνεμος οικονομικής ευημερίας, ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

Εξέφρασε δε την ελπίδα, άλλες χώρες να συμμετέχουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες ώστε η Μέση Ανατολή να γίνει μια όαση ειρήνης.

Απευθυνόμενος στην Παλαιστινιακή Αρχή, την κάλεσε να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία «για να μπορέσει κι εκείνη να ενταχθεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες, πηγαίνοντας τον λαό της σε καλύτερες ημέρες και καλύτερες στιγμές ειρήνης και σταθερότητας».

Επίσης, Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την πρωτοβουλία τους για την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής. «Δεν θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε χωρίς την καλή διάθεση των ΗΠΑ» προσέθεσε.

Τέλος, προσκάλεσε τους ομολόγους στην επόμενη συνάντηση στο Ισραήλ, «με σκοπό τη συνέχεια της ευημερίας και της ειρήνης της περιοχής μας».

Δένδιας: Η Τουρκία δυναμιτίζει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σημείωσε στις δηλώσεις του ότι Ελλάδα- Κύπρος και Ισραήλ δημιουργούν «μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων» .

«Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματίζει τον χάρτη της περιοχής μας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως το σχήμα υποστηρίζεται σθεναρά και από την Ε.Ε. και από τις ΗΠΑ καθώς στέκεται πάνω στο οικοδόμημα της διεθνούς νομιμότητας.

Ο κ. Δένδιας, καθώς και οι ομόλογοί του από τον Κύπρο και το Ισραήλ τόνισαν πως είναι απολύτως ανοιχτοί στην πολιτική διεύρυνσης του σχήματος και με άλλες χώρες της περιοχής.

«Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται υπό το βάρος νέων παρανόμων ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τουρκία, εν νέου με τις ενέργειές της προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ