Ακόμη τρεις υπουργοί ζήτησαν επίδομα ενοικίου – Τι απαντούν – ΒΙΝΤΕΟ

Τρία ακόμη μέλη που συμμετείχαν σε αυτή και την προηγούμενη κυβέρνηση, εκτός από τη Ράνια Αντωνοπούλου, είχαν κάνει αίτηση για επίδομα ενοικίου.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο ΣΚΑΪ, πρόκειται για τον τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μαρδα, τον Κωνσταντίνο Φωτάκη, αναπληρωτή υπουργό για Έρευνα και Καινοτομία στο υπουργείο Παιδείας, και τον πρώην υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Σγουρίδη.

Όπως αναφέρουν τα έγγραφα για τον κ. Φωτάκη εγκρίθηκε κονδύλι 5.000 ευρώ, για τον κ. Σγουρίδη 7.000 ευρώ και για τον κ. Μάρδα 3.900 ευρώ.

Οπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο του Real Fm με τον Νίκο Στραβελάκη, ο κ. Μάρδας ήταν εκ των βασικών εμπνευστών της ρύθμισης τον Αύγουστο του 2015. Εκ των υστέρων, δηλώνει, ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση

Τι απαντούν

“Πρόκειται για δαπάνες διαμονής και όχι για επίδομα ενοικίου”, απάντησε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Φωτάκης, σε ερώτηση για την δέσμευση πίστωσης ύψους 5.000 ευρώ σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού, για την κάλυψη δαπανών διαμονής του, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στην Διαύγεια, με ημερομηνία 21/3/2016.

“Πίστωση μπορεί να υπήρξε, όμως, ουδέποτε έχω κάνει χρήση αυτής της πίστωσης, ουδέποτε έχω πάρει επίδομα ενοικίου ή οποιασδήποτε άλλης δαπάνης. Αυτό δεν έχει να κάνει με ενοίκιο, ήταν για έξοδα κίνησης, τα οποία ουδέποτε έχω χρησιμοποιήσει”, τόνισε ο κ. Φωτάκης, για να τονίσει στη συνέχεια:

“Έγινε αίτημα, εδώ, στο υπουργείο Παιδείας, αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε. Δεν τα έχω χρησιμοποιήσει γιατί μένω τελικά σε σπίτι που έχω βρει δικό μου, του γιου μου και ουδέποτε έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ αυτή η πίστωση. Όταν είχα μια αμφιβολία για το που θα μείνω, είχε γίνει μία αίτηση. Αλλά δεν ήταν για το ενοίκιο, αλλά για να μείνω σε ξενοδοχείο. Ουδέποτε το είχα χρησιμοποιήσει. Εγώ μάλιστα, το είχα ξεχάσει”.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε λίγο αργότερα ο κ. Φωτάκης αναφέρει’:

“Σύμφωνα με ρεπορτάζ πρωινής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, φέρομαι να έχω λάβει επίδομα ενοικίου για τη διαμονή μου στην Αθήνα. Αυτό είναι απολύτως αναληθές. Ουδέποτε έχω λάβει από το Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό για το ενοίκιο ή τη διαμονή μου στην Αθήνα. Ως μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης, στις αρχές του 2016 είχα κάνει αίτηση για ενδεχόμενη κάλυψη δαπανών διαμονής στην Αθήνα ύψους έως 5000€ ετησίως. Η σχετική, όμως, δέσμευση ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε καθώς το ζήτημα της διαμονής μου στην Αθήνα διευθετήθηκε άμεσα και με ιδίους πόρους σε οικία της οποίας διατηρώ την επικαρπία. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η τακτική σπίλωσης από συγκεκριμένους και γνωστούς δημοσιογραφικούς κύκλους, κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας που επιβάλλει τη διασταύρωση κάθε πληροφορίας πριν δημοσιευθεί, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια για αποπροσανατολισμό και απαξίωση του έργου που επιτελείται”.

“Πήρα 350 ευρώ, 50 ευρώ το μήνα σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο” δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, απαντώντας στην αποκάλυψη ότι είχε κάνει και εκείνος αίτηση για επίδομα ενοικίου.

Ερωτηθείς γιατί το κονδύλι το οποίο έχει εγκριθεί ανέρχεται στα 7.000 ευρώ, είπε: “Μπορεί να έχει υπάρξει αυτή η δαπάνη αλλά η δαπάνη αυτή για να εκταμιευτεί χρειάζεται να φέρει την απόδειξη του ενοικίου σου. Η απόδειξη που προσκόμιζα ήταν 50 ευρώ τον μήνα και πήρα μόνο 350 ευρώ”.

“Αν δείτε που έμενα ένας Θεός ξέρει” ανέφερε ο κ. Σγουρίδης και συνέχισε: “Στο Αιγάλεω έμενα και είμαι περήφανος για αυτό”Απάντηση σχετικά με τοεπίδομα ενοικίου που είχε λάβει ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός κατά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, έδωσε οΔημήτρης Μάρδας.

“Για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών που ψηφίσθηκε από την Βουλή, θα ήθελα να δηλώσω ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση.

Βέβαια σημειώνεται ότι η ισχύουσα διάταξη, αποσκοπούσε στην ισότιμη μεταχείριση και μόνον, ως προς την αποζημίωση ενοικίου, μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης εκτός Αττικής και των υπουργών – βουλευτών. Σημειώνεται επίσης, ότι και στην περίπτωση των βουλευτών αποδεκτών της επιδότησης ενοικίου, δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Τέλος, όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει, όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, οφείλουμε να τον διορθώσουμε ή και να τον καταργήσουμε” τονίζει ο κ. Μάρδας και προσθέτει:

“Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω” .

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.