Το ύπουλο σχέδιο Κασιδιάρη για τη δεύτερη κάλπη

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ηλίας Κασιδιάρης δείχνει να επιδιώκει ο ίδιος τον αποκλεισμό του από τις εκλογές. Με τις πρόσφατες κινήσεις, το κόμμα του Κασιδιάρη επιχειρεί να παραβιάσει καθεμία από τις προϋποθέσεις που έθεσε ο νομοθέτης προκειμένου ένα κόμμα να συμμετάσχει σε εκλογές. Ολα, όμως, φαίνεται πως βαδίζουν βάσει σχεδίου.

Κόμμα Κασιδιάρη: Συνταγματολόγοι κατά του ανώτατου δικαστή για την παρέμβασή του

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Το σχέδιο προβλέπει αποκλεισμό και «ηρωοποίηση» του Κασιδιάρη στην πρώτη κάλπη και στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου την εμφάνιση ενός νέου κόμματος, στο οποίο ο Κασιδιάρης απλώς θα δηλώσει τη στήριξή του προκειμένου να πάρει υψηλά ποσοστά. Δεν αποκλείεται το κόμμα αυτό να είναι το κόμμα που έχει ήδη ιδρύσει ο νέος πρόεδρος του κόμματος Κασιδιάρη, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, τη λειτουργία του οποίου έχει προς το παρόν αναστείλει.

Κόμμα Κασιδιάρη: Αντιδράσεις και αναταράξεις μετά τη νέα τροπολογία για το «μπλόκο»

Το σενάριο φαντάζει ακραίο. Ωστόσο, όλες οι κινήσεις του Κασιδιάρη παραπέμπουν σε αυτή την κατεύθυνση. Κι ενώ θα περίμενε κανείς το κόμμα Κασιδιάρη να αναζητεί παράθυρο για να συμμετάσχει στις εκλογές, οι αποφάσεις των προηγουμένων ημερών δείχνουν πως ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κάτι μαγειρεύει.

Τρεις παραβιάσεις

Η τροπολογία , η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπει σειρά προϋποθέσεων, οι οποίες θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή κόμματος σε εκλογές. Εστω και μία αν παραβιάζεται, συνιστά λόγο αποκλεισμού.

Βενιζέλος: Να αποφανθεί η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη

Το ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον Κασιδιάρη είναι ότι, κατά την τροπολογία, η κρίση για το αν η δράση του κόμματος εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος βασίζεται και σε τυχόν καταδίκη για εγκληματική οργάνωση.

Από εκεί και πέρα, με την εκλογή Κανελλόπουλου στην ηγεσία του κόμματος, ανοίγει και το ζήτημα της πραγματικής ηγεσίας, το οποίο πάντως είναι και το δυσκολότερο να διακριβωθεί. Οπως εύστοχα παρατήρησε ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος, το ότι είναι προφανές δεν σημαίνει τίποτα.

Τέλος, η ανακοίνωση Κασιδιάρη ότι θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών «ενεργοποιεί» και το εδάφιο υποψηφιότητας βουλευτή ενός καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση ως αιτία πιθανού αποκλεισμού του κόμματος από τις εκλογές.

Ο Αρειος Πάγος αποφασίζει

Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου, προτού εισέλθει στην κρίση για το αν ο Κασιδιάρης και το κόμμα του παραβιάζουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, πρωτίστως θα κρίνει επί της συνταγματικότητας της τροπολογίας. Αυτή θεωρείται και η κρισιμότερη απόφαση, καθώς, αν ο Αρειος Πάγος αρνηθεί να εφαρμόσει τη διάταξη ως αντισυνταγματική, τότε κάθε άλλη συζήτηση περισσεύει. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις δικλείδες ασφαλείας, η κυβέρνηση κατέθεσε διάταξη στη Βουλή, ορίζοντας ότι την απόφαση δεν θα λάβει το πενταμελές τμήμα του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, αλλά η εννεαμελής ολομέλεια του Α1, δηλαδή του πολιτικού τμήματος. Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, μιλώντας στη Realnews, υποστήριξε ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί ποτέ για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα και, ως εκ τούτου, η θωράκιση της απόφασης θα πρέπει να είναι απόλυτη.

Οπως έγραψε η «R» στο προηγούμενο φύλλο, με βάση τις διατάξεις του «εκλογικού» προεδρικού διατάγματος, η κρίση του Αρείου Πάγου αναμένεται 10 ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, με πιθανότερη ημερομηνία την 5η Μαΐου.

Η αποκήρυξη

Η επιλογή του Αν. Κανελλόπουλου να ηγηθεί του κόμματος Κασιδιάρη προκάλεσε ακόμα και ενδοοικογενειακό πόλεμο. Τα τρία αδέλφια του, διαπρεπείς νομικοί και οι τρεις, έσπευσαν να πάρουν απόσταση από την κίνηση του αδελφού τους, προβαίνοντας σε δημόσια δήλωση «αποκήρυξης». Συγκεκριμένα, οι Θεόδωρος Κανελλόπουλος, εν ενεργεία αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δημήτριος Κανελλόπουλος, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κανελλόπουλος, δικηγόρος, πρώην αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρώην πρόεδρος της τότε Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ελλάδας, δήλωσαν, μεταξύ άλλων: «Οι δημοκρατικές μας πεποιθήσεις, τα πιστεύω μας και η μακρόχρονη, θετική και επωφελής, διαδρομή μας στην κοινωνία, είναι γνωστό σε όλους, όσους γνωρίζουν τις δημόσια εκπεφρασμένες θέσεις και απόψεις μας, ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις πρόσφατες πολιτικές πρωτοβουλίες και επιλογές του αδελφού μας.

Από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε εμμέσως τις σκέψεις και τις επιλογές του να δραστηριοποιηθεί πολιτικά με τον τρόπο που αναφέρεται στα πρόσφατα δημοσιεύματα, του γνωστοποιήσαμε ευθέως τις αντιρρήσεις μας, με την ελπίδα αποτροπής του. Οταν οι επιλογές του αυτές δημοσιοποιήθηκαν, αποτελώντας αντικείμενο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, εκφράσαμε εκ νέου, με κάθε δυνατό τρόπο, την πλήρη αντίθεσή μας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ