Το ΥΠΕΞ για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας

Το ΥΠΕΞ για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας

 

“Σε συνέχεια των ενημερώσεων που έχουν γίνει στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων (OPCW), πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Υπουργείο Εξωτερικών, μακρά τεχνική τηλεδιάσκεψη, όπως είχε προαναγγείλει, στις 25 Φεβρουαρίου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών,  Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων” όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

“Κατά την τηλεδιάσκεψη αυτή, παρουσία και στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια στελέχη της αμερικανικής Κυβέρνησης και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες ενημέρωσαν τους Έλληνες εμπειρογνώμονες του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Εθνικής Αρχής Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων για τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, που κατά ένα μέρος θα πραγματοποιηθεί σε αμερικανικό πλοίο, εν πλω και σε διεθνή ύδατα, υπό τον έλεγχο του OPCW, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπό διεθνή παρακολούθηση.

Το πρόγραμμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας γίνεται σε εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2118/2013 και των σχετικών αποφάσεων του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων.

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως, στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων αυτών, είναι ζωτικής σημασίας θέμα η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.

Η αμερικανική πλευρά, απαντώντας και σε σειρά τεχνικών ερωτήσεων της ελληνικής, παρείχε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι έχει ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για την ασφαλή καταστροφή και ασφαλή μεταφορά προϊόντων χημικών όπλων. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευσή της η ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και των πολιτών. Επανέλαβε δε με ιδιαίτερη έμφαση ότι δεν τίθεται καθόλου ζήτημα απόρριψης ουσιών ή αποβλήτων στη θάλασσα ή στον αέρα κατά τη διαδικασία εξουδετέρωσης των χημικών όπλων” τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ