Το «βρόμικο» σχέδιο του Ερντογάν – Πώς η Αγκυρα κλιμακώνει την επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα

Ανησυχία στην Αθήνα για την ανθελληνική υστερία που κυριαρχεί στη γειτονική χώρα. Επιστολή στον ΟΗΕ που θα αποτυπώνει τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο ετοιμάζεται να αποστείλει η Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η επιστολή αυτή, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα, θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα που έχει θέσει κατά καιρούς η Τουρκία στο Αιγαίο, από τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας έως τις αρμοδιότητες για έρευνα και διάσωση και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ, ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ

Με τον τρόπο αυτό, η Αγκυρα καταργεί στην πραγματικότητα τη διαδικασία του διαλόγου μέσα από τις διερευνητικές επαφές και την υποκαθιστά με δημόσια διαπραγμάτευση δι’ αλληλογραφίας.

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ερντογάν παίζουν σχεδόν καθημερινά το χαρτί της έντασης με την Ελλάδα και βάζουν πολύ ψηλά στην ατζέντα το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης και της κυριαρχίας των νησιών, με απειλητικές και πολεμοχαρείς δηλώσεις. Και αν το προηγούμενο διάστημα ήταν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου και ο κυβερνητικός εταίρος Μπαχτσελί που καλούσαν εμμέσως πλην σαφώς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των νησιών, την τελευταία εβδομάδα οι απειλές ήρθαν από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε την Αθήνα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι μιλάει σοβαρά! Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχώρησε σε tweet και στα ελληνικά όπου επανέλαβε τις προκλήσεις. Ολα αυτά καταγράφονται προσεκτικά από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών. Η Αθήνα δεν θέλει να μπει στη δίνη των καθημερινών αντεγκλήσεων, ούτε να δώσει προσωπικό χαρακτήρα στην αντιπαράθεση, όπως κάνει ο Ερντογάν, που επιτίθεται με εβδομαδιαία συχνότητα στον πρωθυπουργό.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα σταματήσει να αναδεικνύει την τουρκική επιθετικότητα στα διεθνή fora. Οι πολεμοχαρείς τουρκικές κραυγές, πάντως, δεν τρομάζουν ούτε ανησυχούν ιδιαίτερα τα στελέχη της κυβέρνησης, που θεωρούν ότι ο Ερντογάν έχει πλήρη επίγνωση του τι μπορεί να του στοιχίσει ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα και ότι δεν θα το αποτολμήσει, όταν μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν ότι επείγεται να προχωρήσει με την εισβολή στη Συρία, παρακάμπτοντας τις ενστάσεις των ΗΠΑ.

Εκείνο που ανησυχεί πολλούς στην κυβέρνηση είναι το κλίμα που διαμορφώνεται κατά της Ελλάδας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και το οποίο προσλαμβάνει πλέον διαστάσεις ανθελληνικής υστερίας. Εχοντας πιστέψει πως έχουν πάρει το «πράσινο φως» μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, του Τσαβούσογλου και των πολιτικών αρχηγών, οι Τούρκοι αναλυτές και δημοσιογράφοι επιδίδονται καθημερινά σε ακραίες πολεμοχαρείς δηλώσεις ζητώντας από την κυβέρνησή τους το λιγότερο απόβαση στα νησιά και δημιουργώντας την εντύπωση στον μέσο Τούρκο πολίτη ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που τον απειλεί. Κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούν με ανησυχία αυτήν την εξέλιξη, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο είτε να στηθεί μια προβοκάτσια, είτε κάποιοι θερμόαιμοι που έχουν πειστεί ότι απειλούνται από την Ελλάδα να προσπαθήσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, κάτι που είχε συμβεί και στα Ιμια το 1996. Μια τέτοια ενέργεια, που δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη, με βάση το ανθελληνικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ