Το τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Χιλιάδες απλοί πολίτες και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας απηύθυνε το «ύστατο χαίρε» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Η σορός του μεταφέρθηκε στις 7.00 το πρωί της Τετάρτης στη Μητρόπολη Αθηνών, συνοδευόμενη από τα μέλη της οικογένειάς του και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι.

Εμφανώς συγκινημένη και καταβεβλημένη έφτασε, πριν από τις 7 το πρωί, η Ντόρα Μπακογιάννη στηριζόμενη σε πατερίτσα και συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελo. Μαζί της ήταν και η αδελφή της Αικατερίνη Μητσοτάκη. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασαν τα παιδιά της Ντόρας Μπακογιάννη, Αλεξία και Κώστας Μπακογιάννης, και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα.

Η σορός του πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τυλιγμένη με την ελληνική σημαία μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, στις 7 το πρωί ακριβώς.

Την ίδια ώρα βρακοφόροι από την Κρήτη είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον ναό, θέλοντας να τιμήσουν τον πρώην Πρωθυπουργό.Επίσης, από νωρίς, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην Μητρόπολη για να αποτίσει φόρο τιμής στον μεγάλο πολιτικό που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 99 ετών.

Στις 3:00 μετά το μεσημέρι έφθασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και λίγο μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Νωρίτερα είχαν έλθει οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και οι δύο υπηρεσιακοί πρώην πρωθυπουργοί, Παναγιώτης Πικραμένος και Βασιλική Θάνου.

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπουργοί, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Σταύρος Θεοδωράκης, Βασίλης Λεβέντης, παραβρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία,όπως φυσικά και ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά και παλαίμαχοι πρώην βουλευτές και υπουργοί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η εξόδιος ακολουθία στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, άρχισε λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι, και το άγημα από άνδρες των τριών όπλων απέδωσε τιμές.

Τα παράσημα του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη η σορός του οποίου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη

Κόσμος μπαίνει στη Μητρόπολη Αθηνών για να χαιρετίσει τη σορό του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τα συγκλονιστικά λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πατέρα του

Με εμφανή συγκίνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε μιλώντας για το μικρό, αγροτικό νεκροταφείο, στο οποίο επέλεξε να ταφεί. «Σού έφτανε να είσαι με τη Μαρίκα σου…», του είπε.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε μέσα από Συμπληγάδες, χωρίς ποτέ να του λείψουν οι αντοχές», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας και τις σημαντικότερες αρετές –παρακαταθήκες του πατέρα του και πρώην πρωθυπουργού.

«Να λέμε την αλήθεια. Να μην κολακεύουμε το λαό. Να σεβόμαστε τη Δημοκρατία και τους κανόνες της, το Κοινοβούλιο. Να επιδιώκουμε την ενότητα, κόντρα στον φθόνο και τη μισαλλοδοξία», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Στο σημείο αυτό εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε και μια προσωπική πτυχή, καθώς «πίσω από τον πολιτικό αντίπαλο, που πολλοί προσπάθησαν να σπιλώσουν υπήρχε ένας ζεστός άνθρωπος με μεγάλη καρδιά».

«Όπως πάντα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του, ας είναι ελαφρύ το χώμα της κρητικής γης που θα τον υποδεχθεί. Καλό σου ταξίδι», είπε, καταλήγοντας, στον επικήδειο του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

Η συγκίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη μετά τον επικήδειο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η Ντόρα Μπακογιάννη, ξέσπασε σε λυγμούς, αγκαλιάζοντας τον αδελφό της Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τον επικήδειο που εκφώνησε κατά την εξόδιο ακολουθία του πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Ο Παυλόπουλος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: Ίσως ο τελευταίος κορυφαίος κοινοβουλευτικός Ως «κορυφαίο ηγέτη που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική, για πάνω από 50 χρόνια», χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στη συνέχεια του επικήδειου, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε τις τέσσερις παρακαταθήκες που άφησε πίσω του ο εκλιπών:

-Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Αντίθετος σε κάθε είδους δυνάστη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πίστευε ότι η στήριξή της είναι στάση ζωής, σημείωσε εμφατικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

-Η αφοσίωση που ο πρώην πρωθυπουργός επέδειξε στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. «Ίσως, ο τελευταίος κορυφαίος κοινοβουλευτικός άνθρωπος», είπε για τον Κων. Μητσοτάκη ο Πρ. Παυλόπουλος. Και θυμήθηκε τότε που αγόρευε στο Κοινοβούλιο, πάντα χωρίς στόμφο, συμπλήρωσε.

-Η πίστη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ιδίως μετά τη Μεταπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός δραστηριοποιήθηκε ώστε η πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή, και για το σκοπό αυτό συνεργάσθηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

-Τέταρτη παρακαταθήκη, πιο σημαντική και κρίσιμη σήμερα, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ενότητα και η ομόνοια. «Ήξερε, καλύτερα από τον καθένα, το τίμημα του διχασμού», είπε ο Πρόεδρος, για να καταλήξει:

«Ο δρόμος της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη. Σε αυτήν την Ευρώπη ανήκουμε και αγωνιζόμαστε για να ξαναβρεί τις ρίζες της… Τα μεγάλα και τα σημαντικά πρέπει να τα κάνουμε ενωμένοι. Άλλωστε, εκείνα που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από όσα μας ενώνουν».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Αναστασιάδης: Σεβαστέ μου φίλε, Ψηλορείτη, αντίο

«Σεβαστέ μου φίλε, από την αναγγελία του θανάτου σου η Ελλάδα αλλά και ολόκληρο το έθνος πενθούν. Και πενθούν γιατί ο ελληνισμός σήμερα αποχαιρετά έναν ιστορικό ηγέτη, έναν διακεκριμένο πολιτικό, ένα σπουδαίο Έλληνα που σφράγισε με την παρουσία του τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας». Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδη ξεκίνησε τον επικήδειο λόγο του αποχαιρετώντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «εξέχουσα προσωπικότητα μιας γενιάς που πέρασε αλλά και ζυμώθηκε μέσα από πολέμους, τον εμφύλιο σπαραγμό και εθνικές τραγωδίες, μια γενιά που αντιμετώπισε με γενναιότητα τις καταστροφές και με αυταπάρνηση θυσίες, αλλά και αποφασιστικότητα, συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδα».

Επισήμανε μάλιστα πως «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνωρίζεται ως ο πολιτικός που είχε την τόλμη να υιοθετεί και να υλοποιεί πολιτικές περιφρονώντας το όποιο πολιτικό κόστος, γιατί είχε πολιτικό αξίωμα ότι τα συμφέροντα της πατρίδας δεν υπηρετούνται μέσα από τη συναισθηματική ρητορεία ή τις δημαγωγικές κορώνες, αλλά με πραγματισμό, υπευθυνότητα και τόλμη, παίρνοντας αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο το εθνικό καλό, και με βασική αρχή να είσαι ωφέλιμος στην πατρίδα παρά αρεστός στην ευρύτερη κοινωνία».

Υπογράμμισε πως «υλοποίησε πολιτικές που αν και πολλές φορές κρίνονταν ως αντιλαϊκές, είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι ήταν ικανές να αποτρέψουν πολλά δεινά που στη συνέχεια η Ελλάδα, δυστυχώς, αντιμετώπισε».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η παρουσία του ως εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του κυπριακού ελληνισμού, δεν αποτελεί παρά την ελαχίστη αναγνώριση της ιδιαίτερης εύνοιας και αγάπης που έτρεφε για την Κύπρο, του πάθους με το οποίο στήριξε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, που θα απάλλασσε την ιδιαίτερη μου πατρίδα από το άγος της κατοχής, με τη δημιουργία ενός κράτους που θα προσέφερε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης».

Διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να αποδεχτώ ποτέ ότι η μοίρα της Κύπρου είναι η μοίρα της κατοχής και σημείωσε πως γι΄ αυτό και άλλωστε «έχω τάξει τον εαυτό μου στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, έχω αφιερώσει όλη μου την προσπάθεια σε αυτό που αποτελούσε και το δικό σου όραμα: να παραδώσω στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ελεύθερη, μια Κύπρο ευρωπαϊκή, μια χώρα που θα σέβεται και θα προστατεύεται τα δικαιώματα των πολιτών της».

Εκ μέρους όλων των Κυπρίων αλλά και ως Έλληνας, εξέφρασε την απεριόριστη αγάπη και τον σεβασμό του προς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τόνισε πως «υπήρξε πολιτικός που πολιτεύτηκε πιο μπροστά από την εποχή του και ίσως αυτό να μου του αναγνωρίστηκε όταν και όπως έπρεπε».

Και καταλήγοντας είπε: «Σεβαστέ μου φίλε, Ψηλορείτη, αντίο».

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

Τα εγγόνια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μετέφεραν στους ώμους τους το φέρετρο με τη σορό του Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και άλλα εγγόνια του, μετέφεραν στους ώμους τους το φέρετρο με τη σορό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έξω από την Μητρόπολη Αθηνών.

Η Κρήτη αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – ΒΙΝΤΕΟ

Μέσα σε κλίμα πένθους και συγκίνησης, τα Χανιά, o τόπος που τόσο αγαπούσε, «δέχτηκαν» απόψε τη σορό του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών.

Η σορός του εκλιπόντα έφτασε στην Κρήτη με στρατιωτικό αεροσκάφος C130, το οποίο προσγειώθηκε στις 08:20 στo αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης».

Μέσα στο αεροσκάφος βρισκόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και στενοί συνεργάτες του εκλιπόντα.

Νωρίτερα, με πολιτικό αεροσκάφος είχαν φθάσει στα Χανιά, η Ντόρα Μπακογιάννη και άλλα μέλη της οικογένειας, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Την σορό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μετέφεραν από το στρατιωτικό αεροσκάφος βρακοφόροι με πένθιμη στολή, ενώ γυναίκες με την παραδοσιακή στολή της Κρήτης κρατούσαν λουλούδια.

Στο αεροδρόμιο Χανίων βρέθηκαν οι διοικητές των στρατιωτικών μονάδων της περιοχής, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φίλοι της οικογένειας.

Μετά την απόδοση τιμών από άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, σχηματίσθηκε τιμητική πομπή εν μέσω χειροκροτημάτων, και η σορός μεταφέρθηκε στον ιερό ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη συνοικία Χαλέπα όπου και θα παραμείνει μέχρι και τις 3 αύριο το μεσημέρι.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ