Το ταξίδι Γεραπετρίτη στην Τουρκία και η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, είναι προάγγελος της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Νέα Υόρκη.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσαν το πρωί της Κυριακής, ακριβώς την ίδια ώρα, την επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα μετά την ανάληψή των καθηκόντων του, όπως και ο Φιντάν δέχεται για πρώτη φορά Έλληνα ομόλογό του, με την νέα του ιδιότητα, στην μετά Τσαβούσογλου εποχή.

Στόχος των «δύο» είναι να προετοιμάσουν το έδαφος επί της συνάντησης που θα έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 15-18 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο υπουργοί θα κληθούν να βάλουν κάτω τα ζητήματα της ατζέντας που θα συζητήσουν Μητσοτάκης – Ερντογάν, με τον όρο ότι κανείς από τους δύο δεν θα θέσει κανένα επιπλέον ζήτημα εκτός κι αν έχει προκύψει κάτι, οπότε και πάλι θα έχουν γίνει εκ των προτέρων οι σχετικές συνεννοήσεις μέσω των υπουργείων Εξωτερικών. 

Το γεγονός ότι και οι δύο αντιπροσωπείες δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια αποτυπώνεται και στις ανακοινώσεις των δύο υπουργείων για την επίσκεψη Γεραπετρίτη, που βγήκαν την ίδια ώρα και ήταν ακριβώς οι ίδιες.

Ακόμη ένα στοιχείο είναι η ημερομηνία, καθώς σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά επιθυμούσε να γίνει η συνάντηση πριν από την παρουσία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και την συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει, όπου είναι δεδομένο πώς θα δεχθεί ερώτηση για την επικείμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο κι εκεί θα θέλει να απαντήσει επί της διαμορφωθείσας ατζέντας.

Αν και η ελληνική πλευρά κρατά πολύ μικρό καλάθι για το κατά πόσο μπορεί η συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας να παράξει απτά αποτελέσματα, το γεγονός όμως διατήρησης της ηρεμίας στο Αιγαίο, όπως έχει διαμορφωθεί από τον Φεβρουάριο κι ένθεν, αποτελεί ένα πολύ καλό σημείο αφετηρίας για να ακολουθήσουν μετά τα πρώτα βήματα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που μάλλον θα πρέπει να αναμένονται στις αρχές του 2024.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ