Το κείμενο-απόφαση των “53” του ΣΥΡΙΖΑ – Τι ζητούν ενόψει του συνεδρίου του κόμματος

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Ζητούν απολογισμό, διατήρηση του ονόματος και αντιπολίτευση εστιασμένη σε κοινωνικά θέματα, χωρίς να αμφισβητούν καμία από τις στρατηγικές επιλογές του κόμματος.

Ένα “μεγάλο, λαϊκό, δημοκρατικό ως προς τις λειτουργίες του, ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς”, που “η «ωρίμανσή του» θα συνδέεται με μια νέα ριζοσπαστικοποίηση”, που “η οικολογία θα είναι στον πυρήνα της λογικής και της πολιτικής του παρέμβασης”, ένα κόμμα “ριζωμένο στις λαϊκές γειτονιές, ταξικά και κοινωνικά μεροληπτικό”, ζητούν οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, κάνοντας λόγο για “περίοδο αναστοχασμού”, η οποία θα πρέπει να γίνει “αναγκαστικά εν κινήσει” για να μην σταματήσει η αντιπολίτευση έναντι της ΝΔ.

Στο κείμενο-απόφαση της πανελλαδικής τους συνδιάσκεψης, το οποίο θα δημοσιευθεί σήμερα και παρουσιάζει το real.gr, οι «53» κάνουν αυτοκριτική για “υποτονική και αμήχανη” πολλές φορές μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι λανθασμένα εστιασμένη στα σκάνδαλα του παρελθόντος.

Παράλληλα, ζητούν να γίνει “σοβαρός και οργανωμένος απολογισμός” και τάσσονται κατά οποιασδήποτε αλλαγής η συμπλήρωσης του ονόματος του κόμματος διότι “μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις”.

Ωστόσο, το κείμενο των «53» διαπνέεται λιγότερο από διάθεση εσωκομματικής αντιπολίτευσης και πολύ περισσότερο από πνεύμα συμφωνίας, με κάποιους δικούς τους χρωματισμούς, σχεδόν σε όλες τις βασικές στρατηγικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγμα, γίνεται ρητή αναφορά σε συμφωνία με τη διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία “αποτυπώνει ξεκάθαρα τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ”.

Επίσης, επισημαίνεται ότι “η ήττα έγινε με τον πιο «προνομιακό» τρόπο, με πολύ μεγάλο ποσοστό, μετά από τεσσεράμισι χρόνια δύσκολης διακυβέρνησης, και χωρίς να τίθεται από πουθενά η συνήθης αμφισβήτηση της ηγεσίας που είθισται να συνοδεύει τις εκλογικές ήττες στα αστικά κόμματα, ενώ μάλιστα έχουμε το μάλλον πρωτοφανές φαινόμενο το κόμμα να μαζικοποιείται μετά την εκλογική ήττα”.

Διαβάστε το κείμενο των «53» εδώ.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.