Το ΓΕΕΘΑ τίμησε τις «Σκιές του Αιγαίου» για την… χειρουργική επιχείρηση στο Σουδάν – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Η επιχείρηση «ΚΟΣΜΟΣ» που έστησε το ΓΕΕΘΑ με αιχμή του δόρατος τις «Σκιές του Αιγαίου» είχε ως αποτέλεσμα τον απεγκλωβισμό πάνω από 80 Ελλήνων με τις οικογένειές τους από το φλεγόμενο Σουδάν.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν αυτό που για πολλούς φάνταζε ως ακατόρθωτο. Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στα έγκατα του Ελληνικού Πενταγώνου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συντόνιζε σε απευθείας μετάδοση την χειρουργικά εκτελεσμένο επιχείρηση των «Σκιών του Αιγαίου» της ΔΕΠ, που έφτασαν με το C-130H της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο που βρίσκεται 16 χλμ βορειοδυτικά του Χαρτούμ.

Μαζί του ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, που με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο Ασουάν της Νότιας Αιγύπτου με την ελληνική αποστολή, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στα καραβάνια των διασωθέντων από το φλεγόμενο Σουδαν.

Κι αν οι αβάσιμες επικρίσεις των προηγούμενων ημερών για την ετοιμότητα και το επίπεδο αποφασιστικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων δημιούργησε σε αρκετούς σύγχυση και αμφιβολίες, η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ συνέχισε με επαγγελματισμό και πλήρη προσήλωση στο καθήκον να οργανώνει αθόρυβα την τελευταία πράξη απεγκλωβισμού των Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το χάος των συγκρούσεων.

Χθες, Τετάρτη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος απένειμε την Ηθική Αμοιβή της «Ευφήμου Μνείας» στα Στελέχη  που συμμετείχαν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν σε τελετή που έλαβε χώρα στην έδρα της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά τον σύντομο χαιρετισμό του εξήρε το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης των Στελεχών, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά και με απόλυτη επιτυχία στον απεγκλωβισμό, διάσωση και ασφαλή επάνοδο στην Ελλάδα τόσο Ελλήνων πολιτών, όσο και πολιτών από φίλες και σύμμαχες Χώρες.

Επισήμανε την ταχύτατη κινητοποίηση, σχεδιασμό και προετοιμασία της δύσκολης και επικίνδυνης επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους για την διεξαγωγή της, γεγονός που κατέστη επιτακτικό λόγω του άγνωστου περιβάλλοντος, και της ρευστής και ιδιαίτερα επισφαλούς μεταβαλλόμενης κατάστασης που διαμόρφωναν οι επικρατούσες συνθήκες.

Αναφέρθηκε επίσης στην άριστη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ με σύμμαχες και φίλες χώρες, όπως και στην συνεχή διυπηρεσιακή συνέργεια με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ επισήμανε ως  αποφασιστικούς παράγοντες για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής, το στοιχείο της άριστης διακλαδικής συνεργασίας των εμπλεκομένων στην επιχείρηση σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς διοίκησης, καθώς και τον υψηλό επαγγελματισμό, τόσο του πληρώματος του αεροσκάφους C-130, όσο και των «Σκιών του Αιγαίου», των στελεχών των ειδικών επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, που προέβησαν σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της περιοχής, την συγκέντρωση των πολιτών και την ασφαλή επιβίβασή τους στο αεροσκάφος.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση, τονίζοντας ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συγκαταλέγονται στις ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων παγκοσμίως, και προέτρεψε τα Στελέχη να συνεχίσουν με το ίδιο πείσμα και την ίδια προσήλωση την εκτέλεση της αποστολής τους, προβάλλοντας την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης:

●    Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, o Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης  και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ.

●   Ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης και ο Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

●   Ο Διοικητής της ΔΔΕΕ Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Αλεξάκης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΕΔ) Υποστράτηγος Νικόλαος Γιαννόπουλος.

●    Οι Διοικητές και προσωπικό των Μονάδων των συμμετεχόντων στην επιχείρηση Στελεχών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ