Το επόμενο …στοίχημα Σαμαρά

 Το επόμενο …στοίχημα Σαμαρά 

 

Ρεπορτάζ: Θάνος Αθανασίου

Σήμερα ξεκινάει ο αγώνας για το διπλό στοίχημα της κυβέρνησης και της χώρας ώστε να φανεί αντάξια των προσδοκιών των εταίρων και να αξιοποιήσει την τελευταία ευκαιρία που της δίνεται να ορθοποδήσει. 

Η χθεσινή απόφαση του eurogroup για τον προσδιορισμό τους πως θα εκταμιευθούν και θα αξιοποιηθούν 49,1 δισ. από τα 109 συνολικά των διαθεσίμων του δεύτερου ελληνικού δανείου δείχνει την πολιτική επιλογή των 17 εταίρων να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ και να εφαρμόσουν μαζί με τις ελληνικές αρχές ένα συνολικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας. 

Οι εταίροι δεν εκταμιεύουν κάποια δόση μαμούθ, στην πράξη εκταμιεύουν 7 μόνο δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 10,5 που αρχικά περίμεναν οι αρχές για το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Τα υπόλοιπα, τόσο τα 11,3 όσο και τα 16 για επαναγορά χρέους και κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών αποτελούν εκδόσεις χρεογράφων και εγγυήσεων του EFSF. Τα πρώτα 11,3 μάλιστα θα εκδοθούν από τον Κλάους Ρέγκλινγκ σε εξάμηνης διάρκειας γραμμάτια του Ταμείου και θα ανταλλαγούν με τις προσφορές που έχουν επιλεγεί από τις εγγραφές στο βιβλίο του ΟΔΔΗΧ την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου. Τα δε 16 δισ. που σε μορφή εγγυήσεων οι τράπεζες θα μπορούν να τα εγγράψουν στα “ίδια κεφάλαια” οριακά επαρκούν για να διατηρήσουν τις τράπεζες “εν ζωή” μέχρι να κάνουν οι ίδιες τις απαραίτητες κινήσεις εξυγίανσης και συγχωνεύσεις.

Τα παραπάνω ποσά αποτελούν το σύνολο των 34,3 δισ. που εγκρίθηκαν χθες. 

Τα επιπλέον ποσά ύψους συνολικά 14,8 δισ. από τον EFSF και 3,4 δισ. από το ΔΝΤ προσδιορίστηκαν – ονοματίστηκαν, αλλά η εκταμίευση τους δεν εγκρίθηκε ούτε από το eurogroup ούτε από το ΔΣ του ΔΝΤ. Αντιθέτως, έγινε απλή αναφορά του ποιες είναι οι δόσεις που έχει να περιμένει η Ελλάδα αν συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. 

Το σύνολο των 34,3 δισ. πλέον των 14,8 και των 3,4 του ΔΝΤ αποτελούν το μισό σχεδόν δανειακό πρόγραμμα της χώρας. 

Για να έχει κίνητρο η χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, έχει να περιμένει άλλα 7,2 δισ. για τις τράπεζές της στις αρχές του επόμενου έτους. Μπορεί να περιμένει άλλα 2,8 δισ. σε μετρητά αν ολοκληρώσει το νέο φορολογικό σύστημα και άλλα 2,4 και 2,4 το Φεβρουάριο και Μάρτιο μετά από κλασικό έλεγχο της τρόικας. Το δε ΔΝΤ θα αποφασίσει για τα δικά του 3,4 δισ. μόνο μετά το φορολογικό και αν η τρόικα το βρει επαρκές τον Ιανουάριο. Λογιστικά μέχρι της αρχές Απριλίου θα μπορούσαν να φτάσουν στη χώρα 52,6 δισ. αν όλα πάνε καλά. 

Ακόμα και αν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, η μεγάλη εικόνα δεν είναι πως τα μόνα απτά μετρητά είναι 7δισ. ευρώ που θα εκταμιευτούν τη Δευτέρα. Η μεγάλη εικόνα είναι πως οι εταίροι δίνουν στη χώρα μια πραγματική και μεγάλη ευκαιρία να οργανώσει και να εκτελέσει μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για να σταθεί στα πόδια της χωρίς την πίεση του χρόνου και των αγορών και με την κυβέρνηση να έχει στα χέρια της το ηθικό πλεονέκτημα της κοινοτικής αλληλεγγύης. Εξού και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες που σε πολύ μεγάλο βαθμό εστίαζαν στη δουλειά που πρέπει να γίνει από το σημείο αυτό και εντεύθεν. Η μεγάλη εικόνα σαφώς περιέχει την αλήθεια ότι οι εταίροι όχι μόνο δανείζουν φτηνότερα από όσο θα μπορούσε ποτέ η Ελλάδα να ελπίζει στις αγορές, αλλά θα δωρίσουν ένα λογιστικό πόσο της τάξης των 20 δισ. από τη σωρευτική επίδραση των διαφόρων παρεμβάσεων – ποσά των οποίων η λογιστική επίπτωση μπορεί να αποτυπωθεί στην αγορά και στο ΑΕΠ, ελαφρύνοντας αντίστοιχα τους επόμενους προϋπολογισμούς. Από την άλλη το πρόγραμμα επαναγοράς έχει ένα κόστος που θα μας υπαγορεύσει να ζήσουμε με λιγότερα για μακρύτερο χρονικό διάστημα – τα 11,3 δισ. κόβονται από δόσεις του 2014. 

Τέλος η μεγάλη εικόνα της απόφασης περιέχει και τον εύθραυστό χαρακτήρα της όλης διευθέτησης. Τα πάντα μπορούν να τιναχτούν στον αέρα αν η κυβέρνηση αρχίσει να υποχωρεί σε ομαδούλες συμφερόντων όπως οι υπάλληλοι της βουλής και όποιος αισθάνεται ότι ζημιώνεται από τις αλλαγές. Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε την εντύπωση ότι σκοπεύει να υποχωρήσει ή να αφήσει την τρικομματική κυβέρνηση να εκβιάζεται, αυτό όμως μένει να αποδειχθεί στην πράξη. 

 

Πηγή: real.gr

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ