Την αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας και την έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της στην περιοχή, ως πυλώνα σταθερότητας, με την ενεργή της διπλωματία, σημειώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής που έλαβε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για τα F-35.
«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία. Γιατί, με βάση επιστολή που έλαβα από τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken, αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», αναφέρει ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:
«Με αυτήν, η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35. Ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό.
Η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά: απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα.
Είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων. Αποτέλεσμα το οποίο εδραιώνει, παράλληλα, τη δυναμική και αυτοτελή ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση.
Γιατί η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει την ενεργή διπλωματία της αξιοπιστίας που ακολουθούμε παντού τα τελευταία χρόνια: από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέχρι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το δράμα της Μέσης Ανατολής.
Με καθαρές θέσεις και με πρωτοβουλίες στα μεγάλα ζητήματα, η Ελλάδα ασκεί, πλέον, ενεργό ρόλο στον Δυτικό κόσμο. Κάτι που της αναγνωρίζουν εταίροι και σύμμαχοι, βλέποντας στη χώρα μας έναν σταθερό συμπαραστάτη, έναν έμπιστο συνομιλητή αλλά και έναν αναγκαίο συνοδοιπόρο και συνεργάτη.
Σε μία εποχή αβεβαιότητας, λοιπόν, η πατρίδα μας επιβεβαιώνει ότι στέκει με σοβαρότητα και γεωπολιτική ωριμότητα στον παγκόσμιο χάρτη. Ενώ, την ίδια ώρα, υπηρετεί τα εθνικά της δίκαια, θωρακίζοντας την άμυνά της. Στον δρόμο της σταθερότητας και της ειρήνης, πάντα με υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση», καταλήγει η δήλωση του πρωθυπουργού.
Κυβερνητικές πηγές
Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, σημειώνουν ότι με την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο (notification) ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την απόκτηση έως και 40 αμερικανικών μαχητικών τελευταίας γενιάς.
Η επίσημη αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια των F-35, μαζί με την ταυτόχρονη παραχώρηση ενός πολύ σημαντικού πακέτου δωρεάν στρατιωτικού υλικού από το αμερικανικό απόθεμα -που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερις φρεγάτες LCS, δύο μεταγωγικά C-130, 60 ΤΟΜΑ και περιπολικά πλοία-, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «αποτελεί “ψήφο εμπιστοσύνης” προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ενός απαραίτητου και αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου που επέδειξε σοβαρότητα, συνέπεια και συμμαχικό πνεύμα στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων κρίσεων των τελευταίων ετών».
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές συνεχίζουν σχολιάζοντας ότι η επιστολή Μπλίνκεν, «δικαιώνει το διπλωματικό κεφάλαιο που έχτισε η κυβέρνηση και την πολιτική που ακολούθησε στις γεωπολιτικές κρίσεις στην περιοχή, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Η εξέλιξη επισφραγίζει και εδραιώνει το ιστορικά υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αποδεικνύει στην πράξη ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η σχέση με τις ΗΠΑ είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από σχέσεις με άλλες χώρες και το πέρασμα στα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».
Τα τουρκικά F-16
Αναφορικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία, στην ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζουν: «Η Ελλάδα ασχολείται με τη θωράκιση και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει την πολιτική των ΗΠΑ σε αμυντικά προγράμματα προς τρίτες χώρες. Ούτε μπορεί να συνδέονται αμυντικές προμήθειες προς την Ελλάδα, ενός αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου, με εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών. Η σταθερή ελληνική θέση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, είναι ότι κανένας εξοπλισμός που αποδίδεται σε μια χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας. Αυτό άλλωστε εξυπηρετεί την περιφερειακή σταθερότητα και τα συμφέροντα της Συμμαχίας στην περιοχή».
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή αποτρεπτική ικανότητα στον αέρα και με την προσθήκη των F-35 στην Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει μια από τις ισχυρότερες αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή. Αυτή σε καμιά περίπτωση δεν πλήττεται από το πράσινο φως του State Department προς το Κογκρέσο για την προμήθεια και την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 (για να προχωρήσει, άλλωστε, το αίτημα απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου).
Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των F-35
Το F-35 είναι ένα πολεμικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, τύπου stealth, που δεν είναι εύκολα ορατό από τα αντίπαλα ραντάρ. Έχει προηγμένα συστήματα πλοήγησης και φέρει ισχυρό οπλισμό με πυραύλους αέρος, αέρος και αέρος εδάφους και με κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ, ενώ μία από τις εκδόσεις του έχει και τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.
Επίσης μπορεί να συμμετέχει στη συλλογή πληροφοριών και στην επιτήρηση τεράστιων περιοχών ενώ μπορεί να εκτελεί αναγνωριστικές αποστολές. Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι η αποστολή των δεδομένων του σε κέντρα διοίκησης στην ξηρά και στην θάλασσα.
Έχει έναν κινητήρα πολλαπλών ρόλων. Ο πιλότος του έχει οπτική θέαση 360 μοιρών, ενώ το αεροπλάνο, με τους πολλαπλούς αισθητήρες και ραντάρ για τη σάρωση του πεδίου επιχειρήσεων και μάχης μπορεί να μεταδίδει δεδομένα πολύτιμα για την έκβαση μιας επιχείρησης. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 1,6 ΜΑΧ και μπορεί να πετάξει σε ύψος έως και 50.000 πόδια. Ο κινητήρας του θεωρείται από τους οικονομικούς στην κατηγορία του. Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί ως “πυραμίδα” του ενοποιημένου πλέον διακλαδικού πεδίου μάχης και στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η ενίσχυση της Ελλάδας πρέπει να θεωρηθεί ως τμήμα της ενίσχυσης συνολικά της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ενώ η έλευση του F-35 στην Ελλάδα σημαίνει νέα εποχή στις Ένοπλες δυνάμεις, καθώς θα πρέπει να γίνουν απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές για τις βάσεις συντήρησης και ό, τι άλλο αυτό προϋποθέτει.
Η επιστολή Μπλίνκεν
Η επιστολή του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέρει τα εξής:
«Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,
Η παραχώρηση αμυντικού υλικού στους συμμάχους μας στο NATO αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών μας για να τονώσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας. Προς αυτόν τον σκοπό, έχουμε επιδιώξει να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα ώστε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντά μας και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της διεθνούς τάξης που εδράζεται σε κανόνες. Αυτή η ισχυρή διμερής σχέση συνιστά απόδειξη των σταθερών δεσμών ανάμεσα στα έθνη μας, και με ενθαρρύνει η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει μαζί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας ώστε να διατηρήσουμε ισχυρά, ικανά και διαλειτουργικά στρατεύματα.
Υπό την αίρεση ικανοποίησης όλων των σχετικών νομικών προαπαιτούμενων, περιλαμβανομένης της γνωστοποίησης στο Κογκρέσο, προτιθέμεθα να διευρύνουμε τη εταιρική συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας ως εξής:
Πρώτον, στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η διαδικασία γνωστοποίησης στο Κογκρέσο όσον αφορά επιχορήγηση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα για αμυντικές προμήθειες, με τη διαδικασία της Χρηματοδότησης Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (Foreign Military Financing, FMF), προκειμένου να ενθαρρυνθεί κρίσιμη στήριξη προς την Ουκρανία. Στις 24 Οκτωβρίου 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολόγισαν για την Ελλάδα επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια με τη διαδικασία της FMF, ώστε να ενθαρρύνουν περαιτέρω δωρεές.
Δεύτερον, έχουμε ήδη γνωστοποιήσει στο Κογκρέσο τις παρακάτω προτεινόμενες δωρεάν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, με το πρόγραμμα του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (Excess Defense Articles, EDA):
Δύο αεροσκάφη C-130H, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά,
Δέκα κινητήρες για αεροσκάφη P-3, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και
60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.
Τρίτον, θα υποβάλουμε για γνωστοποίηση στο Κογκρέσο τα ακόλουθα, προς παραχώρηση στην Ελλάδα:
Έως 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού,
Τρία πλοία κλάσης Protector, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και
Διάφορα φορτηγά οχήματα και ρυμουλκούμενα, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.
Τέταρτον, θα υποβάλουμε στο Κογκρέσο νομοθετική πρόταση για τη παραχώρηση πλοίων, με αίτημα να παράσχει την απαραίτητη νομική εξουσιοδότηση για τη μεταφορά στην Ελλάδα έως και τεσσάρων φρεγατών τύπου LCS, με τη διαδικασία του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού.
Πέμπτον, συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα.
Έκτον, θα δώσω προτεραιότητα στην Ελλάδα ώστε να παραλάβει πλεονάζοντα οχήματα Ανθεκτικά σε Νάρκες, Προστατευμένα από Ενέδρες, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους και θα εξετάσω τις ελληνικές ανάγκες σε περίπτωση που καταστούν διαθέσιμα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135. Εκτός από τα C-130H, το Υπουργείο Άμυνας εργάζεται για την παροχή δεδομένων σχετικά με τις τιμές και τη διαθεσιμότητα για την αγορά νέων C-130J από την Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων. Προσβλέπω στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στην ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας.
Με εκτίμηση,
Antony Blinken»
Η δήλωση Τσιόδρα
Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της διοικούσας επιτροπής εκλογικής περιφέρειας Αχαΐας, της ΝΔ, στην Πάτρα, σχολίασε ότι «σήμερα είναι μία καλή μέρα για την Ελλάδα. Λάβαμε την επιστολή από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών που βάζει στην Ελλάδα στο πρόγραμμα των F-35, το οποίο είναι ένα κλειστό κλαμπ, που δεν μπαίνει οποιοσδήποτε εκεί».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας, «το 2019 ήταν η Τουρκία εκεί και εμείς ήμασταν απέξω. Σήμερα εμείς παίρνουμε το Ok, να προχωρήσουμε, για να μπορούμε να πάρουμε αεροσκάφη της νεότερης γενιάς και η Τουρκία είναι έτοιμη να πάρει τα F-16, στο βαθμό βεβαίως που υπάρχει έγκριση από το Κογκρέσο».
«Αυτά βεβαίως», όπως σημείωσε, «δεν θα μπορούσαν να γίνουν αν στο τιμόνι της χώρας δεν βρισκόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης» και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι αυτό θα γινόταν με τον Αλέξη Τσίπρα ή με κάποιον άλλο. Η αναβάθμιση του κύρους της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντανακλάται όχι μόνο στη σημερινό αποτέλεσμα για τα F- 35 αλλά και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα. Όλα αυτά θα κόστιζαν πάρα πολλά χρήματα στους Έλληνες φορολογούμενους, όμως η χώρα ενισχύεται αμυντικά, λόγω ακριβώς της πολιτικής του ακολουθείται για την οποία μας έχουν καταγγείλει ότι είμαστε δεδομένοι και δεμένοι στο αμερικανικό άρμα».
«Εμείς», όπως επεσήμανε ο Δημήτρης Τσιόδρας, «είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήκουμε στην Δύση, όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε αυτό». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «έχουμε καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, με την Κίνα, με την Ινδία, αλλά είμαστε μέρος της Δύσης και αυτό θέλουμε να φαίνεται και από την πλευρά της Δύσης». «Έχουμε λοιπόν», συνέχισε, «μία διεθνή παρουσία σήμερα με έναν άνθρωπο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, απολαμβάνει υψηλό κύρος».