Τι σημαίνει η υπογραφή του «οδικού χάρτη» από Φλώρο – Μπιουργκάρντ

Πώς ενδυναμώνεται η στρατηγική εταιρική σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας με την υπογραφή του «οδικού χάρτη» στο ΓΕΕΘΑ. 

Του Χρήστου Μαζανίτη 

Η υπογραφή του οδικού χάρτη της ελληνογαλλικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ της Γαλλίας και της Ελλάδα, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και Στρατηγό Τιερί Μπιουρκάρντ, που έλαβε χώρα το πρωί στο Ελληνικό Πεντάγωνο, φέρνει την νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Η ελληνογαλλική στρατηγική εταιρική σχέση συνδέει τις δύο χώρες στο στρατιωτικό πεδίο. 

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ, η συμφωνία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση και μακροπρόθεσμη οργάνωση των στρατιωτικών αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Επιτρέπει την υλοποίηση της διμερούς ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας τόσο σε στρατηγικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η Γαλλία και η Ελλάδα συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή άμυνα και στην ευρω-ατλαντική ασφάλεια επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους υπέρ της ελεύθερης εναέριας και θαλάσσιας κυκλοφορίας, σεβόμενες το διεθνές δίκαιο. 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο οδικός χάρτης που υπεγράφη στις 21 Ιανουαρίου 2022 στην Αθήνα συγκεκριμενοποιεί τη στρατιωτική πτυχή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Θα επιτρέψει στις γαλλικές και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να ενισχύσουν την κοινή στρατηγική τους κουλτούρα και την επιχειρησιακή τους διαλειτουργικότητα σε πολλούς τομείς, προς το συμφέρον των δύο στρατών μας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ελληνογαλλικός διάλογος ενισχύεται και η διμερής στρατιωτική συνεργασία επεκτείνεται. 

Και ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι η υπογραφή αυτού του εγγράφου υλοποιεί την ολοκλήρωση μιας κοινής διμερούς εργασίας αρκετών μηνών. 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.