Τι προτείνει ο Αθανασίου για τον Ρωμανό

Τι προτείνει ο Αθανασίου για τον Ρωμανό

Της Άννας Κανδύλη

Λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις σπουδές του Νίκου Ρωμανού επιχειρεί να δώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, με νομοθετική ρύθμιση που εξήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Βεβαίως κρατούμενοι με αυτή την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν στις σπουδές τους, γι’ αυτό θα καταθέσουμε ρύθμιση όταν επιστρέψει από την Κίνα ο συναρμόδιος υπουργός κος Λοβέρδος, για παρακολούθηση μαθημάτων δια αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής- κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά ή δια ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του”.

Ειδικά για το Νίκο Ρωμανό, ο κ. Αθανασίου είπε ότι “τα δυο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά στο μάθημα της πληροφορικής θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί”. Ο κ. Αθανασίου είπε ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων που απαιτείται φυσική παρουσία θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους”.

 

“Ψάχνω τους γονείς”

Ο κ. Αθανασίου έστειλε μήνυμα στους γονείς του Νίκου Ρωμανού να βοηθήσουν ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού τους, ενώ είπε πως ενώ τηλεφώνησαν στο υπουργείο ζητώντας ραντεβού, ο ίδιος τους αναζητεί τηλεφωνικά για να συναντηθούν αλλά δεν κατέστη δυνατό μέχρι στιγμής να τους βρει στα τηλέφωνα που άφησαν. Τόνισε πως ενημερώνεται κάθε δυο ώρες και εγγράφως για την πορεία της υγείας του νεαρού κρατούμενου και είπε “βάζουμε την υγεία του πάνω από όλα”.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για άγρια πολιτική εκμετάλλευση αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι “υπάρχει ενδεχομένως άγνοια του νομικού καθεστώτος που υπάρχει. Δηλαδή τι ζητούν από τους δικαστές; Να παραβιάσουν το νόμο ή από την πολιτεία να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης; Και ο Θεός να κατέβαινε δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάσει το ισχύον καθεστώς”.

Εξηγώντας το ισχύον καθεστώς διευκρίνισε πως κάποιος που περνά στο πανεπιστήμιο και είναι κρατούμενος δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάρει και άδεια:

“Κάνει αίτηση στο συμβούλιο των φυλακών, το οποίο δεσμεύεται αν είναι υπόδικος από τη γνωμοδότηση του ανακριτή που τον προφυλάκισε. Εν προκειμένω η άποψη του ανακριτή είναι πως επειδή εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να του δοθεί αυτή τη στιγμή εκπαιδευτική άδεια, διότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία του στις επικείμενες δίκες”.

Απαντώντας σε ερώτηση ότι ο Νίκος Ρωμανός αρνείται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων είπε: “Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του ή να βγει έξω;”.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι λέει ο Γλέζος για τον Νίκο Ρωμανό

Εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον Ρωμανό

Ολόκληρη η επιστολή του Νίκου Ρωμανού: χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες

Για “τυπικούς λόγους” απέρριψαν την προσφυγή του Ρωμανού

ΦΩΤΟ-Κατάληψη στο Ηράκλειο για τον Ρωμανό

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ