Τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο για την πράσινη μετάβαση – «Η Ελλάδα μείωσε κατά 80% τη χρήση άνθρακα», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός

Να τριπλασιάσουν την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργεια μέχρι το 2030 συμφώνησαν 117 χώρες στην 28η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που γίνεται στο Ντουμπάι. Το εθνικό σχέδιο για το κλίμα στηρίζεται σε δύο πυλώνες, με τον πρωθυπουργό να στέλνει από το βήμα της Διάσκεψης του ΟΗΕ το μήνυμα πως «παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια νέα Ελλάδα ενώ η διεθνής κοινότητα καλείται να ανταποκριθεί στη σύγχρονη πρόκληση».

Λαμία: Τζιπ έκανε αναστροφή και συγκρούστηκε με μηχανάκι διανομέα – Καρέ καρέ το τροχαίο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στα οφέλη που προκύπτουν στην οικονομία από την πράσινη μετάβαση, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να επενδυθούν περισσότεροι πόροι για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά.

«Έχουμε μειώσει τη χρήση άνθρακα κατά περισσότερο από 80%. Αναπτύσσουμε την οικονομία μας με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων. Συνολικά, οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 43% από το 2005, καθώς στρεφόμαστε όλο και περισσότερο προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μαθηματικό παζλ μόνο για ιδιοφυΐες: Μετακινήστε 2 σπίρτα για να λύσετε την εξίσωση – Έχετε μόλις 15 δευτερόλεπτα

Η πράσινη μετάβαση που στοχεύει στη ανάσχεση της κλιματικής κρίσης με αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές και η προσαρμογή ή ανθεκτικότητα που στόχο έχει να απομειώσει τις συνέπειες των ακραίων φαινομένων που αναπόφευκτα θα έρθουν, συμπεριλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο.

Το ελληνικό σχέδιο για το κλίμα

Στο πρώτο σκέλος, έχουν γίνει βήματα σε σχέση με το παρελθόν αφού ο λιγνίτης υποχώρησε από το ενεργειακό μείγμα της χώρας και τη θέση του πήραν σε μεγάλο βαθμό οι ανανεώσιμες πηγές που καλύπτουν σήμερα το 50% της ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα έχουν δρομολογηθεί σχέδια για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων (μέσα στη θάλασσα) ώστε να τριπλασιαστεί το μερίδιο τους αλλά να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκπομπές αερίων της χώρας κατά 43%.

Νέος σεισμός 6,4 βαθμών συγκλόνισε τις νότιες Φιλιππίνες

Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για δέσμευση και αποθήκευση CO2 για όσο διάστημα η χώρα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα ενώ ξεκινούν και οι διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση πλαισίου για το πράσινο υδρογόνο, μηδενικών ρύπων, που σταδιακά θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας που αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν. Η δεύτερη διασύνδεση της Κρήτης-Αττικής βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και θα παραδοθεί μέσα στο 2024 και στο μέλλον θα αποτελέσει κρίσιμη υποδομή που θα διευκολύνει τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο και Ισραήλ. Πέραν αυτών η χώρα θα διασυνδεθεί με Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία.

Σημαντικός παράγοντας είναι η αποθήκευση σε μπαταρίες της ανανεώσιμης ενέργειας ώστε να είναι διαθέσιμη οποιαδήποτε στιγμή, με σημαντικά οφέλη για την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών για τους καταναλωτές.

Εκτός αυτών προωθούνται ενισχυμένα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και κτίρια δημοσίου ενώ ο στόχος για πράσινες μεταφορές προβλέπει 10% των νέων οχημάτων να είναι ηλεκτροκίνητα ως το 2030. Ειδική αναφορά έγινε και από το Ντουμπάι στην ανάγκη απανθρακοποίησης των νησιών με εξαγγελία νέου πράσινου νησιού τον Πόρο.

Κλιματική αλλαγή και τεχνολογία

O πρωθυπουργός έθεσε το συνολικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα στην «πράσινη» ανάπτυξη επιμένοντας στην χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών. «Οι επενδύσεις μας στον τομέα της ενέργειας συμβαδίζουν με την προσήλωσή μας στην ανθεκτικότητα. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ο αριθμός έκτακτης ανάγκης «112», έχει αποδειχθεί σωτήριος. Ένα μήνυμα μπορεί κυριολεκτικά να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Χρειαζόμαστε περισσότερες οικονομικά αποδοτικές τεχνολογίες αυτού του είδους που να μπορούν να εφαρμοστούν και σε μεγαλύτερη κλίμακα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι «η Ευρώπη έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση. Καθώς οικοδομούμε το μέλλον, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, πρέπει να διασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση για τις κοινότητες που μας έφεραν ως εδώ. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά να προστατεύσουμε τα μνημεία που απειλούνται από το μένος της κλιματικής αλλαγής».

Υποστηρικτές όπως η Ευρωπαϊκή ένωση ελπίζουν η διακήρυξη για τριπλασιασμό της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα της Συνόδου.

«Είναι υπαρξιακό ζήτημα. Πρόκειται για την σοβαρότερη απειλή για τον πλανήτη σήμερα χωρίς να υποβαθμίζω ούτε κατ’ελάχιστο όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία ή όσα συμβαίνουν στη Γάζα», τόνισε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι. Ωστόσο 200 χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν προκειμένου να γίνει η σχετική αναφορά στα συμπεράσματα κι ενώ Ινδία και Κίνα είχαν δηλώσει ότι συμφωνούν προς το παρόν δεν έχουν υπογράψει. Την ίδια ώρα οι δύο μεγάλες πυρηνικές ενεργειακές δυνάμεις Ρωσία και Κίνα δεν υπογράφουν την άλλη διακήρυξη στην οποία δεσμεύθηκαν το Σάββατο πάνω από 20 χώρες για τριπλασιασμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2050.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ