Τι είπε ο Παυλόπουλος με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών – ΦΩΤΟ

Την ταύτιση των θέσεις Ελλάδας και Ιταλίας σε σχέση με το προσφυγικό και την ανάγκη τροποποίησης του ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Επιτέλους η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι για το ευρωπαϊκό όραμα και την ευρωπαϊκή ενοποίηση το κέντρο βάρους δεν είναι το νόμισμα αλλά ο άνθρωπος» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος. 

Σημείωσε ότι το προσφυγικό θα το αντιμετωπίσουμε όπως ταιριάζει στον πολιτισμό και την δημοκρατία της Ευρώπης, δηλαδή θα είμαστε αμείλικτοι σε ό,τι αφορά στην τρομοκρατία, αλλά απέναντι στους πρόσφυγες θα φερθούμε όπως ταιριάζει στον άνθρωπο, με όρους ευρωπαϊκού ανθρωπισμού. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση για το αποτρόπαιο νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα. 

«Χρειάζεται η αλληλεγγύη όλης της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και όχι με φοβικά σύνδρομα, τα οποία δείχνουν ορισμένοι εταίροι μας. Γιατί σήμερα όποιος δείχνει φοβικά σύνδρομα, δείχνει ταυτοχρόνως ότι δεν είναι εξοικειωμένος με την ιδέα της Ευρώπης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι γνωστό, οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Πρόσθεσε ότι «Τα σύνορα των κρατών-μελών είναι και σύνορα της ΕΕ, αλλά τα σύνορα αυτά τα καθορίζουν κυριάρχως τα κράτη-μέλη, και ο τρόπος υπεράσπισης τους καθορίζεται από το κράτος-μέλος. Άρα ό,τι συνεργασία υπάρξει με το FRONTEX, που και εμείς επιθυμούμε να γίνει πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αλλά και με το ΝΑΤΟ -στο πλαίσιο της συνεργασίας, η οποία ήδη δρομολογείται- οι κανόνες είναι σαφείς. Η συνεργασία αυτή αποκλείει κοινές περιπολίες με τρίτα κράτη, π.χ. με την Τουρκία, αλλά κάθε φορά που υπάρχει επιχείρηση και μέσω του FRONTEX και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η κυριαρχία κάθε μέλους-κράτους παραμένει αλώβητη». 

Με αφορμή την προσφυγική κρίση, ανέφερε ότι πρέπει να αντιληφθούμε όλοι την ανάγκη υπεράσπισης της Συμφωνίας Σένγκεν και την εφαρμογή της. «Διότι εάν η συμφωνία αυτή δεν εφαρμοστεί δεν θα σημάνει μόνο άλλους κινδύνους, αλλά θα σημάνει κίνδυνο διάλυσης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ πρέπει να αναλογιστούμε και την ανάγκη τροποποίησης του ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ, πάνω στις βάσεις, που και εσείς έχετε εκθέσει και εμείς έχουμε υποστηρίξει» σημείωσε.

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε τις θέσεις που είχε υποστηρίξει επί του θέματος από την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών, το 2008 μετά από το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη συνάντηση, αναφέρθηκε με τη σειρά του στον «απόλυτο συντονισμό μεταξύ των δυο χωρών» και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη. 

«Η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν να είναι υπερήφανες διότι συμβάλουν στη διάσωση χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών» τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι. 

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι είναι σαφής ο κίνδυνος που αναδύεται από τις μονομερείς επιλογές ορισμένων κρατών σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επιλογές που κινδυνεύουν να πλήξουν επιτεύγματα της ΕΕ, που αφορούν στην ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και στη Συνθήκη Σένγκεν.

«Είναι γνωστό, όμως, ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Και μιλάμε για κοινές δεσμεύσεις που αφορούν και τις δύο χώρες, όπως επίσης και την υπέρβαση των όρων του Δουβλίνου, μίας Συνθήκης η οποία υιοθετήθηκε πριν από περίπου ένα τέταρτο του αιώνα. Η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν, στο πλαίσιο αυτής της εναλλακτικής λύσης, να αντιμετωπίσουν και όχι μόνες, υπάρχουν και άλλες χώρες που συμπλέουν στην άποψη αυτή, για να υπερβούμε αυτόν τον κίνδυνο και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση» τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι.

Καταλήγοντας, καταδίκασε και αυτός το βαρύτατο τρομοκρατικό χτύπημα το οποίο έπληξε χθες την Τουρκία. Σημείωσε ότι  πραγματικά συνιστά έναν σοβαρότατο κίνδυνο στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. 

Τον Ιταλό ΥΠΕΞ συνόδευε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς.

Διαβάστε επίσης:

Βουλευτές καταγγέλλουν τον Πολάκη- επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και πίνει φραπέ στο καφενείο της βουλής

Λεβέντης:O Προβόπουλος είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός σε μια οικουμενική κυβέρνηση

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.