Θερμή συνάντηση σε πολική θερμοκρασία

Θερμή συνάντηση σε πολική θερμοκρασία 

 

Σε θερμό κλίμα παρά τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στο Μόναχο έγινε χθες το βράδυ η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών, Χόρστ Ζεχόφερ ο οποίος κατά το παρελθόν «έσερνε» το κάρο του Grexit καλώντας ουκ ολίγες φορές την Ελλάδα να εγκαταλείψει μόνη της την ευρωζώνη. 

Ο κ. Σαμαράς πριν το δείπνο εργασίας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών και απευθυνόμενος προς τον κ. Ζεχόφερ σχολίασε τον καιρό, όπως αναφέρει η DW, λέγοντας χαρακτηριστικά: «το χιόνι φέρνει τύχη, ελπίζω να μπορέσουμε να σας δώσουμε άφθονο ήλιο, όταν μας επισκεφθείτε στην Αθήνα».

Στις κοινές τους δηλώσεις, οι δύο άνδρες έδειξαν την πρόθεσή τους να αφήσουν πίσω τις εμπρηστικές δηλώσεις του παρελθόντος και είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σαμαράς απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά, έστω και άμεση, για τα όσα είχαν ακουστεί από βαυαρικά χείλη περί της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. 

Από την πλευρά του ο κ. Ζεχόφερ έκανε ένα βήμα παραπάνω και δεσμεύτηκε για στενότερη συνεργασία σε οικονομικούς κλάδους με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης ενώ και εκείνος με τη σειρά του απέφυγε να μπει στη συζήτηση για τις δηλώσεις του παρελθόντος τονίζοντας πως το βλέμμα του κατευθύνεται προς το μέλλον και ότι «βρίσκεται στο ίδιο μήκος με τον Έλληνα πρωθυπουργό». Μάλιστα δεν παρέλειψε να εκφράσει το σεβασμό του προς τον Ελληνικό λαό για τις μεγάλες θυσίες του προκειμένου να υλοποιηθεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα, ενώ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθεί τη χώρα μας μέσα στο 2013. 

Σύμφωνα με την DW, ο κ. Ζεχόφερ πριν τη συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά μιλώντας με Γερμανούς δημοσιογράφους τους ενημέρωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και ότι η επίσκεψη βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση μαζί της. Μάλιστα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Βαυαρός Πρωθυπουργός αποδοκίμασε τις δηλώσεις κατά της Ελλάδας από στελέχη του δικού του κόμματος λέγοντας ότι στο εξής θα υιοθετήσει πιο φιλικό, πιο ανθρώπινο και πιο ανοιχτό λόγο, αλλά επί της ουσίας σκληρό, στις διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες, όπως συνηθίζει και με άλλους ξένους εταίρους.

Σε ερώτηση για την επαναγορά ομολόγων ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο χωρίς να αναφερθεί σε αριθμούς και λεπτομέρειες: «Είμαι πεπεισμένος ότι μέχρι τη Δευτέρα, το αργότερο την Τρίτη, θα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα πέτυχε».

Στο Όσλο ο Σαμαράς 

Στις 14:00 ώρα Ελλάδος ο Πρωθυπουργός μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα παραλάβουν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Νόμπελ Ειρήνης σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στο Όσλο παρουσία δεκάδων ξένων ηγετών. 

Η εκδήλωση αναμένεται ότι θα διαρκέσει περισσότερο από μιάμιση ώρα. Στο επίσημο πρόγραμμα του κ. Σαμαρά δεν υπάρχει κάποια διμερής συνάντηση, είτε με την κ. Μέρκελ είτε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί αφού οι δυο ηγέτες πολύ σύντομα θα ξαναβρεθούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής (Πέμπτη, Παρασκευή).

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ