Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: Υπάρχει βάση να υπερψηφίσουμε και οι “300”

Την εκτίμησή του ότι υπάρχει η βάση ώστε να ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως βρέθηκε τελικώς η βάση της συμφωνίας πάνω στην οποία θα κινηθεί το νομοσχέδιο για να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό διότι «στήριξε αποφασιστικά την προσπάθεια να διαμορφωθεί η αναγκαία συναίνεση» αλλά και τα κόμματα διότι «συνέβαλαν με τη δημιουργική στάση τους σε αυτή τη σημαντική πράξη εθνικής συνεννόησης».

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, «μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις πολλών ωρών, τα κόμματα του Κοινοβουλίου βρήκαμε τη βάση συμφωνίας πάνω στην οποία θα κινηθεί το νομοσχέδιο που θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο διευκολύνονται για να ψηφίζουν στο εξωτερικό οι Έλληνες πολίτες, από τη χώρα στην οποία κατοικούν» και έκανε λόγο για μία «θετική ανταπόκριση του πολιτικού συστήματος της χώρας σε ένα αίτημα δεκαετιών, καθώς εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, κανένας Έλληνας του εξωτερικού δεν θα μπορούσε να ψηφίσει από τη χώρα στην οποία κατοικεί ούτε στις επόμενες ούτε στις μεθεπόμενες κοκ».

Θεωρούμε αδιανόητο, τόνισε, «επί τόσες δεκαετίες που υπάρχει η συνταγματική πρόβλεψη ότι οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίζουν στο εξωτερικό, τα κόμματα να μην μπορούν να συνεννοηθούν, πάνω στο αυτονόητο και έτσι στην πράξη το δικαίωμα της ψήφου τόσα χρόνια, να το ασκούν μόνο όσοι προνομιούχοι, εκ των συμπατριωτών μας, είχαν την οικονομική δυνατότητα και την άνεση χρόνου να έρχονται στην Ελλάδα για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές».

Ο ίδιος, σημείωσε ότι η συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμών, στους οποίους συμμετείχαν όλα τα πολιτικά κόμματα, που συνεισφέρουν σε αυτή τη συμφωνία, ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος καθώς η επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου απαιτούσε την έγκριση των 200 βουλευτών.

Διευκρίνισε, δε, απευθυνόμενος στους Έλληνες του εξωτερικού πως «προφανώς όσοι δεν εμπίπτουν σε αυτή τη συμφωνία, αλλά αυτοί είναι πολύ λίγοι, δεν χάνουν το εκλογικό τους δικαίωμα και ασφαλώς μπορούν να έρθουν και να ψηφίσουν στη χώρα. Η συμφωνία όμως διασφαλίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέσα από τη συμφωνία, «το μήνυμα που εκπέμπουμε, όλοι όσοι θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο-και θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει βάση να το ψηφίσουμε και οι 300-είναι ότι οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και αυτό είναι χρήσιμο να το έχουμε στη σκέψη μας, σε κάθε απόφαση και σε κάθε πράξη μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις για να προχωρήσουμε μπροστά. Μακάρι να κυριαρχήσει η λογική αυτή ευρύτερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ