TF-X: Οι Τούρκοι παρουσίασαν μαχητικό που τροχοδρομεί… λίγα μέτρα – ΒΙΝΤΕΟ

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Το απόλυτο φιάσκο της τουρκικής βιομηχανίας, που παρουσίασε ένα μαχητικό αεροπλάνο το οποίο δεν μπορεί να πετάξει.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πλήρης επιβεβαίωση του enikos.gr, που στις 12 Ιανουαρίου γράφαμε για την τουρκική πατέντα, με τον κανιβαλισμό των F-16 του στόλου της για να φτιάξει το εγχώριο μαχητικό της TF-X.

Χθες, ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, παρουσίασε πανηγυρικά το περιβόητο εγχώριο μαχητικό, το οποίο… δεν πετάει!

Στο βίντεο φαίνονται οι μηχανικοί να συνοδεύουν με τζόκινγκ το αεροπλάνο, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί 2 κινητήρες από μαχητικά F-16 που έχουν κανιβαλίσει.

Δεν υπάρχει η παραμικρή εικόνα από το κόκπιτ του μαχητικού ενώ ακόμη και οι αεραγωγοί εμπρός στα πλάνα που φαίνονται είναι καλυμμένοι. Πρόκειται για μία τακτική που κανονικά γίνεται για να μην αποκαλυφθούν βιομηχανικά μυστικά αν και εν προκειμένω εκτιμάται ότι γίνεται γιατί δεν έχουν κάτι να κρύψουν.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το μαχητικό φέρει τεχνολογία Stealth, δηλαδή θα κάνει άφεση χαμηλού ίχνους ανίχνευσης στα αντίπαλα ραντάρ, ενώ θα φέρει όλα τα… καλούδια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, όπως το εγχώριας ανάπτυξης ραντάρ τύπου AESA.

Μαχητικό σκάφος - φιάσκο στην Τουρκία

Παρόλα αυτά, ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό που είδαν περισσότερο μοιάζει με ένα… αντίγραφο αεροπλάνου, που του έβαλαν κινητήρες τζετ, παρά με πραγματικό μαχητικό.

Γνώστες των αεροπορικών θεμάτων, με τους οποίους είχε επικοινωνήσει το enikos.gr , μας αποκάλυψαν την πιθανότερη εκδοχή του φιλόδοξου τουρκικού προγράμματος. Ότι στην ουσία το… stealth τουρκικό μαχητικό θα έχει τα πάντα από F-16 που κανιβαλίζουν οι Τούρκοι μηχανικοί, ώστε να το κάνουν να πετάξει και να ικανοποιήσουν τα όνειρα του Ερντογάν. Το πολυδιαφημιζόμενο TF-Χ δε θα είναι τίποτα άλλο τελικά από ένα δικινητήριο F-16 με ένα κουφάρι αμφιβόλου συμπεριφοράς στους αιθέρες. Κάτι που σημαίνει πως ακόμη κι αν έτσι καταφέρουν να κάνει μία υποτυπώδη βόλτα στους αιθέρες σε χαμηλό υψόμετρο, θα χρειαστούν χρόνια – ίσως και 10 – για τη σταθεροποίησή του.

Μαχητικό αεροσκάφος- φιάσκο για την Τουρκία

Κάνοντας ταμείο, μαζί με την απώλεια της επένδυσής της 1,4 δισ. δολαρίων, η Άγκυρα έχασε επίσης 9 δισ. δολάρια σε πιθανή οικονομική δραστηριότητα που θα προέκυπτε από τη μακροπρόθεσμη εμπλοκή της χώρας στο πρόγραμμα F-35. Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τα πάνω από 4 δισ. που έχουν μέχρι στιγμής – κατά φημολογία – ξοδέψει για την μακέτα, ο τελικός λογαριασμός είναι πολύ πικρός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ