Τέσσερις μήνες επιχείρηση ASPIDES – Εν πλω η ΨΑΡΑ για την Ερυθρά Θάλασσα – Βίντεο

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ βρίσκεται εν πλω για την Ερυθρά Θάλασσα, όπου αναμένεται να αναλάβει ρόλο στην επιχείρηση ASPIDES της Ε.Ε. Το enikos.gr παρουσιάζει τις νέες δυνατότητες του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ βρίσκεται εν πλω πλέον για την Ερυθρά Θάλασσα, με την Ελλάδα να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση ASPIDES της Ε.Ε.

Ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις, για το οποίο όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας «η αποστολή σας δεν είναι «αποστολή κρουαζιέρας». Είναι αποστολή στην οποία εκτίθεστε η καθεμιά και ο καθένας από εσάς σε κίνδυνο. Το κάνετε επιτελώντας το συνταγματικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων».

Όπως είχαμε γράψει στο enikos.gr η φρεγάτα ταξιδεύει όντας βελτιωμένη σε σχέση με την ΥΔΡΑ, που επέστρεψε. Τα διδάγματα που αποκόμισε το Πολεμικό Ναυτικό από την πρώτη πολεμική αποστολή της ΥΔΡΑ είναι πλούσια και πολλές καινοτομίες εφαρμόστηκαν στην ΨΑΡΑ. Από τις μεγαλύτερες διαφορές είναι το νέο σύστημα anti-drone που έχει αναπτυχθεί από την ΕΑΒ. Σύμφωνα με ναυτικές πηγές το σύστημα ελέγχθηκε εξονυχιστικά και τα συμπεράσματα ήταν υπέρ το δέον θετικά για την αποτελεσματικότητά του.

Όλα δείχνουν ότι είναι πιο ισχυρό, με μεγαλύτερη εμβέλεια δράσης και μεγαλύτερο φάσμα λειτουργίας, κάτι που αυξάνει τον βαθμό επιβιωσιμότητας έναντι επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσυστήματα (drones – uav – kamikaze drone) δημιουργώντας έναν θόλο προστασίας.

Συνολικά στην αποστολή συμμετέχουν 195 άτομα, συμπεριλαμβανομένου τα 15 άτομα του οργανικού ελικοπτέρου S-70 Bravo Aegean Hawk καθώς και περίπου 20 άτομα από τις «Σκιές του Αιγαίου» – την ελίτ των ειδικών δυνάμεων από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Η φρεγάτα απέπλευσε, χθες, λίγο μετά τις 10.00 το πρωί της Τετάρτης και αναμένεται να παραμείνει για τρεις μήνες, που σημαίνει ότι θα επιστρέψει πίσω αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Στο Τζιμπουτί, που αποτελεί και το λιμάνι ανεφοδιασμού της επιχείρησης ASPIDES, αναμένεται να φτάσει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα κι αμέσως μετά θα αναλάβει επιχειρησιακή δράση, με τα δεδομένα να αναφέρουν ότι θα έχει τον ίδιο τομέα επιτήρησης – συνοδείας με αυτόν της ΥΔΡΑ, δηλαδή από το Τζιμπουτί μέχρι τον Κόλπο του Άντεν.

Το Στρατηγείο της επιχείρησης ASPIDES, στην Λάρισα, με αφορμή την συμπλήρωση 4 μηνών από την έναρξη της επιχείρησης δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο με αποσπάσματα από τις επιχειρήσεις όλων των μετεχόντων πλοίων αυτούς τους μήνες.

ΨΑΡΑ

«Η αναφερόμενη περίοδος χαρακτηρίστηκε από πλήθος προκλήσεων και σημαντικά επιτεύγματα. Η ακλόνητη αφοσίωση και η σκληρή δουλειά που επέδειξαν όλα τα μέλη της EUNAVFOR ASPIDES ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τα επιτεύγματά μας» αναφέρει το Στρατηγείο της Επιχείρησης στο μήνυμά του.

Συνολικά, αυτούς τους 4 μήνες, η ASPIDES έχει παράσχει συνοδείαπροστασία σε περισσότερα από 130 εμπορικά πλοία με κατεύθυνση την Μεσόγειο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ