Τέλος η πανεπιστημιακή αστυνομία – Έρχονται έφιπποι αστυνομικοί, τι αλλάζει στις προσλήψεις

Στην κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας φαίνεται πως προχωρά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κέντρο μελετών (ΚΕΜΕΑ), οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν προσληφθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν πλήρως στην αστυνομία ως ειδικοί φρουροί.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων καθημερινότητας, τα ζητήματα της εφηβικής παραβατικότητας και η προστασία του πανεπιστημιακού άσυλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 1.060 αστυνομικοί θα ενταχθούν στις περιπολίες για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας. «Από την 1η Σεπτεμβρίου θέλουμε να είναι εμφανέστερη η παρουσία αστυνομικών και τροχονόμων στους δρόμους», ανέφερε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ήδη από την αρχή του καλοκαιριού βρίσκονται και υπηρετούν πλέον σε αστυνομικά τμήματα και εκεί θα παραμείνουν.

Ήδη από χθες, ο Νότης Μηταράκης μιλώντας στο ACTION είχε κρατήσει αποστάσεις από τον τρόπο που λειτουργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφερόμενος στα ζητήματα φύλαξης των Πανεπιστημίων, σημείωσε πως το πλαίσιο της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων.

Σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στην φύλαξη στα Πανεπιστήμια, είπε ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος σε σχέση με τη μορφή που αρχικώς είχε σχεδιαστεί. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν σκέψεις να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τις ποινές που αφορούν στην μικροεγκληματικότητα.

Ακόμη, αλλάζει ο τρόπος των προσλήψεων στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς πλέον το προσωπικό θα επιλέγεται μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, από τη δεξαμενή των επιτυχόντων στις σχολές της αστυνομίας. Όπως είπε ο υπουργός, δεν θα προσληφθεί ξανά ειδικός φρουρός, ενώ όσοι υπάρχουν θα ομογενοποιηθούν.

Ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργηθεί έφιππη αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας με 6 άλογα και 10 αστυνομικούς αναβάτες. Θα βρίσκονται σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και δεν θα περιπολούν. Ο κ. Μηταράκης είπε ότι η σχετική απόφαση υπογράφηκε την Δευτέρα και ότι το νέο έφιππο σώμα θα λειτουργήσει από το 2024 και θα λαμβάνει μέρος κυρίως σε παρελάσεις και επίσημες εκδηλώσεις.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ